Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων το απόγευμα της Τρίτης 11 Οκτωβρίου χοροστάτησε στον Εσπερινό και την Παράκληση του Αγίου Λουκά του Ιατρού στον Ιερό Ναό του στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας.
Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την μοναχική κουρά (ρασοευχή) του κ. Βασιλείου Μπαρλακόπουλου, μετονομάσας αυτόν εις Μοναχόν Νέστορα.
Η ομιλία του Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων
“Παραμονή της εορτής ενός μεγάλου αγίου της Εκκλησίας μας, του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, και υπό τη σκέπη ενός άλλου μεγάλου και συγχρόνου Αγίου, του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, του ιατρού και θαυματουργού και της εφόρου και προστάτιδος της Ιεράς αυτής Μονης, της Παναγίας της Δοβρά, ενεδύθης προ ολίγου το μοναχικό σχήμα λαμβανοντας το όνομα ενός μάρτυρος της Εκκλησίας, του οποίου τη μνήμη θα εορτάσουμε σε λίγες ημέρες, του αγίου μεγαλομαρτυρος Νέστορος, του Θεσσαλονικέως και μαθητού του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου, του πολιούχου της Θεσσαλονίκης και εκ των προστατων της Ιεράς μας Μονής.
Και μπορεί ο άγιος μάρτυς Νεστωρ να μην ήταν μοναχός, να μην ήταν ασκητής, αλλά ένας νεαρός χριστιανός, είχε όμως αρετές και χαρίσματα τα οποία θα πρέπει να αγωνίζεται να αποκτήσει κάθε μοναχός, τα οποία θα πρέπει να προσπαθείς να έχεις και συ. Η πρώτη αρετή, για την οποία διεκρίνετο ο άγιος Νέστωρ, ήταν η πίστη του, πίστη που συνδυαζόταν με την αγάπη και την αφοσίωση στον Θεό. Πίστη τόσο δυνατή, ώστε τόλμησε να την ομολογήσει χωρίς να του ζητηθεί, όταν αποφάσισε να αγωνισθεί εναντίον του ειδωλολάτρου Λυαίου, που προκαλούσε σε μονομαχία τους χριστιανούς.
Πίστη τόσο δυνατή, ώστε ήταν βεβαιος ότι με την ευχή του διδασκάλου του, του αγίου Δημητρίου, και τη βοήθεια του Θεού θα έβγαινε νικητής από αυτόν τον αγώνα. Πίστη τόσο δυνατή, που δεν υπολόγιζε τη ζωή του, αν και γνώριζε ότι νικώντας τον Λυαίο, θα οδηγηθεί στο μαρτύριο. Η δεύτερη αρετή του ήταν η υπακοή του στον διδάσκαλό του, τον άγιο μεγαλομάρτυρα Δημήτριο. Δίπλα του είχε μαθητεύσει, και από τον άγιο Δημήτριο είχε πιθανότατα γνωρίσει τον Χριστό. Και τώρα στην κρίσιμη ώρα της μεγάλης αποφάσεως να μονομαχήσει με τον Λυαίο στον διδάσκαλό του προστρεχει και ζητά την ευχή του. Και ενισχυμένος από αυτήν επικαλείται τον Θεό του Δημητρίου, ενώπιον του πλήθους το οποίο είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει τον αγώνα.
Θα μπορούσε να είχε επικαλεσθεί απλώς τη βοήθεια του Θεού, αλλά ο άγιος Νέστωρ την ζητά διά του διδασκάλου του, του αγίου Δημητρίου, δείχνοντας την υπακοή του. Η τρίτη αρετή του ήταν η καθαροτητα και η αγνότητα της ψυχής και του σώματος. Ως αγνό και παρθένο εγκωμιάζουν οι ιεροί υμνογράφοι τον άγιο μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, και ανάλογη θα ήταν ασφαλώς και η ζωή και η ψυχή των μαθητών του, στην οποία έσπερνε ο μέγας Δημήτριος τον λόγο του Ευαγγελίου, που καρποφορούσε καρπόν εκατονταπλασίονα πίστεως και αγάπης στον Χριστό.
Αυτές τις τρεις αρετές, την πίστη στον Θεό, την υπακοή στην Εκκλησία, στον Επίσκοπό σου και στον πνευματικό σου πατέρα, και την καθαρότητα της ψυχής και του σώματος, που είχε ο άγιος μεγαλομάρτυς Νέστωρ, του οποίου από σήμερα θα φέρεις το όνομα και θα είναι προστάτης σου, αγωνίσου από σήμερα με περισσότερο ζήλο να αποκτήσεις και συ.
Είναι αρετές που πρέπει κατ᾽ εξοχην να χαρακτηρίζουν τον μοναχο που αφιερώνει τη ζωή του στον Θεό.
Η πίστη δεν είναι απλώς θεμέλιο και αφετηρία της εν Χριστώ ζωής, αλλά είναι και διαρκές στήριγμα και δύναμη στον πνευματικό αγώνα που καλείται να κάνει καθημερινά ο μοναχός, αγώνας που δεν είναι, όπως γράφει ο ιδρυτής της τοπικής μας Εκκλησίας, απόστολος Παύλος, «προς αίμα και σάρκα», αλλά είναι «προς τον κοσμοκράτορα του σκότους», είναι προς τον διάβολο και τον παλαιό άνθρωπο που έχουν τη δύναμη του Λυαίου και προσπαθούν να συντρίψουν τον αγωνιζόμενο μοναχό.
Στον αγώνα όμως αυτόν, θα έχεις και συ τη δύναμη του Θεού, εάν τον επικαλείσαι με ταπείνωση και δεν θεωρείς ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις με τις δικές σου δυνάμεις.
Θα έχεις τη δύναμη και τη χάρη του Θεού, όταν καλλιεργείς την υπακοή και ζεις μέσα σε αυτήν, διότι μόνο με την υπακοή μπορεί να υπάρξει πνευματική πρόοδος, μπορεί ο άνθρωπος και ιδιαιτέρως ο μοναχός και ο κληρικός να ευαρεστήσει στον Θεό και να έχει την ευλογία του.
Η ζωή της αφιερώσεως στον Θεό δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Είναι μία ζωή θυσίας και μαρτυρίου, αλλά για εκείνον που την ζει με πίστη και εμπιστοσύνη στον Θεό, με υπακοή και αγωνιζόμενος να διατηρεί τον εαυτό του καθαρό και αγνό από του κόσμου, γίνεται ζωή που τον γεμίζει από χαρά και τον οδηγεί στη σωτηρία.
Αυτής εύχομαι πατρικά να αξιωθείς και συ, ακολουθώντας το παράδειγμα του προστάτου σου από σήμερα αγίου μεγαλομάρτυρος Νεστορος, και με τις ευχές και τη συμπαράσταση και του Επισκόπου και του καθηγουμένου, του πνευματικού σου, του π. Γεωργίου, του προϊσταμένου και όλων των πατέρων της Ιεράς αυτής Μονής, οι οποίοι προσευχόμεθα, αλλά και όλων όσων ήρθαν σήμερα, κατά τη μεγάλη αυτή στιγμή για τη ζωή σου, για να προσευχηθούν, να σε ενισχύσουν, να ευχηθούν, ώστε να ευαρεστήσεις τον Θεό με τη ζωή σου, με τις πράξεις σου, με όλη σου τη διακονία σου, γιατί σε λίγο θα χειροτονηθείς διάκονος και εύχομαι σύντομα και ιερεύς, για να βοηθήσεις το έργο της Εκκλησίας.
Και εύχομαι ο Άγιος Νέστωρ, ο Άγιος Λουκάς, τον οποίο εδώ τιμούμε και είναι ο προστάτης μας, να σε ενισχύει, να σε βοηθά, ούτως ώστε να φανείς άξιος αυτής της κλήσεως. Ο Θεός να είναι μαζί σου”.