Ιερές Μονές
02 Ιουνίου, 2021

«Ο παγανιστής που έψαχνε την αλήθεια…»

Διαδώστε:

Στην ιστορία του Αγίου Ιουστίνου αναφέρθηκε χθες, ημέρα που η εκκλησία τιμά τη μνήμη του, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία, γέροντας Γαβριήλ, που, ενώ υπήρξε παγανιστής, ακριβώς επειδή αναζητούσε την αλήθεια, δέχθηκε κλήση ουρανόθεν και τελικά αγίασε. 

Ακούστε όλο το κήρυγμα εδώ:

Επίσης, μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω:

«Ας πάρομε υπόδειγμα στη ζωή μας από το βίο του, σήμερα (σ.σ. χθες), εορταζομένου Αγίου, του Μάρτυρος, του Αγίου ενδόξου Μάρτυρος Ιουστίνου, του ΦιλοσόφουΠαγανιστής ήταν, στα τέλη του 1ου αρχές 2ου αιώνα έζησε. Αλλ’ όμως «Ουρανόθεν την κλήσιν εδέξατο» και αυτός όπως ο Απόστολος Παύλος, όπως ο Μέγας Κωνσταντίνος, όπως πολλοί Άγιοι.
Γιατί; γιατί είχε την καλή προαίρεση, έψαχνε…

Έψαχνε για την Αλήθεια και ο Θεός ευδόκησε και αφού ασχολήθηκε με όλα τα είδη των φιλοσοφικών ρευμάτων, των Στωικών, των Πλατωνικών, των Πυθαγορείων, των Κυνικών, όλα τα ρεύματα, απ’ τα οποία πολλά απέρριψε, αρκετά εδέχθηκε, όπως την ηθική διδασκαλία του Πλάτωνος, αλλά έψαχνε, η ψυχή του διψούσε και ο Θεός δεν τον άφησε έτσι.

Είδε την απλότητά του, την αγαθότητά του, την καλή του προαίρεση και του έστειλε ένα Γέροντα, εκεί, σε μια ερημική παραλία, που βάδιζε. Μερικοί ομιλούν ότι πρόκειται για την Αθήνα.

Κι εκείνος με την μαιευτική-σωκρατική μέθοδο, αφού ομίλησαν πρώτα φιλοσοφικά, μετά τον οδήγησε στη μόνη Φιλοσοφία, την αληθινή Φιλοσοφία, τη Γνώση του Θεού.
Και τον προέτρεψε να διαβάσει τους Προφήτας, την Παλαιά Διαθήκη, που πολλοί θέλουν να την περιθωριοποιήσουν. Γιατί σου λέει περιθωριοποιώντας την Παλαιά Διαθήκη , σιγά-σιγά.. και την Καινή.

Διότι ο Θεός «ουκ ήλθε καταλύσαι αλλά πληρώσαι τον Νόμον». Πάντα λέει:
«Είδατε τι είπαν οι Προφήτες; είδατε τι είπε, περί Εμού ο τάδε Προφήτης;» Είναι ένα, Παλαιά και Καινή Διαθήκη, ένα σώμα, η Αγία Γραφή.
Και αφού μελέτησε το Λόγο του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη , ο Θεός τον εφώτισε και ήρθε στη Γνώση του Θεού. Και στη συνέχεια έγινε και διδάσκαλος Μέγας και Φιλοσοφική Σχολή. Από την Παλαιστίνη πήγε στη Ρώμη, αλλά και ταυτόχρονα και σε Θεολογική Σχολή, όπου ο χώρος εκεί όπου εδίδασκε ήταν και χώρος λατρευτικός: τελείτο και λατρεία στο μόνο Αληθινό Θεό.
Αυτό στοίχισε στους φιλοσόφους εκείνης της εποχής, διότι ο Άγιος Ιουστίνος δωρεάν έλαβε δωρεάν έδιδε.
Επλήγησαν οι άλλοι φιλόσοφοι, διότι εκείνοι παίρναν χρήματα και μάλιστα πολύ ακριβά χρήματα.

Κι ένας λόγος κάποτε που έφυγε από κάποια Φιλοσοφική Σχολή, ο Άγιος Ιουστίνος ήταν αυτός, ότι ζητούσαν πολλά χρήματα, πολύ ακριβά. Και αφού εθίγη η τσέπη τους -αλλά έβαλε κι ο διάβολος την ουρά του, όπως παντού χώνεται. Είκοσι πέντε ώρες το εικοσιτετράωρο δουλεύει, για να μας πολεμάει αλλά εμείς θα κρατάμε άμυνα δε θα κάνομε το χατίρι του και όταν την πατάμε, με τη Χάρη του Θεού, θα σηκωνόμαστε, αυτός είναι ο αγώνας μας. Κι ο Θεός μας δέχεται πάντοτε μετανοούντας.

Και αφού τον φθόνησαν, ο τότε Αυτοκράτωρ, ο Μάρκος Αυρήλιος, τον έστειλε σε βασανιστήρια και στο τέλος τον αποκεφάλισε.
Όμως τόσο και ενώπιον του Μάρκου Αυρηλίου, όσο και των προ αυτού αυτοκρατόρων, ο Άγιος Ιουστίνος είχε το θάρρος, την παρρησία να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Χριστιανών, γι’ αυτό ονομάζεται και Απολογητής.

Οι Χριστιανοί ούτε επαναστάσεις αιματοχυσίας θέλουν να κάνουν ποτέ ούτε αντιτάσσονται ως αναρχικοί. Οι Χριστιανοί πάντοτε με πνεύμα θυσίας, αγάπης, ενότητας και ομονοίας εργάζονται μέσα στην Πολιτεία, στην εκάστοτε Πολιτεία που ζουν.
Και γι’ αυτό πρέπει να τους λαμβάνουνε, οι εκάστοτε ηγέτες, πολύ σοβαρά υπόψη τους.
Και στην Ελλάδα μας το ίδιο πρέπει να κάνουν, που είναι η κοιτίδα του Πολιτισμού αλλά και της Ορθοδόξου Πίστεως.
Και ο Άγιος Ιουστίνος ο Μάρτυρας και ο Άγιος Δαυίδ, στο σπίτι που βρισκόμαστε και ο Άγιος Ιάκωβος όπου αγωνίστηκε εδώ και ο άγιος Γέροντας Κύριλλος, που ήταν άξιος διάδοχος αυτών των Αγίων Πατέρων, να μας σκεπάζουν με τις ευλογίες τους, με τις πρεσβείες τους προς το Θεό και να μας βοηθούν ώστε να μην διακόπτονται οι συνδέσεις μας, οι συνδέσεις της μπαταρίας μας, της ψυχής μας να μη διακόπτονται με το Θεό.
Αλλά, αν τυχόν, άνθρωποι χοϊκοί είμαστε, όπως έλεγε ο Άγιος Ιάκωβος «Τι περιμένεις παιδί μου, χοϊκοί άνθρωποι είμαστε και τούτο θα ‘χομε και το άλλο θα ‘χομε», αν ό,τιδήποτε συμβεί, να μη χάσομε το θάρρος μας, να μη χάσομε την Ελπίδα μας..

Η αγκαλιά του Θεού μας περιμένει όλους, και όπως είπαμε, μας δέχεται μετανοούντας και μας αποκαθιστά και σε καλύτερη θέση από ότι ήμασταν πριν.
Η Χάρις των Αγίων μας να σας χαρίζει Υγείαν, Χαράν και Ευλογίαν Ουράνιον, Αμήν».

Γέρων Γαβριήλ
Ηγούμενος Ι.Μ. Οσίου Δαυίδ
( Ι.Μ. Οσίου Δαυίδ, 1/6/2021, Εορτή Αγίου Ιουστίνου του Φιλοσόφου
Το βίντεο με το κήρυγμα θα το βρείτε ΕΔΩ:

Διαδώστε: