Ιερές Μονές
11 Σεπτεμβρίου, 2022

Νέος Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου Τρικάλων

Διαδώστε:

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου και σύμφωνα με τη Διαθήκη του Κτήτορος Αγίου Βησσαρίωνος, αλλά και με τον εσωτερικό κανονισμό της Ιεράς Μονής Δουσίκου, διεξήχθησαν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 το πρωί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, κεκλεισμένων των θυρών, οι εκλογές για την ανάδειξη ισοβίου Ηγουμένου.

Πριν την εκλογική διαδικασία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος τέλεσε Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής.

Άπαντες οι εγκαταβιούντες αδελφοί της Ιεράς Μονής προσήλθαν στην εκλογική διαδικασία και κατόπιν καταμετρήσεως των ψήφων από την αρμόδια εφορευτική επιτροπή εξελέγη παμψηφεί ισόβιος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων Δουσικιώτης.

Μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας πραγματοποιήθηκε Ευχαριστήριος Δοξολογία, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, παρουσία του Ιερού κλήρου, του νεοεκλεγέντος Καθηγουμένου, των αδελφών της Ιεράς Μονής, και πλήθους πιστών που ανέμεναν το αποτέλεσμα έξω από το Καθολικό της Μονής.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κανίνας ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής και εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ανέγνωσε το πρακτικό ψηφοφορίας και στη συνέχεια ο νεοεκλεγείς Καθηγούμενος π. Βησσαρίων απηύθυνε σύντομο ευχαριστήριο χαιρετισμό αποδεχόμενος το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και εκλογής του.

Ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ως ευλογία στο τέλος της Ακολουθίας επιστήθιο Σταυρό στον νέο Καθηγούμενο, ευχόμενος πάντα ΑΞΙΟΣ στα Ηγουμενικά του καθήκοντα λέγοντας τα εξής:

«Πανοσιολογιώτατε και λίαν αγαπητέ Καθηγούμενε της ιστορικής Ιεράς Μονής Δουσίκου Γέροντα Βησσαρίων.

Όπως αναφέρει ο Χριστός στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο: «τὸ πνεῦμα ὅπου θέλει πνεῖ». Στην παρούσα περίπτωση, το Πανάγιο Πνεύμα έπνευσε και ανέδειξε Ηγούμενο της Θεοσώστου και Παλαιφάτου ταύτης Μονής ένα άξιο στέλεχος της Ιεράς Αδελφότητος. Με χαρά, αλλά και συγκίνηση ακούσαμε προ ολίγου το χαρμόσυνο άγγελμα της εκλογής σας. Από σήμερα διαδέχεστε -Χάριτι Θεού- τον μακαριστό Γέροντα Ιγνάτιο. Το έργο της διαδοχής αποτελεί ιερό καθήκον, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της αρμονικής συνέχειας της ενεργούς παρουσίας της Μονής μέσα στην ιστορία.

Είστε ευλογημένος διότι εισέρχεστε στην σταυροαναστάσιμη πορεία της ηγουμενίας, της οποίας είναι όντως, βαρύ το έργο, αλλά θα τα καταφέρετε εάν με φόβο Θεού κρατήσετε σφιχτά μέσα στα ενδόμυχα της καρδιάς σας τις αρχές που λάβατε από τον μακαριστό Γέροντα Ιγνάτιο, αλλά και από όλες εκείνες τις αγιασμένες μορφές της Εκκλησίας μας, τις οποίες αξιωθήκατε να γνωρίσετε κατά τη διάρκεια της μοναχικής ζωής και πολιτείας σας.

Ευχόμαστε να αναλάβετε με τον ίδιο ένθεο ζήλο που σας διακρίνει την διοίκηση, την προστασία και την πρόοδο της Μονής και να δροσίσετε τις ψυχές που φλέγονται από θείο έρωτα και αγάπη για την αγγελομίμητη πολιτεία.

Στρεφόμενος ιδιαιτέρως προς τους πατέρες της Ιεράς Αδελφότητος, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω έναν προς έναν, διότι ως τέκνα υπακοής πεισθήκατε στη βουλή του Αγίου Πνεύματος και αναδείξατε τον νέο πνευματικό πατέρα της Μονής. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της ευλογημένης υπακοής που μαζί με την ταπείνωση αποτελούν τα θεμέλια της πνευματικής ζωής, αδελφοί, έχετε καθήκον να βοηθάτε τον νέο σας Γέροντα και Καθηγούμενο και να τον στηρίζετε μέσω της προσευχής, ώστε κι εκείνος να αναπαύσει τις θυσιασμένες για την αγάπη του Χριστού ψυχές σας.

Είθε λοιπόν άγιε Καθηγούμενε πάτερ Βησσαρίων ο κραταιός προστάτης της Μητροπόλεώς μας και κτίτορας της Μονής Άγιος Βησσαρίων να σας ενισχύει ώστε να ανταποκριθείτε στα υψηλά καθήκοντα της ηγουμενίας, να διατηρήσετε την πνευματική αίγλη της Μονής που ευφραίνει τις ψυχές μας και να την καταστήσετε -όπως έλεγε και ο επίσης μακαριστός Γέροντάς μας Μητροπολίτης Αλέξιος- Λαύρα, με την ανάδειξη νέων Μοναχών».

Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Δοξολογίας κλήρος και λαός μετέβησαν στον τάφο του προσφιλούς κεκοιμημένου Καθηγουμένου π. Ιγνατίου Πούτου που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της μονής, όπου ο π. Βησσαρίων τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του προκατόχου του.

