Συμπαραστάτης
Της Μαρία Λουπίδου
Αυτός που στέκεται δίπλα ή πολύ κοντά σε κάποιον, στηρίζοντας και υπερασπίζοντας τον, όντας σύντροφος, φίλος και υποστηρικτής του, ορίζεται ως συμπαραστάτης.
Στην πραγματικότητα, η συμπαράσταση προϋποθέτει την ύπαρξη συναισθημάτων, όπως η αγάπη, η ευαίσθητη καρδιά και η φροντίδα. Πρόκειται για βιωμένη εμπειρία μοιράσματος και προσφοράς που βρίσκει σε κάθε περίσταση εντελώς διαφορετικούς τρόπους να εφαρμοστεί. Αν θέλαμε όμως να συνοψίσουμε θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως εξής τις κινήσεις κάποιου που συμπαρίσταται σε έναν άνθρωπο, έναν οργανισμό ή και μια δράση:
Α. Ενημερώνεται. Μαθαίνει όσο το δυνατόν περισσότερα για τον άνθρωπο, την πάθηση του ανθρώπου, ή την αποστολή της οργάνωσης, το έργο της κτλ. Αυτό τον βοηθά να κατανοήσει καλύτερα το πως μπορεί να συμβάλλει.
Β. Στηρίζει. Με διάφορα μέσα στηρίζει ποικιλοτρόπως. Αν έχει κάποιο ταλέντο στον σχεδιασμό, την επικοινωνία ή την τεχνολογία, προσφέρει τις υπηρεσίες του για να βοηθήσει στην προώθηση των έργων, των θεμάτων και την λύση αυτών.
Γ. Γίνεται εθελοντής. Διαθέτει πόρους και συμβάλλει στην οργάνωση, την διεξαγωγή εκδηλώσεων ή την υλοποίηση δράσεων, την αναζήτηση χορηγιών και την παροχή υπηρεσιών ή την λύση πρακτικών και λειτουργικών θεμάτων.
Δ. Μιλάει γι’ αυτό. Αναφέρεται στα έργα και τις δράσεις του προσώπου ή του φορέα που υποστηρίζει, σε γνωστούς και φίλους ώστε να μεγιστοποιηθεί η ευαισθητοποίηση για την αποστολή και το έργο του. Επίσης η στήριξη μπορεί να περιλαμβάνει την προώθηση και την υποστήριξη των απαιτήσεων προς τους πολιτικούς φορείς, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή και αναγνώριση στα ζητήματα που αντιμετωπίζει.
Με απλά λόγια η συμπαράσταση είναι η έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης σε κάποιον που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Επειδή συχνά θέλουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, συνειδητοί ή δεν έχουμε πρόσβαση στους αναγκεμένους, οργανωνόμαστε σε ομάδες ή εντασσόμαστε σε φορείς που μας εμπνέουν με το έργο τους. Η φιλεύσπλαχνη στάση, η συνείδηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει κάποιος και η ανάγκη να τον βοηθήσουμε να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες, επιδρούν θεραπευτικά στην δική μας, προσωπική, κατάσταση αλλά και στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι, η συμπαράσταση δεν αποτελεί απλά μια πράξη ευγένειας ή καλοσύνης αλλά συμβάλει στην καλλιέργεια του ανθρώπου και στην διαμόρφωση μιας πιο αλληλέγγυας κοινωνίας.
Ένα πρακτικό, σύγχρονο και εφαρμοσμένο παράδειγμα:
Η διεθνούς φήμης πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου (λινκ: https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=44&id=2065 ) στηρίζοντας το έργο της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» (λινκ: https://galilee.gr/ ), συμπράττει με φίλους της καλλιτέχνες και παρουσιάζει ένα μουσικό πρόγραμμα. Προσφέροντας το ταλέντο της γίνεται συμπαραστάτης σε ασθενείς με καρκίνο και ασθενείς με νόσο του κινητικού νευρώνα. Η κα Μπακοπούλου και οι υπόλοιποι καλλιτέχνες που την συνδράμουν, αγκαλιάζουν με τον δικό τους τρόπο τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Όσο έμμεσο ή μακρινό κι αν μοιάζει, στην πραγματικότητα είναι απτό και πολύ αποδοτικό το έργο της.
Στις 26 Μαΐου 2023 και ώρα 19:30 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή (λινκ εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/music/mousiki-gefyra-agapis-me-ti-ntora-mpakopoulou/) στο Παγκράτι, η μουσική θα προσφέρει Ανακουφιστική Φροντίδα με τον τρόπο που την υπηρετεί το Μη Κερδοσκοπικό Ίδρυμα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία»: σε κάθε άνθρωπο που πάσχει, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων και οικονομικής ή ασφαλιστικής κατάστασης. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.