Ιερές Μονές
24 Σεπτεμβρίου, 2023

Δράμα: Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πρασινάδας

Διαδώστε:

Αύριο Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου προς Τρίτη, ξημέρωμα της εορτής της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και ώρα 8 μ.μ. θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πρασινάδας.Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται στον Ιερό Βράχο της Πρασινάδας, βορειανατολικά της πόλης της Δράμας (58 χιλιόμετρα).

Η αποπεράτωση του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος έγινε το 1994, οπότε και λειτούργησε για πρώτη φορά 6 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. Χτίστηκε πάνω στα χαλάσματα Βυζαντινού Μοναστηριού, που βρισκόταν θαμμένο εκεί επί 8 αιώνες χωρίς να γνωρίζει κάποιος την ύπαρξή του (485μ.Χ-1204μ.Χ).

Ο Συνοικισμός Πρασινάδας βρίσκεται Β.Α. του νομού Δράμας σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από αυτήν, στο τρίγωνο Παρανεστίου (Παρανέστι-Πρασινάδα 19 χιλιόμετρα). Χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Παγκάλου σε υψόμετρο 713μ. Οι κάτοικοι του χωριού Πόντιοι πρόσφυγες από την

Τραπεζούντα, έφτασαν το 1924 και πάλεψαν σκληρά για να επιβιώσουν στη νέα πατρίδα.

 

Η Πρασινάδα είναι ένα πανέμορφο χωριό με καταπράσινα βουνά, με πολλά νερά, αφού από και περνούν παραπόταμοι του ποταμού Νέστου. Εκεί δεσπόζει και ο ιερός βράχος της Πρασινάδας όπου είναι η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος χτισμένη στα χαλάσματα Βυζαντινού Μοναστηριού, που βρισκόταν θαμμένο εκεί επί 8 αιώνες χωρίς να γνωρίζει κάποιος την ύπαρξή του 485μ.Χ-1204μ.Χ.

Στην τοποθεσία αυτή όπου υπάρχει πλέον το σημερινό μοναστήρι βρέθηκαν λείψανα αγίων, μαρτυρισθέντων υπό τους Σταυροφόρους το 1204μ.Χ. κατά την 4η σταυροφορία.
Στις 6 Αυγούστου 1993 ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος έγινε η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά από 800 χρόνια.

Ηηγή: Ι.Μ Δράμας. Φωτό: oladromoseinai.blogspot

Διαδώστε: