Ιερές Μονές
11 Αυγούστου, 2019

Ο αγαπημένος προορισμός του Μακαριστού Χριστόδουλου

Διαδώστε:

Στέκει με μεγαλοπρέπεια εδώ και σχεδόν μια χιλιετία το κατάλευκο μοναστήρι-στολίδι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας Αμοργού (κτίσμα του 1088 μ. Χ.) πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο με τριακόσια μέτρα υψόμετρο. Η εικόνα του δίνει την αίσθηση του πίνακα ζωγραφικής εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες που μένουν άναυδοι μπροστά στην εκπληκτική του ομορφιά που σε συνδυασμό με το απέραντο γαλάζιο που το περιβάλλει καθηλώνει τους προσκυνητές. Η κάτασπρη του όψη εναρμονίζεται υπέροχα με τα πολύχρωμα ανώμαλα βράχια. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αμοργός, αυτό το «ακατέργαστο» διαμάντι του Αιγαίου πελάγους ενέπνευσε τον Γάλλο σκηνοθέτη Luc Besson να γυρίσει την ταινία «Απέραντο γαλάζιο» στην οποία αρκετές σκηνές πραγματοποιήθηκαν στη διάσημη παραλία της Αγίας Άννας που βρίσκεται κάτω από το θαυμάσιο μοναστήρι της Παναγίας.

Από τον Αντώνη Μακατούνη

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο Μακαριστός Χριστόδουλος είχε μια ιδιαίτερη αδυναμία στο εν λόγω νησί, με αποτέλεσμα να το επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι επί μία εικοσαετία περνώντας κάποιες ημέρες ξεκούρασης, μακριά από το βαρύ και εξαντλητικό καθημερινό πρόγραμμα που είχε την υπόλοιπη περίοδο. Όπως είχε ο ίδιος ομολογήσει σε δικούς του ανθρώπους το νησί και οι κάτοικοί του είχαν μια ξεχωριστή θέση στη μεγάλη καρδιά του.
«Σίγουρα την πρώτη φορά που προσήλθε ο Μακαριστός ήρθε παρακινούμενος από τον Αμοργιανής καταγωγής π. Θωμά Συνοδινό. Από τότε όμως «ερωτεύτηκε» την Αμοργό, του άρεσε και προτιμούσε να κάνει εδώ τις ολιγοήμερες διακοπές του. Μάλιστα έγραψαν τότε κάποια «ρυπαρά» φύλλα των Αθηνών ότι ερχόταν στο νησί και δεν καταδεχόταν να προσκυνήσει το χιλιόχρονο μοναστήρι. Ψέματα και κακοήθειες. Κάθε χρόνο ανέβαινε με μεγάλη προσμονή τα σκαλοπάτια (370 στον αριθμό) και λειτουργούσε μαζί μας. Την αγάπησε ιδιαίτερα την Αμοργό, για να το πω λαϊκά «κόλλησε» μαζί της», λέει με συγκίνηση ο ηγούμενος της εν λόγω μονής π. Σπυρίδων Δεναξάς, ενώ αναφέρεται στη μεγάλη αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπο του λαοφιλούς Μακαριστού «Όλοι τον αγάπησαν, όλοι τον περίμεναν, όλοι συμπόνεσαν μαζί του (όταν αρρώστησε) και τον «έκλαψαν», ήταν κεφάλαιο για το νησί ο Μακαριστός Χριστόδουλος».

Το κτήριο του μοναστηριού εκτείνεται σε μήκος σαράντα μέτρων, ενώ το πλάτος του δεν ξεπερνά τα πέντε μέτρα. Λόγω του μικρού πλάτους τα οκτώ επίπεδα «όροφοι» της μονής, δεν συναντώνται σχεδόν σε κανένα σημείο, ενώ πέτρινα σκαλοπάτια κτισμένα ή λαξευμένα στον βράχο, οδηγούν στους οκτώ “ορόφους”. Τα κελιά των μοναχών, το αρχονταρίκι, τα μαγειρεία, όλοι οι λειτουργικοί του χώροι είναι «φωλιασμένοι» στον ιερό βράχο συνθέτοντας μία μοναδική αρχιτεκτονική. Όσον αφορά την ιστορία της θαυματουργής εικόνας της Θεοτόκου ξεκινά τον όγδοο αιώνα την περίοδο της εικονομαχίας όταν έφτασε «κυνηγημένη» από τη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα από την Παλαιστίνη, αφού το μοναστήρι Χοζιβά λεηλατήθηκε από Άραβες. Κάποιοι μοναχοί για να διασώσουν την εικόνα έπλευσαν προς το άγνωστο, μόλις αντίκρισαν όμως την Αμοργό γοητεύθηκαν από την ομορφιά της και αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο νησί, δίνοντας την ιερά εικόνα να διαφυλαχθεί στο ιστορικό εκκλησάκι της χώρας της Αμοργού «Παναγιά η Κυρά Ελεούσα». Εκεί παρέμεινε επί πολλά έτη.

Σύμφωνα με την παράδοση το σημείο που κτίστηκε η μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας υπεδείχθη από την ίδια την Θεοτόκο, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την ιερή υπόσταση του συγκεκριμένου τόπου.
«Το διηνεκές θαύμα της Παναγίας είναι πως παρά το γεγονός ότι πέφτουν συχνά βράχια ποτέ δεν έχουν πέσει επάνω σε άνθρωπο. Στα σαράντα δύο χρόνια που βρίσκομαι εδώ δεν έχω δει να γίνεται κάτι κακό, γιατί η Παναγία «σκεπάζει» και προστατεύει τους ανθρώπους, προσκυνητές και μη» προσθέτει ο π. Σπυρίδων, ενώ αναφορικά με την παρουσία του κόσμου τα τελευταία χρόνια της κρίσης συμπληρώνει «Έχει επηρεαστεί σίγουρα η προσέλευση λόγω της οικονομικής κατάστασης. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι έρχονται, πιστοί αλλά και δύσπιστοι. Η Παναγιά όλους τους περιμένει και τους αγκαλιάζει. Πάντως όποιος έρχεται στο νησί θέλει να ξαναέρθει, σε ελκύει η Αμοργός».

Πώς θα πάτε

Καθημερινά υπάρχει ακτοπλοϊκή επικοινωνία των δύο φυσικών λιμανιών του νησιού (Αιγιάλη, Κατάπολα) με το λιμάνι του Πειραιά. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα μετανιώσετε σε καμία περίπτωση για την επιλογή σας, αντίθετα οι αξέχαστες εμπειρίες ζωής που θα αποκομίσετε θα σας «συνοδεύουν» για πάντα. Το εν λόγω θέμα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα “Δημοκρατία”.

Διαδώστε: