Εκοιμήθη η Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας, εμβληματική Γερόντισσα Θεολογία.
Η Εξόδιος Ακολουθία της μακαριστής Καθηγουμένης Γερόντισσας Θεολογίας θα τελεσθεί αύριο Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023, στις 12:00 μ.μ. υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.
Λίγα λόγια για την μακαριστή Γερόντισσα Θεολογία
Η μακαριστή Καθηγουμένη Μοναχή Θεολογία (κατά κόσμον Ευθυμία) Κράλλη γεννήθηκε το έτος 1945 στο Κερατσίνι της Αθήνας.
Εισήχθη μετά από επιτυχείς εξετάσεις στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής απ’ όπου έλαβε το πτυχίο με βαθμό Άριστα.
Υπηρέτησε για 12 χρόνια στη μέση Εκπαίδευση στα Χανιά, τη Ρόδο, τα Μέγαρα και τον Πειραιά.
Αυτά τα 12 χρόνια η γερόντισσα συνδέθηκε πνευματικά με το Άγιο Αμφιλόχιο Μακρή αλλά και με τη Μονή της Πάτμου, αλλά και στο Αδελφότητα Μητρός Ηγαπημένουτης Ρόδου, όπου γνώρισε και τις δύο μοναχές που θα συγκρότησαν τη μετέπειτα αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας.
Παραιτήθηκε από την θέση της στην Εκπαίδευση ακολουθήσασα τον πόθο της αφιερώσεως της στο Νυμφίο Χριστό και την Αγία Εκκλησίας και την 3η Ιουλίου 1982 εισήλθε ως δόκιμη μοναχή στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σάμου, όπου τη 24η Ιουλίου του 1982 έλαβε την ευχή της ρασοφορίας από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κυρό Παντελεήμονα τον Β΄ και τον τότε Αρχιεπίσκοπο Ιεραπόλεως και Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα (μετέπειτα Πατριάρχη Ιεροσολύμων) κυρό Ειρηναίο .
Το 1985 λαμβάνοντας την ευχή του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου εγκαταβίωσεγια τρία χρόνια στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος, όπου και με την ευλογία – παρότρυνση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, (τότε Μητροπολίτου Θηβών), μετεγκαταστάθηκε μαζί με την προσφάτως κοιμηθείσα Αδελφή Χριστοφόρα (Ροζοπούλου), την μουσικοδιδάσκαλο και την τότε Γερόντισσα Συγκλητική (Χατζηπαππά), στην Ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας.
Μετά την κοίμηση της Γερόντισσας Συγκλητικής το 1988, ανέλαβε την Ηγουμενία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας και επί των ημερών της το μοναστήρι κατάφερε να πάρει την παλιά του αίγλη.
Από το πρώτο διάστημα της άφιξης τους στην πόλη της Μαλεσίνας, η Γερόντισσα ανέλαβε την κατήχηση των πιστών της πόλεως διοργανώνοντας κύκλο μελέτης Αγίας Γραφής για τις γυναίκες και κατηχητικό σχολείο για ενηλίκους. Επίσης διοργάνωσε πολλές προσκηνηματικές εκδρομές με έντονο θρησκευτικό ενδιαφέρον.
Κατάφερε με κάθε μέσο να αναδείξει το Μοναστήρι, την ιστορία του και τα θαύματα των Αγίων Προστατών της Ιεράς Μονής.
Το έτος 1994 πρωτοστάτησε στην ανασκαφή της παλαιάς Μονής και της αναστηλώσεως του παλαιού Καθολικού, όπου αναδείχθηκε η Ιστορία της Μονής και όλα τα κειμήλια που είχαν καταπλακωθεί στο σεισμό του 1894.
Το έτος 1997 προχώρησε στην Αγιογράφηση του καθολικού της Ιεράς Μονής, ενώ το 1998 κατασκευάστηκε ο πρόναος του Καθολικού της Ιεράς Μονής καθώς και το παρεκκλήσιο της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου (προς τιμήν του παλαιού Ναού των Υδρομύλων της Μονής στο χωριό Μάζι που είχε παραφραστεί και μετονομαστεί σε Αγία Μαρίνα) στο υπόγειο του πρόναου.
Το έτος 2000 ανακαινίστηκε το παλαιό Ηγουμενίο της Νέας Ιεράς Μονής και την 1η Οκτωβρίου 2001 εγκαινιάσθηκε από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο. Μέχρι και το έτος 2012 η Ιερά Μονή ανακαινίσθηκε εκ βάθρων και κατασκευάστηκαν νέα κτήρια.
Καθ’όλη την διάρκεια της Ηγουμενίας της κατάφερε ως ένα βαθμό να βρει και να τακτοποιήσει την εναπομένουσα περιουσία της Μονής.
Άμα τη Ενθρονίσει του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Σεβασμιώτατος αγκάλιασε με πατρική αγάπη και στοργή και την Ιερά Αδελφότητα της Μαλεσίνας όπως και κάθε Μοναστήρι της Φθιωτικής γης και στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 η μακαριστή Γερόντισσα Θεολογία εκάρη υπό του Ποιμενάρχου της κ. Συμεών μεγαλόσχημος Μοναχή στο Καθολικό της Μονής.
Η Γερόντισσα Θεολογία διακρινόταν για την ευθύτητα του χαρακτήρα της, για τις φρέσκες ιδέες της για το καλό της εκκλησίας, ήταν αφιλάργυρη και ιδιαίτερα ελεήμων. Έδειχνε την αγάπη της σε όλους χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις. Έδωσε ήθος χριστιανικό στο λαό της Μαλεσίνας.
Τον τελευταίο χρόνο η υγεία της κλονίστηκε, αλλά επηρεάστηκε έτι περισσότερο μετά την κοίμηση της αγαπημένης της Αδελφής Χριστοφόρας. Το σταυρό της τον σήκωσε με υπομονή, αγάπη, πλήρη μετάνοια, συγχωρητικότητα προς όλους και μόνιμη έγνοια για το μοναστήρι που τόσο κοπίασε και τους Αγίους που διηκόνησε, αλλά πάνω απ’ όλα με σεβασμό, αφοσίωση και αγάπη στον Επίσκοπο της και στην Εκκλησία.
Ας είναι η μνήμη της αιωνία!