Στην πανηγυρίζουσα Γυναικεία Κοινοβιακή Ιερά Μονή του Αγίου Θεράποντα στην περιοχή Γαλατάκι Κορινθίας, τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου το Σάββατο 13 Μαΐου 2023.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του, αμέσως μετά την λιτάνευση του αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στον περίβολο της Ιεράς Μονής, επεσήμανε ότι, παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ιδιαίτερες λεπτομέρειες για τον βίο του Αγίου Θεράποντος, στην Κύπρο, που ο Άγιος ήταν Επίσκοπος, γίνονται μεγάλες πανηγυρικές εκδηλώσεις προς τιμήν Του πανορθοδόξως. Ο Απόστολος Παύλος γράφει σχετικώς στην β’ προς Θεσσαλονικείς Επιστολή Του «στήκετε, καὶ κρατεῖτε τὰς παραδόσεις ἃς ἐδιδάχθητε» (β’, 15) και αυτό πρέπει να συμβαίνει έστω και αν κάποιες φορές δεν τις κατανοούμε ή δεν έχουμε απόλυτη γνώση επ’ αυτών. Στο τροπάριο «Ὁ Θεὸς τῶν Πατέρων ἡμῶν ὁ ποιῶν ἀεὶ μεθ᾿ ἡμῶν κατὰ τὴν σὴν ἐπιείκειαν, μὴ ἀποστήσῃς τὸ ἔλεος σου ἀφ᾿ ἡμῶν, ἀλλὰ ταῖς αὐτῶν ἱκεσίας, ἐν εἰρήνῃ κυβέρνησον τὴν ζωὴν ἡμῶν» περιγράφεται άριστα ότι ο Θεός του Οποίου την ύπαρξη και παρουσία στην ζωή μας αισθανόμαστε πάντοτε και αυτή την παρουσία διδαχθήκαμε και παραλάβαμε ως πνευματική κληρονομιά από τους αλάνθαστους στις επιλογές τους Πατέρες μας είναι μαζί μας και με επιείκεια για την απιστία, τις αρνήσεις και τις αμαρτίες μας στο τέλος δείχνει πάντοτε την αγάπη και το μέγα έλεος Του με τις πρεσβείες Τους.
Το όνομα του Αγίου, που σημαίνει υπηρέτης, διάκονος του Θεού του Υψίστου, ο Οποίος θεραπεύει τις λειτουργικές, διοικητικές και πνευματικές ανάγκες της Εκκλησίας και δίδει ακόμα και την ζωή του για την αγάπη του Χριστού, μας διδάσκει ότι οφείλουμε κι εμείς να ομοιάσουμε στον Άγιο Θεράποντα, να γίνουμε κι εμείς θεράποντες των αναγκών των συνανθρώπων μας, της Εκκλησίας και του τόπου μας κρατώντας τις παραδόσεις των Πατέρων μας και εμπνεόμενοι απ᾿ αυτές.
Ανήμερα της εορτής στην ως άνω πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, πλαισιούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Ακάκιο Χαραλαμπίδη, Πνευματικό και Κτίτορα της εν λόγω Ιεράς Μονής, και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια.
Ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος ομίλησε προς την Ιερά Αδελφότητα και τους ευσεβείς προσκυνητές τονίζοντας ότι ο σήμερον εορταζόμενος Άγιος Θεράπων, εξ αιτίας του γεγονότος ότι τα Ιερά Συναξάρια δεν παρέχουν στοιχεία για την ζωή και το έργο Του, πλην του ότι το Ιερόν Του Λείψανο μετετέθη εκ της Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη και επιτελεί θαύματα στους επικαλούμενους την πρεσβεία Του, μας παρέχει την δυνατότητα να αναφερθούμε στο περιεχόμενο της Ευαγγελικής περικοπής. Χωρίς να κάνει λόγο για τα όσα διεξοδικά, παράδοξα και αποκαλυπτικά συνομίλησε ο Ιησούς μετά της Σαμαρείτιδος στο φρέαρ του Ιακώβ, όπου την περίμενε γιατί ήθελε να ελκύσει αυτήν που κατεδίωκε ο Διάβολος και να την ποτίσει με το ύδωρ της ζωής, ομίλησε για την ανατροπή των στερεοτύπων, του κατεστημένου, που κάθε κοινωνία φροντίζει να καλλιεργεί και που γίνονται πολλάκις και επικίνδυνα, αν αυτά έχουν και θρησκευτικά ερείσματα, ξεπερνώντας τα της εποχής και της Ιουδαίας τοιαύτα, συνδιαλεγόμενος με αλλόφυλη, αλλόπιστη, γυναίκα και δη «κακής διαγωγής», αποκαλύπτων σ᾿ Αυτή την Μεσσιακή Του ιδιότητα.
Πράττει δε τούτο ο Ιησούς γιατί δεν Τον απασχολεί «τι είναι ο καθένας» αλλά τι δυνατότητες έχει αυτός και ο Παντογνώστης δεν αστόχησε! Όντας Αυτός η Αλήθεια, κατά τους λόγους Του· «ἐγώ εἰμι ἡ ἀλήθεια» (Ιω. ιδ’, 6) κινούμενος από αγάπη «ἳνα τόν Ἀδάμ παγγενῆ» σώσει έκανε μοναδικές αποκαλύψεις στην Αγία Φωτεινή, η οποία καίτοι δεν ζούσε «σωφρόνως» είχε εσχατολογικές προσδοκίες· «οἶδα ὅτι Μεσσίας ἔρχεται ὁ λεγόμενος Χριστός· ὅταν ἔλθῃ ἐκεῖνος, ἀναγγελεῖ ἡμῖν πάντα» (Ιω. δ’ 25), από την γνώση ενός από τα πέντε Βιβλία του Μωϋσέως, που παρεδέχοντο οι Σαμαρείτες, του Δευτερονομίου, το οποίο αναφέρει: «προφήτην ἐκ τῶν ἀδελφῶν σου ὡς ἐμὲ ἀναστήσει σοι Κύριος ὁ Θεός σου· αὐτοῦ ἀκούσεσθε» (ιη’, 15)! Αυτόν άκουσε η Σαμαρείτης και εθαύμασε, εθαύμασαν οι μαθητές· «ὅτι μετὰ γυναικὸς ἐλάλει» (Ιω. δ’, 27) και ότι οι Σαμαρείτες «ἐξῆλθον ἐκ τῆς πόλεως καὶ ἤρχοντο πρὸς αὐτόν» ένεκα των λόγων της γυναίκας· «δεῦτε ἴδετε ἄνθρωπον … μήτι οὗτός ἐστιν ὁ Χριστός;» (Ιω. δ’ 29), εθαύμασαν οι Σαμαρείτες και ομολόγησαν· «αυτοί γαρ ακηκόαμεν, και οίδαμεν ότι ούτος εστίν αληθώς ο σωτήρ του κόσμου ο Χριστός»!
Δεν παρέλειψε, επίσης, να μεταφέρει τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου, αν και παρέστη ο ίδιος στον Εσπερινό της Πανηγύρεως, ευχόμενος όπως με τις πρεσβείες του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος και της Ισαποστόλου και Μεγαλομάρτυρος Αγίας Φωτεινής αξιωθούμε οι πάντες της Ουρανίου Βασιλείας!
Περισσότερες φωτογραφίες: