«Η εκατόμβη της 9ης Ιουλίου 1821» από την pemptousia.tv
Η Ιερά Μονή Μαχαιρά και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνουν συνέδριο και ημερίδες, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με θέμα: «Η εκατόμβη της 9ης Ιουλίου 1821».
Το Συνέδριο θα αρχίσει τις εργασίες του το ερχόμενο Σάββατο, 5 Ιουνίου 2021 και ώρα 9.00 π.μ., στη Λευκωσία, στο Συνεδριακό Κέντρο «Αρχάγγελος Μιχαήλ», της Ιεράς Μονής Κύκκου, στις 9:00 το πρωί, με χαιρετισμό από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου. Το Συνέδριο αποτελείται από τέσσερις Συνεδρίες, στις οποίες μετέχουν με αξιόλογες εισηγήσεις 14 διακεκριμένοι ομιλητές. Ώρα λήξης είναι οι 7:30 μ.μ.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί υπό αντίξοες συνθήκες λόγω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία.
Οι ημερίδες θα πραγματοποιηθούν: η πρώτη, στις 12 Ιουνίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού και η δεύτερη, στις 19 Ιουνίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος».
Η είσοδος είναι ελεύθερη προς το κοινό. Για πληροφορίες: [email protected]
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά το Συνέδριο και τις Ημερίδες σε κινητό, υπολογιστή και smart tv από την www.pemptousia.tv
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου:
Σάββατο 5 Ιουνίου 2021, Συνεδριακό Κέντρο «Αρχάγγελος Μιχαήλ», της ιεράς μονής Κύκκου, Λευκωσία
Έναρξη Συνεδρίου 9:00π.μ.
Ομιλίες πρώτης συνεδρίας:
9:10π.μ. Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαΐας: «Οι μάρτυρες κληρικοί του 1821 στην Κύπρο».
9:30π.μ. Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής – Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου: «Η 9η Ιουλίου και ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός: Επετειακή καθιέρωση και συμβολισμοί, 1921-2021».
9:50π.μ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, βυζαντινολόγος: «Κειμήλια Μαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 στις Μονές Παναγίας Μαχαιρά καί Τιμίου Σταυρού Ομόδους και στους ναούς Παναγίας Χρυσελεούσας Στροβόλου καί Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας».
10:10π.μ. Καλλιόπη Χαρμαντά Πρωτοπαπά, φιλόλογος – ερευνήτρια: «Το 1821 στην περιοχή Λαπήθου – Καραβά».
10:30π.μ. Συζήτηση
10:50π.μ.Διάλειμμα
Ομιλίες δεύτερης συνεδρίας:
11:15π.μ. Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος: «Άγιοι νεομάρτυρες της Μητρόπολης Μόρνου – από την Τουρκοκρατία στην θυρωκρατία».
11:35π.μ. Κωστής Κοκκινόφτας, ερευνητής – Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονές Κύκκου: «Η Μονή Κύκκου κατά το 1821».
11:55π.μ. Άννα Pouradier Duteil – Αοϊζίδου, πρ. Διευθύντρια Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών: «Η Κύπρος το 1821: Σύμφωνα με τις αναφορές των γαλλικών προξενικών και διπλωματικών Αρχών».
12:15μ.μ. Συζήτηση
12:40π.μ.Μεσημεριανό διάλειμμα
Ομιλίες τρίτης συνεδρίας:
4:30μ.μ. Γεώργιος Γεωργής, καθηγητής Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου: «Ο Επίτροπος της Νήσου Κύπρου, Νικόλαος Θησεύς».
4:50μ.μ. Παναγιώτα Χαραλάμπους, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας: «Η 9η Ιουλίου 1821 στην κυπριακή ποίηση: Ο διάλογος λογοτεχνίας και ιστορίας στα ποιήματα “Η 9η Ιουλίου τού 1821 εν Λευκωσία (Κύπρου)” του Βασίλη Μιχαηλίδη και “Ό Κύπρου Κυπριανός” του Κυριάκου Χαραλαμπίδη».
5:10μ.μ.Κυριάκος Ιωάννου, Νεοελληνιστής, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.): «Σχόλια στο ποίημα “Τω άπαγχονισθέντι άρχιεπισκόπω Κύπρου Κυπριανω” του Βασίλη Μιχαηλίδη».
5:30μ.μ. Συζήτηση
5:50μ.μ. Διάλειμμα
Ομιλίες τέταρτης συνεδρίας:
6:10μ.μ. Δημήτριος Κοντογεώργης: «Αναζητώντας τόν Κυπριανό στίς Ηγεμονίες. Η “μαθητεία” ενός νεαρού Κύπριου κληρικού στη Μολδοβλαχία».
6:30μ.μ. Στυλιανός Περδίκης, αρχαιολόγος – Διευθυντής Μουσείου Ιεράς Μονής Κύκκου: «Κινήσεις στο χώρο του απορρήτου. Η Μονή Κύκκου πριν και μετά την 9η Ιουλίου 1821. (Η διαρπαγή και οι περιπέτειες των θησαυρών της)».
6:50μ.μ. Καθηγούμενος ιεράς μονής Μαχαιρά, επίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνιος: «Κύπρου Κυπριανός: Ο αετός της Ρωμηοσύνης»
7:10μ.μ. Συζήτηση
7:30μ.μ. Πέρας Συνεδρίου.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.