Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Άνδρου: Σημαντικό κειμηλιοφυλάκιο
Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου της Άνδρου στεγάζει πολλά ανεκτίμητης θρησκευτικής αξίας κειμήλια και ιερά λείψανα και πανηγυρίζει στις 6 Δεκεμβρίου επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου.
Εντός της Ι.Μονής υπάρχουν 20 παρεκκλήσια και σε όλο το νησί αριθμεί 40. Μοναδικό στο είδος του είναι το Ιερό Εικονοστάσιο της Ι.Μ. σύμφωνα με τον W.Miller. Από την Αγία Τράπεζα αναβλύζει αγίασμα το οποίο αγιάζει τους πιστούς μέχρι σήμερα. Πολλά κειμήλια ανεκτίμητης θρησκευτικής αξίας και όχι μόνο είναι κτήμα της. Συγκεκριμένα αναφέρουμε την ιερά εικόνα της Παναγίας <<Ρίζα του Ιεσσαί>> την Μυροβλύτισσα η οποία βρίσκεται στο Καθολικό της Ι.Μ. Αυτή προέρχεται από τον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών ΚΠόλεως από τον 16ο αιώνα όταν την μεταφέρανε πατέρες της Μονής από το Μετόχι Βλάχ. Σαράγι Κωνσταντινουπόλεως. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε την αργυροκέντητη εικόνα του Αγίου Νικολάου φιλοτεχνημένη από την Λεοντία μοναχή στην οποία χρησιμοποίησε ως υλικά πολύτιμους λίθους και αυτό που την κάνει μοναδική είναι ότι στα σαρκώματα της ιεράς αυτής εικόνας αντί για νήμα έκανε χρήση από της τρίχες των μαλλιών της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ι.Μονή φυλάσσεται επίσης πλήθος ιερών λειψάνων από τους αγίους της πίστεως μας πράγμα που την καθιστά σημείο αναφοράς για τους χριστιανούς που ευλαβούνται και επικαλούνται τις πρεσβείες Τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μπορούμε να προσκυνήσουμε ιερά λείψανα του Αγίου Νικολάου του Ιεράρχου προστάτη και εφόρου της Ι.Μονής , την ευωδιάζουσα και θαυματουργούσα Τιμία Κάρα του Αγίου Νικολάου του Νέου (η οποία μεταφέρθηκε στην Ι.Μονή τον 16ο αιώνα απο το Μετόχιο της των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λαρίσης το οποίο σήμερα είναι Ενοριακός Ναός) την γνάθο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, την χείρα της Αγίας Μακρίνης αδελφής του Μ. Βασιλείου, τμήμα της κάρας του Αγίου Ιωσήφ του Αριμαθαίας, κηδευτού του Δεσπότη Χριστού, ὁ μηρός τού Αγίου Μεγαλομάρτυρα Ιακώβου τού Πέρσου και πλήθος άλλων τιμίων λειψάνων.
Η Ιερά Μονή υπήρξε παράρτημα της Φιλικής Εταιρίας των Κυκλάδων και εξαιτίας της απόκρυφης τοποθεσίας λειτουργούσε εντός της τυπογραφείο, βιβλιοδετείο και κρυφό σχολείο. Προσωπικότητες τις Ελληνικής Επανάστασης του 1821 συνδέονται με την ζωή της Ιεράς Μονής χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον μοναχό Σαμουήλ γνωστό για την δράση του στο Κούγκι της Ηπείρου ο οποίος εκάρη στην Ιερά Μονή. Η συμμετοχή Της στην εθνεγερσία του 1821 υπήρξε σημαντική με κάθε δυνατό και πρόσφορο μέσο. Υπάρχει μαρτυρία ότι Η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία ενισχύθηκε οικονομικά από τους Πατέρες της Ιεράς Μονής στο σημαντικό φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο της.
Σταθμός της ιστορικής μακρόχρονης παρουσίας της Ι.Μ. συγκαταλέγεται και η συμμετοχής της στο λεγόμενο Κολλυβαδικό κίνημα με το πέρασμά του από αυτή των αγίων Μακαρίου Κορίνθου του Νοταρά, Αρσενίου του εν Πάρω, Αθανασίου του Πάριου , Νικηφόρου του Χίου , Σάββα του εν Καλύμνω, και του Οσίου Αυξεντίου του εξ Άνδρου. Επίσης να μνημονεύσουμε τον ηγούμενο Σαμουήλ Ραμπατζή οποίος εκάρη μοναχός στην κολλυβαδική Ι.Μ. Ευαγγελισμού της Σκιάθου και με την ποιμαντική του μετέφερε το Κολλυβαδικό-χριστιανικό ορθόδοξο ήθος στους αδελφούς της Μονής.
Μακρόχρονη ιστορική παρουσία με έντονη συμμετοχή στα θρησκευτικά και εθνικά δρώμενα της πατρίδος μας και σπουδαίος θεματοφύλακας πνευματικών κειμηλίων την καθιστούν σημείο αναφοράς ανάμεσα στα μοναστικά κέντρα της Ελλάδος .Η Ιερά μονή Αγίου Νικολάου Άνδρου συνεχίζει την αδιάκοπη παρουσία της στο σήμερα με έντονη λειτουργική ζωή και πανέτοιμη να προσφέρει την πνευματική αρωγή της στην Πατρίδα μας και όχι μόνο προς δόξα του Τριαδικού Θεού.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.