Λίγες σχετικά ημέρες προ της Πανηγύρεως των Ταξιαρχών, την Κυριακή Στ΄Λουκά 23 Οκτωβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε του Όρθρου στο νέο Καθολικό της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτου Σύμης, πλαισιούμενος από τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανορμίτου Αρχιμανδρίτη π. Αντώνιο Πατρό, τον Ιεροεπιστάτη της Μονής Ρουκουνιώτου Πρωτοπρ. π. Στέφανο Μακρή και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό.
Την ιερά υμνωδία εμελώδησαν ο κ. Δημοσθένης Γιανναράς, Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού, μεθ’ ετέρων.
Μετά την Δοξολογία λιτανευτικώς, Κλήρος και Λαός κατήλθαν στο Παλαιό Καθολικό, όπου ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την Ακολουθία Εκπλύσεως της Αγίας Τραπέζης, προκειμένου μετά από δεκαετίες, να επαναλειτουργεί το παλαίφατο Ιερό Θυσιαστήριο. Το ήδη προ αιώνων εγκαινιασθέν τμήμα (κίονας) της παλαιάς Αγίας Τραπέζης, όπου βρίσκονται τα μαρτυρικά Άγια Λείψανα, καλύφθηκε από νέα καλλιμάρμαρη πλάκα, η οποία κατά την τάξη εμυρώθη και καθηγιάσθη από τον Αρχιερέα.
Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος μύρωσε, και αναπέμψας ειδική ευχή, καθηγίασε και το νεότευκτο Εικονοστάσιο και την άρτι κατασκευασθείσα ξυλόγλυπτο Εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που βρίσκεται σε αυτό.
Η Εικόνα τοποθετήθηκε στην μέχρι πρότινος κενή θέση, που βρισκόταν προ αιώνων η παλαιά εφέστιος Ιερά Εικόνα του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτου, η οποία προ του έτους 1738 μετεφέρθη και ενθρονίσθηκε στο ανεγερθέν τότε νέο Καθολικό της Μονής.
Η σύγχρονη ευμεγέθης Εικόνα φιλοτεχνήθηκε από τους παραδοσιακούς Συμαίους Ξυλογλύπτες κ. Μιχαήλ και τον υιό αυτού Ιάκωβο Μισό με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο, καθ’ ότι τυγχάνει όλη ανάγλυφη και ξυλόγλυπτη, αντιγράφουσα την παλαιά, ως προς το μέγεθος και την διακόσμηση αυτής. Επί δε του ξίφους του Αρχαγγέλου, αναμνηστική επιγραφή διασώζει τις σχετικές πληροφορίες ποιητικώς ως εξής:
«Μιχαήλ και Ιάκωβος Μισός, της Σύμης Ξυλογλύπται,
του Χρυσοστόμου εκπληρώσαντες τον πόθον,
Σύμης της Νήσου Αρχιθύτου δευτέρου,
Εικόνα την δε ευλαβώς τεχνουργήσαντες.
Συ δε Προστάτης πάρεσο αμφοτέροις
Μέγιστε Άρχον Μιχαήλ Ρουκουνιώτα.
Εν έτει 2022»
Σημειώνεται επίσης ότι το Αρχαγγελικό πρόσωπο, ως και το, υπό τους πόδας του Αρχαγγέλου κείμενο σώμα του ψυχορραγούντος ανθρώπου, εξιιστορήθηκαν εξίσου επιτυχώς από τον Κώον Αγιογράφο κ. Εμμανουήλ Καρογιάννη.
Μετά την ολοκλήρωση της ιστορικής αυτής τελετής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία στην κατάμεστη εκκλησία, αποδίδοντας τοιουτοτρόπως το Ιερό Θυσιαστήριο και πάλι στην λογική Λατρεία του εν Τριάδι Θεού.
Μετά δε την απόλυση ο Σεβασμιώτατος προέστη Νεκρωσίμου Τρισαγίου επί του παρακειμένου τάφου του αειμνήστου Καθηγουμένου της Μονής Ρουκουνιώτου Αρχιμανδρίτου Μακαρίου Μπάρβα, επί τη συμπληρώσει 77 ετών από της προς Κύριον εκδημίας του την 24η Οκτωβρίου 1945.
Ο μακαριστός αυτός Κληρικός, με υπεράνθρωπους αγώνες και θυσίες πρωτοστάτησε, ως Τοποτηρητής τότε, της Ηγουμενείας της Μονής Πανορμίτου, στην ίδρυση του Πανορμιτείου Γυμνασίου της Σύμης το έτος 1922, φθάνοντας μέχρι την Αίγυπτο, όπου εζήτησε και έλαβε μεγάλη οικονομική ενίσχυση από την ακμάζουσα τότε Συμαική παροικία, με την οποία η Μονή αποπλήρωσε την συνολική δαπάνη αγοράς του κτιρίου καθώς και του περιβάλλοντος χώρου, ανερχόμενη περί τις 95.000 ιταλικές λιρέττες.
Υπεθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Σύμης, πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη επετειακή εκδήλωση για την συμπλήρωση εκατό ετών λειτουργίας του Σχολείου και επίσης προγραμματίσθηκε η έκδοση επετειακού Λευκώματος των εκατόν ετών του Πανορμιτείου, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις το επόμενο έτος, με την συνεργασία του Δήμου Σύμης και του Συλλόγου Συμαίων Ρόδου «ο Γλαύκος».