Η σύναξη ολοκληρώθηκε με τη παράθεση μοναστηριακής τράπεζας όπως ορίζει το Μοναστηριακό τυπικό.

Η ενθρόνιση του νεοεκλεγέντος Καθηγουμένου θα λάβει χώρα κατά την Ακολουθία του Εσπερινού στις 14 Σεπτεμβρίου 2022.

 

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

 

To μοναστήρι του Αγίου Βησσαρίωνος (Δουσίκου) βρίσκεται σε απόσταση 25χλμ. από τα Τρίκαλα, κοντά στην κωμόπολη της Πύλης και πάνω από το χωριό Άγιος Βησσαρίων (πρώην Δούσικο). Η μονή αποκαλείται και μονή του Σωτήρος των Μεγάλων Πυλών λόγω της σύνδεσής της με την κοντινή και διαλυμένη σήμερα, βυζαντινή μονή του 13ου αιώνα, της Πόρτα-Παναγιάς. Ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1527-1535, στον χώρο ερειπίων μονής του 13ου – 14ου αιώνα αφιερωμένης στο Χριστό. Το πρώτο καθολικό της μονής έχτισε ο ιδρυτής της μονής ο άγιος Βησσαρίων Α΄, μητροπολίτης Λαρίσης και ιστορική προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας και κοινωνικής δράσης., με τη βοήθεια του αδελφού του Ιγνατίου (επισκόπου Καπούας και Φαναρίου). Στη θέση του παλαιού αυτού καθολικού κτίστηκε «εκ βάθρων? το 1557 το σημερινό καθολικό, από τον ανηψιό του αγίου Βησσαρίωνος και μητροπολίτη Λαρίσης Νεόφυτο Β΄ και τους επισκόπους Δημητριάδος Ιωσήφ, Λιτζάς Λουκά και Φαναρίου Μαρτύριο. Στον Νεόφυτο που είναι ο δεύτερος κτήτορας της μονής οφείλεται και η επέκταση των κελλιών. Η μονή ήταν από τα πλούσια και δραστήρια μοναστήρια της περιοχής με κτήματα στη Ρουμανία. Η παράδοση αναφέρει πως στην περίοδο της ακμής του διέθετε 365 κελλιά. τράπεζα (1682) αλλά και πλουσιότατη βιβλιοθήκη. Το 1771 και το 1820 η μονή λεηλατήθηκε από τους Τουρκαλβανούς ενώ το 1823 μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του ηγουμένου της μονής, ακολούθησε σφαγή και λεηλασία της από τους στρατιώτες του Σούλτζε Κόρυτζα. Το μοναστήρι έπαθε νέες καταστροφές από πυρκαγιά και τους βομβαρδισμούς του 1943. Σήμερα λειτουργεί με λίγους μοναχούς και είναι άβατο στις γυναίκες.

Παλαιότερα η είσοδος στον οχυρωματικό περίβολο της μονής γινόταν με τη βοήθεια μιας κινητής ξύλινης κλίμακας, η οποία ανασύρονταν μετά τη δύση του ηλίου. Σήμερα, ο επισκέπτης εισέρχεται στον περίβολο της μονής μέσω της κεντρικής εισόδου, η οποία βρίσκεται στο μέσο περίπου της νότιας πλευράς του. Κεντρικό κτίριο της αυλής αποτελεί το καθολικό της μονής, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Πρόκειται για έναν αθωνίτικου τύπου, σύνθετο τετρακιόνιο, ναό, στον οποίο έχει προστεθεί νάρθηκας και εξωνάρθηκας. Πάνω από τους χώρους αυτούς βρίσκονται τα παρεκκλήσια των Εισοδίων της Θεοτόκου, του Τιμίου Προδρόμου και των Αγίων Πάντων. Η αγιογράφηση του καθολικού, έργο του ζωγράφου Τζώρτζη ή Ζώρζη, αποπερατώθηκε τον Νοέμβριο του 1557. Από τα τρία παρεκκλήσια της μονής, το παρεκκλήσιο των Εισοδίων της Θεοτόκου φέρει διάκοσμο του 1675, το παρεκκλήσιο του Τιμίου Προδρόμου του 1693 και το παρεκκλήσιο των Αγίων Πάντων του 1746. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού είναι μεταγενέστερο της αρχικής φάσης του καθολικού και χρονολογείται στα 1813. Το καθολικό περιβάλλεται από τριώροφα κτίρια με ξύλινους εξώστες που στεγάζουν τις υπόλοιπες δραστηριότητες της μονής. Αριστερά της εισόδου στη μονή βρίσκεται η Τράπεζα. Πολλά από τα αρχικά κτίρια της μονής, όπως το τμήμα της δυτική πτέρυγας κελλιών, καταστράφηκαν και σήμερα έχουν αναστηλωθεί.

O μικρός ναός και ο ξενώνας που βρίσκονται προσαρτημένα στην δυτική πλευρά του αρχικού περιβόλου της μονής χτίστηκαν την δεκαετία του 1960 προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες γυναικών προσκυνητών, στις οποίες απαγορεύεται η είσοδος στο αρχικό μοναστηριακό συγκρότημα. Οι ανάγκες αυτές καλύπτονται σήμερα στον ξενώνα και το ναΰδριο που χτίστηκε, τα τελευταία χρόνια, σε μικρή απόσταση νοτίως της μονής.

Διαδώστε: