13/06/2024 13/06/2024 Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του τέμπλου και των τοιχογραφιών του νάρθηκα, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Περιβλέπτου Παντάνασσας (Στούπαινας). “Οι εργασίες στο μοναστήρι συνεχίζονται με την βοήθεια Της Παναγίας μας. Φέτος το Μοναστήρι συμπληρώνει 300 χρόνια παρουσίας και προσφοράς (1724-2024). Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους στηρίζουν το όραμα της αποκατάστασης της ιστορικής αυτής...
13 Ιουνίου, 2024 - 9:12
Τελευταία ενημέρωση: 13/06/2024 - 8:24

Αποκατάσταση τέμπλου και τοιχογραφιών στο Καθολικό της Μονής Στούπαινας Ιωαννίνων

Διαδώστε:
Αποκατάσταση τέμπλου και τοιχογραφιών στο Καθολικό της Μονής Στούπαινας Ιωαννίνων

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του τέμπλου και των τοιχογραφιών του νάρθηκα, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Περιβλέπτου Παντάνασσας (Στούπαινας).

“Οι εργασίες στο μοναστήρι συνεχίζονται με την βοήθεια Της Παναγίας μας. Φέτος το Μοναστήρι συμπληρώνει 300 χρόνια παρουσίας και προσφοράς (1724-2024). Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους στηρίζουν το όραμα της αποκατάστασης της ιστορικής αυτής Μονής της Ηπείρου!”, αναφέρει σε ανάρτησή του ο Αρχιμανδρίτης π. Θωμάς Ανδρέου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Η Ιερά Μονή Περιβλέπτου Παντάνασσας είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1000 περίπου μέτρων στις πλαγιές του βουνού Μιτσικέλι Ιωαννίνων, σε μικρή απόσταση από το ομώνυμο χωριό Περίβλεπτος. Περισσότερο γνωστή όμως στους κατοίκους της περιοχής είναι με το προσωνύμιο Μονή Στούπαινας, πιθανόν λόγω κάποιας γενναίας δωρεάς που έκανε στη Μονή μια γυναίκα, της οποίας το επώνυμο του συζύγου ήταν Στούπη (εξ ου και Στούπαινα).

Όπως μαρτυρούν σχετικές επιγραφές, η Ιερά Μονή χτίστηκε το 1724 και είναι αφιερωμένη στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το καθολικό της Μονής είναι μονόκλιτη βασιλική με τέσσερις εσωτερικούς θόλους. Οι αγιογραφίες, που έχουν υποστεί πολλές φθορές στην πάροδο του χρόνου, ανάγονται στο πρώτο τέταρτο του 18ου αιώνα, όπως και το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το τελευταίο έχει την πρωτοτυπία ότι η Παναγία εικονίζεται μ’ ένα βλέμμα αυστηρό, ελεγκτικό, επιβλητικό και όχι πράο, όπως συνηθίζεται.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων