07/08/2024 07/08/2024 Την μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, πανηγύρισε και φέτος Τρίτη 6η Αυγούστου 2024 με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα η Νήσος της Σύμης, η οποία σεμνύνεται με τέσσερις Ι. Μονές και Ναούς που τιμώνται στην μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή. Επίκεντρο της Πανηγύρεως κατέστη η πρότριτα ανακαινισθείσα Ιερά Μονή Μεγάλου Σωτήρος Σύμης, η...
07 Αυγούστου, 2024 - 10:19
Τελευταία ενημέρωση: 07/08/2024 - 9:13

Η Εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σωτήρος Σύμης

Διαδώστε:
Η Εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σωτήρος Σύμης

Την μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, πανηγύρισε και φέτος Τρίτη 6η Αυγούστου 2024 με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα η Νήσος της Σύμης, η οποία σεμνύνεται με τέσσερις Ι. Μονές και Ναούς που τιμώνται στην μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή. Επίκεντρο της Πανηγύρεως κατέστη η πρότριτα ανακαινισθείσα Ιερά Μονή Μεγάλου Σωτήρος Σύμης, η οποία από αιώνων αποτελεί Μετόχιον της Ιεράς Μονής Πανορμίτου και στην οποίαν ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, προέστη των Πανηγυρικών Ι. Ακολουθιών.

Αφ’ εσπέρας, το βράδυ της Δευτέρας 5ης Αυγούστου παραμονής της εορτής, ετελέσθη στο κατανυκτικό Καθολικό της, ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου, πλαισιουμένου από τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Πανορμίτου Αρχιμ. Αντώνιο Πατρό, τον φιλοξενούμενο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Κασσώτη, καταγόμενον εκ Σύμης, τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ. π. Στέφανο Μακρή, τον Εφημέριο του Ευαγγελισμού Σύμης π. Αντώνιο Μανιά, τον Εφημέριο της Αγίας Τριάδος Σύμης π. Γεώργιο Χατζηχρυσάφη, τον Εφημέριο του Αγ. Δημητρίου Σύμης π. Γεώργιο Κακακιό και τον Ιεροδιάκονο π. Παύλο Τερεζάκη.

Το δε ι. αναλόγιο κατά την Πανήγυριν διακόνησαν γλυκυφθόγγως οι Ιεροψάλτες, κ. Ελευθέριος Ξηράκης, κ. Πανορμίτης Κακακιός και κ. Κύριλλος Κονδύλης. Προ της απολύσεως ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας με τον εμβριθή θεολογικό του λόγο, μύησε τους πιστούς στα υψηλά νοήματα της μεγάλης αυτής Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως, επισημαίνοντας τις εντός της Εκκλησίας μας προσφερόμενες δυνατότητες για εσωτερική μεταμόρφωση και μετοχή στο Θαβώριο Φως. Στον Εσπερινό μεταξύ των άλλων συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, ο Στρατιωτικός Διοικητής Δ.Α.Ν. Σύμης Συνταγματάρχης κ. Γεώργιος Ζιώγας, ο Διοικητής του 549 ΤΕ Σύμης Αντισυνταγματάρχης κ. Στυλιανός Φωκάς και ο Αντιδήμαρχος κ. Νικήτας Γρύλης.

Μετά το πέρας της Εσπερινής λατρευτικής συνάξεως ακολούθησε το παραδοσιακό πανηγύρι με την ορχήστρα του κ. Μιχαήλ Μισού, και προσφέρθηκε από την Ι. Μονή με την φροντίδα του προσωπικού της αλλά και εθελοντών, πλούσια εορταστική τράπεζα νηστήσιμων έδεσμάτων.

*****

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία, ομοίως στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή «Μεγάλου Σωτήρος». Συλλειτούργησαν ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της κυριάρχου Μονής Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Αντώνιος Πατρός, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κασσώτης, ο Εφημέριος της Ενορίας Ευαγγελισμού Σύμης π. Αντώνιος Μανιάς, ο Εφημέριος της Αγίας Τριάδος Σύμης π. Γεώργιος Χατζηχρυσάφης, ο Εφημέριος του Αγ. Δημητρίου Σύμης π. Γεώργιος Κακακιός και ο Ιεροδιάκονος π. Παύλος Τερεζάκης. Εν δε τω τέλει προέστη του Κτιτορικού Μνημοσύνου, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προαναπαυσαμένων Πατέρων και Αδελφών της ιστορικής ταύτης Μονής.

Κατά το έθος έλαβε χώρα η Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος της Μεταμορφώσεως και εις το εξωτερικό προαύλιο της Μονής, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας ευλόγησε τους νέους καρπούς της αμπέλου κατά την εκκλησιαστική παράδοση της ημέρας και απηύθυνε λόγον εόρτιον. Μετά την απόλυσιν της Θείας Λειτουργίας, αφού προσεφέρθη ο παραδοσιακός καφές, διενεμήθη στους πολυπληθείς προσκυνητές ατομική συσκευασία γεύματος ιχθύων, συμφώνως προς τις Κανονικές περί νηστείας διατάξεις της Εκκλησίας μας.

*****

Το απόγευμα της εορτής κατά τα ειθισμένα, μετεφέρθη λιτανευτικώς η εφέστιος Ι. Εικόνα της Μεταμορφώσεως από την ομώνυμη Μονή, στον Πανορμίτη. Την ιερά Εικόνα συνόδευσε ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος π. Στέφανος Μακρής και υπεδέχθη στην εξωτερική είσοδο της Μονής ο Καθηγούμενος π. Αντώνιος Πατρός, διά να την εισαγάγει στην Ι. Μονή του Ταξιάρχου, στην Πύλη της οποίας ανέμενε τιμητικώς ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τους Πατέρες, την Εφορεία της Μονής και πλήθος πιστών.

Εν συνεχεία χοροστάτησε στην Ακολουθία του μεθεόρτου Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ προ της Απολύσεως στο προαύλιο (πλατύ) της Μονής του Ταξιάρχου ευλογήθησαν οι Άρτοι.

Φωτογραφίες από τον πανηγυρικόΕσπερινό

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία

Υποδοχή Ιεράς Εικόνας της Μεταμορφώσεως στην Ιερά Μονή Πανορμίτη

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων