Ιερές Μονές
06 Αυγούστου, 2020

Γιόρτασε η Ι.Μ. Μεταμορφώσεως στις μοναχικές Στροφάδες

Διαδώστε:

Τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στην εορτάζουσα Ιερά Βασιλική και Αυτοκρατορική Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στα νησιά των Στροφάδων Ζακύνθου, όπου ασκήτεψε και ο Άγιος του νησιού, Διονύσιος.

Παρακολουθήστε το βίντεο από τον π. Σεραφείμ Κονίδη, που τέλεσε την Θεία Λειτουργία.

Οι Στροφάδες ή Στροφάδια μοιάζουν με επίγειο παράδεισο και είναι νησιά που βρίσκονται νοτίως της Ζακύνθου, γνωστά από το μοναδικής ιστορικής αξίας καστρομονάστηρο, το οποίο δυστυχώς επλήγη πολύ από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό του 2017.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, η Ιερά Μονή Στροφάδων, αφιερωμένη στον Σωτήρα Χριστό, ιδρύθηκε το πρώτο μισό του 13ου αιώνα από τον αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρο Α’ τον Λάσκαρη. Σύμφωνα με τον ιστορικό της Ζακύνθου Λ. Ζώη ο αυτοκράτορας Ιωάννης ο Παλαιολόγος ανακαίνισε το μοναστήρι γύρω στα 1440 μ.Χ.

Το κτιριακό συγκρότημα έχει μορφή καστρόπυργου, είναι δηλαδή ένα οχυρό μοναστήρι. Το καθολικό της μονής, δηλ. ο κεντρικός Ναός, ο της Θείας Μεταμορφώσεως, βρίσκεται μέσα στον πύργο της Μονής, πράγμα μοναδικό τουλάχιστον σε Ορθόδοξο μοναστήρι. Στο κτιριακό συγκρότημα, απέναντι από τον πύργο υπάρχει ο Ναΐσκος του Αγίου Γεωργίου, όπου βρισκόταν το λείψανο του Αγίου Διονυσίου για κάποια χρόνια.

Το 1530 ή το 1538 κατά τον Χιώτη, το μοναστήρι δέχεται επίθεση Σαρακηνών, με αποτέλεσμα σφαγή, ωστόσο σταδιακά αρχίζει να αναζωογονείται και ξαναεπανδρώνεται. Έτσι στα 1568 σε κάποια εκκλησία της Ζακύνθου, ο Ζακυνθινός κόντες Δραγανίγος Σιγούρος του Μωκίου γίνεται με την τελετή της κουράς Μοναχός της των Στροφάδων Μονής με το όνομα Δανιήλ (Διονύσιος ονομάστηκε στην σε αρχιεπίσκοπο χειροτονία του). Αργότερα γίνεται και ηγούμενος αυτής, γύρω στα 1570, σύμφωνα με μαρτυρίες συμβολαίων της εποχής εκείνης. Ετάφη στη Μονή Στροφάδων όταν πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 1622.

Το λείψανο του αγίου μένει στα Στροφάδια μέχρι την 19η Αυγούστου του 1717, χρονιά κατά την οποία γίνεται μεγάλη επίθεση στο μοναστήρι, με αποτέλεσμα θάνατο και αιχμαλωσία των περισσότερων μοναχών. Μόνο δύο γλίτωσαν, που πήραν το λείψανο και το έφεραν στην Ζάκυνθο. Μαζί με το λείψανο του αγίου μεταφέρθηκε και η έδρα της Μονής των Στροφάδων στην πόλη της Ζακύνθου, όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Η Μονή είχε σημαντική βιβλιοθήκη και ιερά σκεύη μεγάλης αξίας. Τμήματα της βιβλιοθήκης αυτής και των ιερών σκευών βρίσκονται στο μοναστήρι στη Ζάκυνθο αλλά και στη Μαρκιανή βιβλιοθήκη της Βενετίας. Τα κτίρια της ιστορικής αυτής μονής είχαν υποστεί επίσης σημαντικές ζημιές κατά τον σφοδρό σεισμό (ισχύος 6,6 Ρίχτερ) της 18ης Νοεμβρίου 1997.

Διαδώστε: