- Του Λουκά Α. Παναγιώτου
Χιλιάδες πιστοί ανηφόρισαν, για άλλη μια χρονιά, τις κορυφές του Τροόδους και πλημμύρισαν, κυριολεκτικά, τις αυλές της Κυρίας Θεοτόκου, στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Ελεούσας του Κύκκου, για να αποδώσουν, έμπλεοι πνευματικής χαράς, την οφειλόμενη τιμή προς τη μεσίτρια του ανθρωπίνου γένους, την Πάναγνη μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Στο πανίερο τούτο σέβασμα ολοκλήρου της Κύπρου, όπου φυλάσσεται το θαυματουργό ιερό Εικόνισμα της Κυκκωτίσσης, έργο του αποστόλου και ευαγγελιστού Λουκά, εορτάστηκε με τη δέουσα λαμπρότητα και πανηγυρική μεγαλοπρέπεια, η μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, με πολυαρχιερατικό συλλείτουργο.
Αποκορύφωμα της λαμπράς αυτής πανηγύρεως ήταν η κάθοδος της θαυματουργού Εικόνας της Ελεούσας του Κύκκου, όπου ενώπιόν της, μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, εψάλη παράκληση, ανεπέμφθη δέηση και διαβάστηκε ειδική ευχή, η οποία εγγράφη υπό του Δρ Χαραλάμπη Μ. Μπούσια, Μεγάλου Υμνογράφου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας.
Της λατρευτικής συνάξεως προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Μονής, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, με συλλειτουργούντες τους Πανιερώτατους Μητροπολίτες Κυρηνείας κ. Χρυσόστομοκαι Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα. Τους αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν, στο ιερό θυσιαστήριο, Πατέρες της Μονής και κληρικοί προερχόμενοι εκ των τριών Μητροπόλεων.
Τη διακονία του θείου λόγου ανέλαβε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Σήμερα κορυφώνεται το “Πάσχα του Καλοκαιριού”, με την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μετέστη προς την ζωή η μητέρα της ζωής, η κατά σάρκα μητέρα του Αναστάντος Κυρίου μας. Ως άνθρωπος υπέστηκε τον σωματικό θάνατο.
Η μετά τον θάνατό της μετάσταση του θεομητορικού σώματος στην ουράνια δόξα, έγινε λόγω της αγιότητας, της κατά χάρη θέωσής της. Πρόκειται για μυστήριο υπερένδοξο και πάσαις ουρανίαις δυνάμεσι και βροτοίς ακατάληπτον, γνωστό μόνο στον Θεό, όπως εγκωμιαστικά γράφει ο άγιος Μόδεστος Ιεροσολύμων στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Και ο ίδιος ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, απηχώντας την διδασκαλία του αποστόλου Παύλου για τον ψυχικό και σωματικό άνθρωπο αναφέρεται στο αναπόφευκτο του φυσικού θανάτου της Θεοτόκου λόγω της αδαμικής, δηλαδή της ανθρώπινης καταγωγής της».
Ο Πανιερώτατος κλείνοντας τον λόγο του τόνισε: «Κάθε φυσική μητέρα προσπαθεί να εκπληρώσει κάθε επιθυμία του παιδιού της, έστω και την ύστατη ώρα της, έτσι και η Παναγία μητέρα μας τώρα από τους ουρανούς εκπληρώνει κάθε καλή μας και άγια επιθυμία. Ας την επικαλούμαστε με θέρμη και ας έχουμε την χαρά, την ειρήνη, την σκέπη και την προστασία της μαζί με το άπειρο έλεος του Κυρίου μας, όλες τις ημέρες της ζωής μας».
Στον λόγο του, πριν από την ιερά παράκληση, ο Μητροπολίτης Κύκκου τόνισε: «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ιερά Μονή Κύκκου, όπως και κάθε ορθόδοξη Μονή ή Ναός, που είναι αφιερωμένος στην Παναγία γιορτάζει σήμερα την Κοίμηση της Θεοτόκου. Μια γιορτή που δεν είναι μια πένθιμη θρηνωδία, αλλά μια γιορτή χαρμόσυνη, ένα πανηγύρι, μια γιορτή αθανασίας γιατί η Παναγία μας με την Κοίμησή της δεν εγκατέλειψε τον κόσμο, αλλά μετέστη προς Ουρανό. Μετατέθηκε στα ουράνια σκηνώματα και έκτοτε κάθεται στα δεξιά του μονογενούς Υιού Της.
Κάθεται στα δεξιά του Θρόνου του θείου Λυτρωτή και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού και από εκεί πρεσβεύει αδιαλείπτως για όλους εμάς που την τιμούμε ευσεβοφρόνως. Και όπως η αγία μας Εκκλησία επιβεβαιώνει “πολλά ισχύει δέησις Μητρός προς ευμένειαν δεσπότου”.
»Αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα γιορτή του Δεκαπενταυγούστου, γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπως και η 8η Σεπτεμβρίου, γιορτή της γεννήσεως της Παναγίας, που πανηγυρίζει και πάλιν η Μονή αυτή, ο λαός μας κατακλύζει την πρωτόθρονη αυτή της Κύπρου Μονή, της οποίας η χαριτόβρυτη και θαυματόβρυτη εικόνα της Παναγίας της Κυκκώτισσας την περιφρουρεί και την περικοσμεί και την αρωματίζει κατά τρόπον μυστικό.
»Χιλιάδες πιστών συρρέουν κάθε χρόνο εδώ στο υπέρλαμπρο αυτό ανάκτορο της Μητέρας του Θεού, στην Ιερά του Κύκκου Μονή, για να κάμψουν ευλαβικά το γόνυ, και του σώματος και της ψυχής, μπροστά στην πανάμωμη μορφή της Παναγίας μας και να εκζητήσουν το έλεος και την συγνώμη της, αφού προηγουμένως εκμυστηρευθούν τις μύχιες σκέψεις τους σ’ αυτήν την Μάνα του Λυτρωτή μας, αλλά και δική μας μητέρα.
»Προπάντων, όμως, σήμερα, που ως κυπριακός ελληνισμός και ως ελληνικό έθνος γενικότερα περνούμε μια από τις πιο επικίνδυνες, τις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορικής μας διαδρομής ο λαός μας σύρει τα βήματά του εδώ, στην Ιερά του Κύκκου Μονή, την Μονή αυτή της Παναγίας της Κυκκώτισσας, για να την παρακαλέσει να γίνει για μας, για άλλη μια φορά, ισχυρή μεσίτρια χρησιμοποιώντας την μητρική της παρρησία, να γίνει μεσίτρια προς τον Παντοδύναμο μονογενή υιό Της για να φανεί ίλεως και να συντομεύσει τον χρόνο της πικρής δοκιμασίας μας.
Να σβήσει την φλόγα της φοβερής αυτής δοκιμασίας. Να κερδίσει τελικά η δικαιοσύνη και να ελευθερωθεί η ματωμένη, η αιματοβαμμένη μαρτυρική μας πατρίδα, που για 48 τώρα χρόνια στενάζει και ολοφύρεται κάτω από την μπότα του τούρκου εισβολέα».
Ο Πανιερώτατος υπογράμμισε, στη συνέχεια: «Τούτο το δίσεκτο έτος, 2022, που τα μαύρα νέφη ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος πυκνώνουν επικίνδυνα εξαιτίας του συνεχιζόμενου ρωσο-ουκρανικού πολέμου ή καλύτερα του συνεχιζόμενου ρωσο-νατοϊκού πολέμου επί ουκρανικού εδάφους, αλλά και εξ αιτίας μιας νέας κρίσεως που δημιουργήθηκε με την επίσκεψη της αμερικανίδας Προέδρου της Βουλής, της Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, παρά τις διαμαρτυρίες της Κίνας, αυτά όλα εγκυμονούν κινδύνους φοβερούς για όλη την ανθρωπότητα, γι’ αυτό και ο λαός μας γνωρίζοντας, βιώνοντας, αυτούς τους κινδύνους πλημμυρίζει φέτος τα μοναστήρια και τους ναούς μας για να αναπέμψει δέηση προς τον Κύριον, προς τον Παντοδύναμο μονογενή υιό της αειπαρθένου Παναγίας, για να δώσει σύνεση και φωτισμό στους ισχυρούς του κόσμου τούτου, ώστε να πάψουν να αιματοκυλύουν τους λαούς και να αποφύγουν κάθε πειρασμό για χρήση πυρηνικών όπλων.
Γιατί ένας πυρηνικός πόλεμος, που είναι πολύ κοντά, θα σημάνει και το τέλος της ανθρωπότητας πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη, που λέγεται γη.
»Για αυτό και εμείς σήμερα, συγκεντρωμένοι κάτω από τους θόλους του επιβλητικού αυτού Καθολικού, του ναού της Ιεράς Μονής Κύκκου, θα ψάλλωμεν σύντομο παρακλητικό κανόνα προς την Παναγία και στην συνέχεια θα αναπέμψουμε ειδική ευχή – δέηση, για την σωτηρία της ημικατεχόμενης πατρίδας μας, για την προστασία του έθνους μας από τους επιβούλους γείτονές μας, για την αποφυγή ενός πύρινου ολέθρου, αλλά και για την επικράτηση της αγάπης και της ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων και των λαών και κατ’ επέκταση, την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης παγκόσμιας ειρήνης.
Τους ύμνους της εορτής, αλλά και της ιεράς παρακλήσεως, απέδωσε υποδειγματικά, στο πνεύμα της λαμπράς πανηγύρεως, αλλά και της κατανυκτικής ατμόσφαιρας, ο ιερός χορός ιεροψαλτών της Ιεράς Μονής Κύκκου.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρακλήσεως και της δεήσεως προς την Κυρία Θεοτόκον, σύσσωμο το εκκλησίασμα έλαβε την ευλογία της Ελεούσας του Κύκκου διερχόμενο, κατά το ευλαβές κυπριακόν έθος, κάτω από τη θαυματουργική Εικόνα της.
Διαβάστε ακόμη την ευχή: Ευχή (1)