Γνώμες
13 Μαρτίου, 2021

Το «σχολείο της Ορθοδοξίας»

Διαδώστε:

Άρθρο του Γιάννη Γεωργούλα, Προέδρου ΝΔ Κύπρου


Η Σαρακοστή είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ορθόδοξης εκκλησίας. Είναι το «σχολείο» που μας προετοιμάζει να εισέλθουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα για να τιμήσουμε τα πάθη του Χριστού.

Έχει ένα μυσταγωγικό χαρακτήρα αφού προσπαθεί να δαμάσει τα πάθη και να μας δυναμώσει την ίδια ώρα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της νηστείας που προετοιμάζει την κάθαρση της ψυχής αλλά και του σώματός μας. Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα όριά μας αλλά και να τα δαμάσουμε. Ο σκοπός της νηστείας της Σαρακοστής δεν είναι τιμωριτικός, είναι καθαρά εκπαιδευτικός και καθαρτικός απέναντι σε ότι κακό έχει συσσωρευτεί στην ψυχή και το σώμα μας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Καλούμαστε λοιπόν κι εμείς οι λαϊκοί να συμμετάσχουμε σ’ αυτή τη μυσταγωγία που δεν προωρίζεται αποκλειστικά για τους ασκητές και μας δίνει την δυνατότητα να πάμε μέχρι εκεί που αντέχουμε.

Έτσι ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα γιατί όπως είπα και πιο πάνω καθαριζόμαστε ψυχικά και σωματικά και έχει διάρκεια 40 μέρες. Η νηστεία λοιπόν είναι ένα μάθημα που σκοπό έχει να μας δυναμώσει για να μπορούμε να αποφύγουμε οτιδήποτε κακό εισέρχεται στη ζωή μας και να μας προετοιμάσει ώστε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Καλή δύναμη και καλή Σαρακοστή σε όλους!

 

Διαδώστε: