Στο νησί της Λευκάδας χτύπησε το περασμένο τριήμερο ο παλμός του μοναχισμού καθώς από την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου διεξήχθη το 4o Μοναστικό Συνέδριο με θέμα: «Ο Ορθόδοξος Μοναχισμός και οι κίνδυνοι της εκκοσμίκευσης», το οποίο διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Συμμετείχαν πολλοί Αρχιερείς, Καθηγούμενοι, Μοναχοί και Μοναχές και κληρικοί από τις Ιερές Μητροπόλεις τις Εκκλησίας της Ελλάδος. Η κάμερα της Pemptousia TV ήταν εκεί κατά τις ημέρες εργασιών του συνεδρίου και κατέγραψε τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις οι οποίες θα προβληθούν προσεχώς μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν χθες, Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023, τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδος, στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος, και συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Λευκάδος κ. Θεόφιλος, Φθιώτιδος κ. Συμεών και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, Στρατονικείας κ. Στέφανος και Ευμενείας κ. Ειρηναίος.
Να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη του Συνεδρίου την Παρασκευή έλαβε χώρα η υποδοχή αντιγράφου Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Βηματάρισσας εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου την οποία κόμισε ο Καθηγούμενος αυτής, Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός.
Εκπρόσωποι και Μηνύματα
Το Συνέδριο ευλόγησαν με την παρουσία τους επίσης οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίται Θηβών κ. Γεώργιος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αμορίου κ. Νικηφόρος, Στρατονικείας κ. Στέφανος και Ευμενείας κ. Ειρηναίος, ενώ στις εργασίες του συμμετείχαν δεκαέξι εισηγητές, με επικεφαλής τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Αργολίδος κ. Νεκτάριο και Φθιώτιδος κ. Συμεών, καθώς επίσης σημαντικός αριθμός κληρικών, μοναχών, μοναζουσών και λαϊκών αδελφών.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ενώ κατά την υποδοχή των συνέδρων ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Αρχιμ. Νικηφόρος τόνισε την ευλογημένη ευκαιρία της συγκεντρώσεως των πατέρων και μοναστών – μοναστριών ως αφορμή μεγάλης χαράς και δοξολογίας του Θεού.
Εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ενώ την ευλογία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
Μηνύματα προς το Συνέδριο απέστειλαν ή απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο Βουλευτής Λευκάδος κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο Δήμαρχος Λευκάδος κ. Χαράλαμπος Καλός και ο Πρόεδρος Συλλόγου Λευκαδίων Ηλιούπολης κ. Χριστογιάννης Φουρλάνος.
Η εισήγηση του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου και προήδρευσε την δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ενώ ομίλησε με θέμα: «Φως του κόσμου οι μοναχοί» και ο κίνδυνος να γίνει φως των μοναχών ο κόσμος…»
Στην εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι, «η πολιτεία των μοναχών είναι αγγελική πολιτεία και ως αγγελική πολιτεία φωτίζει και νοηματοδοτεί την των ανθρώπων πολιτεία, τη ζωή του κόσμου. Επικοινωνεί ο μοναχός με τον Θεό, επικοινωνεί όμως και με τον κόσμο. Προέρχεται εκ του κόσμου, ζει και κινείται εν τω κόσμω, πλην όμως η πολιτεία του, ο τρόπος της υπάρξεώς του δεν είναι εκ του κόσμου αλλά εκ του ουρανού. Το ιδεότυπο του μοναχού το αποτυπώνει ο χαρακτηρισμός που προσέδωσε η υμνολογία της Εκκλησίας μας στους επιτυχημένους μοναχούς: «επίγειος άγγελος – ουράνιος άνθρωπος».
Ο Σεβασμιώτατος έθεσε το ερώτημα: «Άραγε οι σημερινοί μοναχοί είναι επιτυχημένοι; Λειτουργούν κατ’ ακρίβειαν με αυτές τις θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματός τους; Μήπως υπάρχουν εκτροπές, παρεκκλίσεις, παθογένειες, προβλήματα και νοσηρές καταστάσεις; Φωτίζει ο σύγχρονος μοναχός τον κόσμο ή είναι ένα άβουλο παρακολούθημά του και ουσιαστικά σύρεται από τα κελεύσματά του; Υπάρχει εκκοσμίκευση; Και αν ναί, σε τι βαθμό;» Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τις προσέγγισε μέσα από την προβολή ενός επιτυχημένου σύγχρονου μοναχού, του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.
Μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα, πραγματικά περιστατικά από τη βιοτή του Οσίου, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι μπορεί ένας μοναχός να ζει εν απολύτω μονώσει, χωρίς κανένα απολύτως μέσα στη διάθεσή του, να μην έχει επαφή με τον κόσμο, και παρά ταύτα να βασιλεύει και να κυριαρχεί ο κόσμος μέσα του και όχι το πολίτευμα των αγγέλων· σε αντίθεση με τον Όσιο Βησσαρίωνα, ο οποίος, ενώ έζησε μέσα στον κόσμο, η τεράστια εμπλοκή του με τον κόσμο, δεν τον εκκοσμίκευσε, δεν τον έβλαψε, δεν μόλυνε το φρόνημά του, δεν τον αποπροσανατόλισε από την αποστολή του ως μοναχού, αλλά και τον ίδιο ωφέλησε και τους ανθρώπους, καθώς υπήρξε εν τέλει φως για τον κόσμο, και αποτελεί ένα διαχρονικό υπόδειγμα μοναχού.
Φωτογραφίες – Πληροφορίες: Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος (imfth.gr)