Η καταστροφή στην Τουρκία και της Συρία από τους καταστροφικούς σεισμούς είναι ανυπολόγιστη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν χάσει το σπίτι τους, οικίες και μνημεία έχουν καταστραφεί.
- Γράφει η Δέσποινα Σωτηρίου
Ωστόσο, συχνά μέσα από τα ερείπια ξεπηδούν κάποιες ειδήσεις που επιτρέπουν ένα μικρό ελάχιστο μειδίαμα ελπίδας.
Μία τέτοια είδηση αλιεύσαμε στην τουρκική εφημερίδα Daily Sabah. Σύμφωνα με αυτή τα ερείπια του μοναστηριού του Οσίου Συμεών, ενός αρχαίου προσκυνηματικού κέντρου για τον Χριστιανισμό, επέζησαν από τον σεισμό χωρίς καμία ζημιά περαιτέρω ζημιά.
Παρά το γεγονός ότι πολλά ιστορικά μνημεία στην περιοχή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ή καταστράφηκαν από τον σεισμό, το μοναστήρι του Οσίου στα Χατάι της Τουρκίας, είναι ένα από τα ορόσημα που παρέμειναν αλώβητα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει εκκλησία, βαπτιστήριο και άλλα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για ντόπιους και ξένους τουρίστες.
Η αναστήλωση
Εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή και η αναστήλωση του μοναστηριού του Οσίου Συμεών του Στυλίτη στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, κοντά στο Σαμαντάγκ, το μεσαιωνικό λιμάνι της Αντιόχειας στις εκβολές του ποταμού Ορόντη.
Το μοναστήρι του Οσίου Συμεών θεωρείται ένα παλαιοχριστιανικό κέντρο, αφιερωμένο στην θρησκευτική εκπαίδευση. Ιδρύθηκε τον 6ο αι. από τον γεννημένο στην Αντιόχεια ασκητή, ο οποίος υπήρξε εισηγητής του Στυλιτισμού καθώς έζησε για 37 χρόνια όρθιος στην κορυφή ενός στύλου, με προσευχή και μετάνοια.
Λίγο πριν από τους σεισμούς ήταν σε εξέλιξη η τρίτη φάση των ανασκαφών – οι πρώτες έγιναν από Γάλλους τη δεκαετία του 1930 και οι δεύτερες από Γεωργιανούς τη δεκαετία του 1960.