Ιερές Μονές
20 Μαρτίου, 2024

Ο Μητροπολίτης Κισάμου στην Ι. Πατριαρχική Μονή Γωνιάς

Διαδώστε:

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως τελέστηκε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, (Κολυμπάρι), χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, με την υποδοχή αποτμήματος εκ της δεξιάς χειρός του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, την Κυριακή της Τυροφάγου. “Ο στόχος του ταξιδιού της Μεγάλης Σαρακοστής, η συνάντηση με τον Χριστό”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Το απότμημα εκ της δεξιάς χειρός του Αγίου κόμισε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Παρθένιος (Καλυβιανάκης), Καθηγουμένος της Ιεράς Μονής Ατάλης Μπαλή, της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Το πολύτιμο αυτό θησαύρισμα εξασφάλισε εξ΄ Ιεροσολύμων ο μακαριστός Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρός Άνθιμος, ο οποίος υπήρξε Καθηγούμενος και ανακαινιστής της Ιεράς Μονής Ατάλης Μπαλή. Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Καθηγουμένου π. Παρθενίου, με θέμα: «Η Αγία Τεσσαρακοστή ως θεραπευτική – αγιαστική περίοδος για τον σύγχρονο ψυχικά πάσχοντα άνθρωπο. Θεραπευτικά στάδια».

Ο ομιλητής, με λόγο μεστό, κατανοητό και πατερικό, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τους Πατέρες, αναφέρθηκε στις εσωτερικές, ψυχικές δυσκολίες του σημερινού ανθρώπου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «.. Ο άνθρωπος μετά την πτώση ζει την προσωπική του αλλοτρίωση, καθώς επηρεάστηκε ο νους και η λογική του. Οι λογισμοί, τα πάθη είναι αποτέλεσμα διαστροφής της πνευματικής ζωής. Τα πάθη, σύμφωνα με τους Πατέρες, διακρίνονται στα ψυχικά και τα σωματικά. Ο πνευματικά ασθενής παύει να μιλά με τον Θεό και μιλά με τον εαυτό του, πιστεύει μόνο στον λογισμό του. Η μετάνοια είναι θεραπευτική οδός για το πάσχοντα άνθρωπο. Βασικός παράγοντας η ταπείνωση. Δια της μετανοίας αφήνουμε το Άγιο Πνεύμα να κινεί τον λογισμό, αποκτούμε γενναίο φρόνημα, ασκητική διάθεση που αποτελεί την βάση για την πορεία της θεραπείας μας από τα πνευματικά άλγη», σημείωσε ο εκλεκτός ομιλητής.

Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, με λόγους εγκάρδιους, ευχαρίστησε τον ομιλητή «δια την ευλογία του πνευματικού θησαυρού του αποτμήματος του ιερού λειψάνου του Τιμίου Προδρόμου» ως και δια «τον μεστό και ζείδωρο λόγο του», μνημονεύοντας ευχαριστιακά τον Σεβ. Ποιμενάρχη του, Μητρ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο «δια την ευλογητική άδεια», σημειώνοντας:

«Το πνευματικό μας αυτό ταξίδι που αρχίζει με τον Εσπερινό της Συγχωρήσεως και κορυφώνεται το εσπέρας του Μεγάλου Σαββάτου όπου θα διατρανώσουμε την μόνη αλήθεια και βεβαιότητα ότι ‘Χριστός Ανέστη και νεκρός ουδείς επί μνήματος’, χρειάζεται να το ζήσουμε και να το βιώσουμε ως ένα ταξίδι, μια πορεία συνάντησης με τον μόνο και κατ΄ εξοχήν Πρόσωπο, που δεν είναι άλλο από τον Χριστό. Αυτός είναι ο στόχος του ταξιδιού της Μεγάλης Σαρακοστής, η συνάντηση με τον Χριστό. Ας αγωνιστούμε αυτή την Σαρακοστή του 2024 το τέλος του ταξιδιού να βρει όλους μας έτοιμους να δεχθούμε τον Νυμφίο Χριστό στις καρδιές μας και να ζήσουμε το Πάσχα Του ως το Πάσχα της προσωπικής μας ζωής», κατέληξε.

Ακολούθησε ο ασπασμός της συγχωρήσεως και διανεμήθηκε, στο πολυπληθές εκκλησίασμα το οποίο είχε κατακλύσει το καθολικό της Μονής, τα παρεκκλήσια και τον προαύλιο χώρο, καθώς ευνόησε η καλοκαιρία, η νέα έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου με τον τίτλο: «Προσευχής Θησαυρίσματα». Προσευχητάριο, ιδιαίτερα επιμελημένο, που περιλαμβάνει: Πρωινή Προσευχή, Προσευχές της Τραπέζης, Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως, Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, Μέγα Απόδειπνο, Χαιρετισμούς της Θεοτόκου, Πασχάλιος – Ημερονύκτιος Ακολουθία ως και τις Νηστείες της Εκκλησίας μας, μαζί με μικρή Εικόνα του Τιμίου Προδρόμου, εκ μέρους της Ι. Μονής Ατάλης Μπαλή.

Διαδώστε: