Ιερές Μονές
09 Μαρτίου, 2021

Αποκατάσταση Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών από την Περιφέρεια

Διαδώστε:

Έπεσαν οι υπογραφές στην απόφαση χρηματοδότησης σειράς εργασιών στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, προκειμένου να αποκατασταθεί και η νότια πτέρυγα του μοναστηριού, που είχε καεί τον Δεκέμβριο του 2010 από μια φωτιά που είχε προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές. (Τότε είχε καεί ολοσχερώς το αρχονταρίκι και το παλιό εκθετήριο της Βυζαντινής Μονής του 13ου αιώνα!)

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπέγραψε προ ολίγου τη χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας τα εξής:

«Το εμβληματικό μοναστήρι των Σερρών έχει αποκατασταθεί με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας με μια παρέμβαση–πρότυπο, σε συνεργασία της Περιφέρειας με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Δεκεμβρίου του 2010 φροντίσαμε να αποκαταστήσουμε και να δώσουμε σε χρήση και πάλι τη βορειοδυτική πτέρυγα της Ιεράς Μονής.

Το μοναστήρι είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της Ορθοδοξίας στην περιοχή μας και από τις πλέον επισκέψιμες μονές της χώρας. Χτίστηκε το 1270 και έχει τις υπέροχες τοιχογραφίες του Μακεδόνα αγιογράφου Μανουήλ Πανσέληνου. Με τη Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων δώσαμε ξανά ζωή σε αυτό το εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο της βυζαντινής τέχνης, αποκαθιστώντας όχι μόνο τις φθορές, αλλά αντιμετωπίζοντας και τα προβλήματα στατικής επάρκειας.

Αυτό το σπουδαίο διατηρητέο μνημείο της Μακεδονίας έχει δοθεί σε χρήση από τη διοίκησή μας εδώ και τρία χρόνια. Ωστόσο, η δική μας μέριμνα δεν σταμάτησε εκεί. Προχωρούμε αξιοποιώντας και πάλι ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, σε μια νέα μεγάλη παρέμβαση, για να αποκαταστήσουμε και τις φθορές στη νότια καμένη πτέρυγα του μοναστηριού, προκειμένου κι αυτή να καταστεί επισκέψιμη και να μπορεί να χρησιμοποιείται από τις μοναχές.

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες μόλις ολοκληρωθούν και οι νέες παρεμβάσεις μας θα αποκτήσει την εικόνα και τη λειτουργικότητα που πρέπει να έχει ένα τόσο σημαντικό στοιχείο της συλλογικής κληρονομιάς μας, ένας κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος».

Μετά το πέρας των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων το κτίριο των κελλιών, καθώς και το κτίριο Κουντιάδη θα είναι αποκατεστημένα, ασφαλή και λειτουργικά. Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιούνται εργασίες αποκάλυψης των υπόγειων και υπόσκαφων χώρων, κτιριακές εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση των φθορών που προκάλεσε η πυρκαγιά, ανακατασκευή όλων των ξύλινων στοιχείων της μονής, κατασκευή νέων χώρων υγιεινής, ηχομόνωση, θερμομόνωση, τοποθέτηση νέων κουφωμάτων, αποκατάσταση των ορόφων και των δαπέδων, εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων, χώροι φιλοξενίας κ.ά.

Επίσης θα αναδειχθεί και θα συντηρηθεί ο ζωγραφικός και ξυλόγλυπτος διάκοσμος των ορόφων των οντάδων, ενώ θα γίνει συλλογή ευρημάτων και στοιχείων κατά την αφαίρεση των διαδοχικών ανώτερων στρωμάτων επιχώσεων, που χρονολογούνται από τους νεότερους και μεταβυζαντινούς χρόνους, έως τα παλαιότερα κατώτερα στρώματα του 14ου και του 13ου αι. Στόχος είναι να διερευνηθεί η αρχική στάθμη θεμελίωσης των υπολειμμάτων των παλαιότερων κτιρίων, με απώτερο στόχο την εξέταση της πρώιμης ιστορίας της Μονής από την εποχή ίδρυσής της τον 13ο αι.

Ο προϋπολογισμός της νέας παρέμβασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ.

Διαδώστε: