Γνώμες
18 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Προκόπιος

Διαδώστε:

Ένας άνθρωπος που όσοι τον γνώρισαν μπορούν αβίαστα να πουν ότι το “βιολογικό” του ύψος ήταν σχεδόν ελάχιστο μπροστά στο ύψος του ήθους που τον διέκρινε.

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Μενούτης γεννήθηκε το 1917 στο Γύθειο. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 1950. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1945 και Πρεσβύτερος το 1954. Υπηρέτησε ως Πρωθιερεύς στο Β. Ναυτικό επί δεκαετία.

Στις 21 Νοεμβρίου 1965 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κεφαλληνίας από τον Γέροντα του Μητροπολίτη Παραμυθίας Τίτο και άλλους Αρχιερείς στη Ζωοδόχο Πηγή της οδού Ακαδημίας και ποίμανε την Ιερά αυτή Μητρόπολη ως το 1982 όταν απομακρύνθηκε αντικανονικά και άδικα. Επί των ημερών του έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του αγίου Παναγή Μπασιά. Με υπομονή και μεγαλοψυχία σήκωσε τον Σταυρό της αδικίας και συκοφαντίας. Εκοιμήθη στις 16 Σεπτεμβρίου 2003.

Η εξόδιος Ακολουθία έγινε στον Ι. Ναό Αποστόλου Παύλου οδού Ψαρών και η ταφή στο Γύθειο στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε, όχι απλά να γνωρίσω, αλλά και να μαθητεύσω κοντά του. Ας είναι η ψυχή του αναπαυμένη κοντά στον Πανάγιο Θεό.

Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ηλιάκης,

Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος

*Φωτογραφία Ανάσταση στο Αργοστόλι. Πάσχα του 1974 και ο τότε Μητροπολίτης Κυρός Προκόπιος λέει το «Χριστός Ανέστη». Ο αρχιμανδρίτης που διακρίνεται στη φωτογραφία είναι ο σημερινός Μητροπολίτης πρώην Παραμυθίας κ. Τίτος Παπανάκος, Ιεροκήρυκας τότε της Ι. Μητροπόλεως Κεφαλληνίας,

Διαδώστε: