Η Πανήγυρις της Ιεράς Μονής Καρδιωτίσσης – Κεράς Πεδιάδος: Η Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου εισήγαγε το ανθρώπινο γένος στην εποχή της αναγέννησης και της σωτηρίας
Το εσπέρας της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου ο πανηγυρικός Εσπερινός επί τη Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Καρδιωτίσσης – Κεράς Πεδιάδος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, καλωσορίζοντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ στην Ιερά Μονή Κεράς, που είναι η Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή στα όρια της Επαρχίας Πέτρας και Χερρονήσου και αποτελεί για αιώνες τον ενοριακό ναό του χωρίου Κερά, είπε: «Έχουμε μεγάλη χαρά σήμερα και πανηγυρίζουμε διότι μέσα στο λειτουργικό χρόνο της Εκκλησίας φανερώνεται στον κόσμο η Μητέρα του Θεού, η Κυρία Θεοτόκος, που εξαιτίας της καθαρότητος, αλλά κυρίως της υπακοής Της στο Θέλημα του Θεού προσέφερε στον κόσμο και τον άνθρωπο τη σωτηρία. Και αυτή τη χαρά έρχεται να τη συμπληρώσει η παρουσία ενός λογίου Ποιμενάρχου του Οικουμενικού Θρόνου, του Σεβ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, γνωστός στους περισσοτέρους. Γιατί ο Σεβασμιώτατος είναι Κρης στην καταγωγή, μεγαλωμένος στη Σητεία και τιμά για δεκαετίες την Κρήτη απ’ όπου κι αν βρέθηκε, απ’ όπου κι αν διηκόνισε την Εκκλησία».
«Με μεγάλη συγκίνηση βρίσκομαι απόψε προσκυνητής, μετά από 35 ολόκληρα χρόνια, στην ιστορική Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή της Παναγίας της Κεράς και αυτό το οφείλω στην ευγενή πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου για την πανήγυρη της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής του Γενεσίου της Παναγίας μας.
Είναι μεγάλη η χαρά της Εκκλησίας για τη σημερινή Εορτή. «Σήμερον της παγκοσμίου χαράς τα προοίμια…, σήμερον έπνευσαν αύραι, της σωτηρίας προάγγελοι…, παγκόσμιος χαρά εκ των δικαίων ανέτειλε νυν του Ιωακείμ και της Άννης η Πανύμνητος Παρθένος», ακούσαμε στα ιδιόμελα τροπάρια του Εσπερινού», υπεγράμμισε στο κήρυγμά του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιωσήφ.
Και συνέχισε: «Η πραγματική, αληθινή και μόνιμη χαρά των ανθρώπων, των αγγέλων και σύμπαντος του κόσμου, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι ο Χριστός. Αυτός είναι ο Δημιουργός, το κέντρο, ο Λόγος, η ενδελέχεια της όλης Δημιουργίας. Αυτός είναι η Ουσία της Ζωής. Η χαρά όμως αυτή έμενε άσαρκη για πολλούς αιώνες εξαιτίας του προπατορικού αμαρτήματος, αλλά και πολλών άλλων αμαρτημάτων που ακολούθησαν. Γι’ αυτό ο Χριστός έμενε άσαρκος, ο Πρωτότοκος δεν εισήρχετο στην Οικουμένη και η ανθρωπότητα εστερείτο τη χαρά. Ο Θεός έδιδε μόνο ψήγματα χαράς, για να μην αφανισθεί η ανθρωπότητα, μέσα από ιερά πρόσωπα που Τον εσέβοντο, Τον εφοβούντο και τον ελάτρευαν καθαρά, όπως ήταν οι Προφήτες και οι Πατριάρχες Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ, οι Κριταί και οι Δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης με τελευταίο τον Τίμιο Πρόδρομο. Ο Θεός περίμενε το πρόσωπο εκείνο με το οποίο θα συνεργαζόταν με το πλάσμα Του για να σώσει την ανθρωπότητα.
Δεν υπήρχε λοιπόν επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό μέχρι τη στιγμή που γεννήθηκε η Παναγία μας. Η Παναγία υπήρξε καρπός ξεχωριστής ευλογίας του Θεού σε ένα ευσεβές ανδρόγυνο, των Αγίων Ιωακείμ και Άννης, το οποίο κατά Θείαν Οικονομίαν έμεινε στείρο μέχρι τα γεράματά του και καταναλωνόταν καθημερινά σε προσευχές, σε ελεημοσύνες, σε καλοσύνες και πράξεις αγάπης, σε δεήσεις και ικεσίες για να τους χαρίσει ο Θεός ένα παιδί. Η ατεκνία τότε εθεωρείτο μεγάλη συμφορά διότι ανεμένετο ο Μεσσίας, ανεμένετο ο Υιός του Θεού που θα έσωζε τον κόσμο. Όλοι λοιπόν είχαν την ευγενή φιλοδοξία ο Μεσσίας να προέρχεται από τη γενιά τους, ει δυνατόν από την οικογένειά τους.
Ο Θεός όμως απάντησε στις προσευχές του Ιωακείμ και της Άννης και εγεννήθη η Μαριάμ, Αυτή η οποία θα έδιδε το παρθενικό και αγνό Της χέρι στο Θεό για να συλλειτουργήσει, να συνεργαστεί, να συνεταιριστεί μαζί Του, ώστε μαζί να κατεργαστούν τη σωτηρία της ανθρωπότητος, ώστε Εκείνη να γίνει η γέφυρα για την σάρκωση του Μεσσία μέσα στην μακαρία Κοιλία Της και τον ερχομό Του στον κόσμο.
Σήμερα λοιπόν προσερχόμαστε στο λίκνο Της Θεοτόκου, προσκυνούμε τα βρεφικά Της σπάργανα, καλωσορίζουμε τον ερχομό Της στην Οικουμένη και δοξάζουμε τον Θεό που Την επέλεξε από αιώνων για την σωτηρία των ανθρώπων. Γι’ αυτό, «το Πρόσωπό Σου λιτανεύσουσιν οι πλούσιοι του λαού», ακούσαμε σε μια προφητεία του ψαλμωδού για την Παναγία.
Παλαιότερα, σε περιόδους που ο λαός της περιοχής ωδυνάτο και εταλανίζετο από μεταδοτικές αρρώστιες, μολυσματικές ασθένειες, ξηρασίες, από ποικίλα βάσανα και συμφορές, υπήρχε η ωραία συνήθεια της λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Καρδιώτισσας μέχρι το Οροπέδιο Λασιθίου. Διότι η λιτανεία των εικόνων είναι μια κορυφαία εκδήλωση λατρείας με την οποία ευλογείται και καθαγιάζεται ολόκληρος ο τόπος. Οι άνθρωποι της εποχής, ανεξάρτητα από την ηλικία και την απασχόλησή τους, λιτάνευαν τις ιερές εικόνες, έχοντας φόβο Θεού, στερεά Ορθόδοξη Πίστη και αγάπη προς το Θέλημα, το Ευαγγέλιο και τις Εντολές του Θεού».
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ κατέκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «Καλούμεθα λοιπόν κι εμείς, αγαπητοί μου αδελφοί, με την σημερινή Εορτή, να γίνουμε οι πλούσιοι του λαού, οι πλούσιοι στην ευσέβεια, οι πλούσιοι στην θεομητορική ευλάβεια, οι πλούσιοι στην σταθερότητα, την διατήρηση και την διαφύλαξη της Ορθοδόξου Πίστεως, οι πλούσιοι στις παραδόσεις της Εκκλησίας μας και του ευσεβούς Ελληνικού Έθνους μας, οι πλούσιοι στο φιλότιμο, στην ανθρωπιά, στην υπομονή, αλλά και στα οδυνηρά της ζωής· στα πένθη, στις φτώχειες, στις αδικίες, στους κοινωνικούς αποκλεισμούς και τα αδιέξοδα».
Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε στην ως άνω Ιερά Μονή Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και συλλειτουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε στους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ: «Αξιωθήκαμε και φέτος να ολοκληρώσουμε την μεγάλη θεομητορική Εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου σε αυτό το ιστορικό μοναστήρι που αγιάζεται από την παρουσία της θαυματουργής Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Καρδιώτισσας. Το Πρόσωπο της Παναγίας σήμερα λάμπει και φωτίζει όχι μόνο το μοναστήρι της Κεράς, όχι μόνο ολόκληρη την Ορθοδοξία και την Οικουμένη, αλλά και όλους τους κόσμους τους ανθρώπινους, τους αγγελικούς και τους αρχαγγελικούς. Όλα τα Ουράνια Τάγματα σήμερα κλίνουν το γόνυ μπροστά στο βρεφικό λίκνο της Υπεραγίας Θεοτόκου και όλοι οι πιστοί χριστιανοί που ευσεβούμεθα ορθοδόξως σήμερα γονατίζουμε και προσκυνούμε τη νεογέννητη Κυρία και Δέσποινά μας. Προσκυνούμε σήμερα Αυτήν η οποία έγινε Ευρυχωροτέρα των Ουρανών και Παντοβασίλισσα. Χαίρει σήμερα ο Ουρανός και η Γη επί τη Γεννήσει της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Η Παναγία είναι η πρόγευση της χαράς της ανθρωπότητος διότι δι’ Αυτής ο Θεός προσέλαβε την ανθρώπινη φύση, την οποία εξυγίανε, εθεράπευσε, ανενέωσε, ανεγέννησε και εντέλει αφθάρτισε με την Ανάσταση και την Ανάληψή Του στους Ουρανούς. Ο Υιός του Θεού, που η Παναγία μεγάλωσε στα σπλάχνα Της, κατήργησε τον θάνατο, τον μεγαλύτερο εχθρό της ανθρωπότητος διά του Σταυρού, του θανάτου και της Αναστάσεώς Του. Και όταν έφθασε η στιγμή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Εκείνη απήντησε στον Άγγελο που Της μετέφερε το Θέλημα του Θεού: «Ιδού η Δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα Σου». Ο λόγος της Παναγίας γίνεται λόγος δυνάμεως και ακαριαία συλλαμβάνεται εντός Της ο μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού, τον οποίο αφού φιλοξένησε στην αγία Κοιλία Της ως Θεάνθρωπο, Τον προσέφερε στην ανθρωπότητα. Η Παναγία λοιπόν είναι η μεγαλύτερη ευεργέτιδα της ανθρωπότητας, γι’ αυτό και ο ερχομός Της στον κόσμο είναι «της παγκοσμίου χαράς τα προοίμια», είναι ο δροσερός αέρας που φέρνει την ευωδία της σωτηρίας».
Περαίνοντας την ομιλία του ο σεβαστός Ποιμενάρχης ανέφερε: «Καλωσορίζουμε σήμερα τον ερχομό της Παναγίας στον κόσμο και καλούμαστε να μιμηθούμε τις αρετές Της· την μετάνοια, την αγάπη προς τον Θεό και την συμμόρφωση με το Νόμο του Ευαγγελίου, την ταπείνωση, την υπομονή, την προσευχή, την φιλανθρωπία, την ελεημοσύνη κτλ. Διότι η Παναγία μας είναι η συνισταμένη όλων των αρετών που θα μπορούσε να φανταστεί, να ζήσει και να καλλιεργήσει ο άνθρωπος».
Της πανηγύρεως παρέστη ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ιωάννης Σέγκος, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι αρχών και πλήθος κόσμου, τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας και των πρωτοκόλλων υγιεινής ενάντια στην διασπορά του κορωνοϊού.
Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην μητροπολιτική μας περιφέρεια ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιωσήφ φιλοξενήθηκε και ξεναγήθηκε, συνοδεία του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας κ. Γερασίμου, σε ιστορικά μνημεία της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου.
Το πρωί της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ επεσκέφθη την μαρτυρική νησίδα της Σπιναλόγκας και τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, όπου τέλεσε Τρισάγιο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως πάντων των βασανισθέντων και τελειωθέντων υπό της λοιμώδους «νόσου του Χάνσεν».
Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου ο σεβαστός Αρχιερεύς επεσκέφθη την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Γκουβερνιώτισσας, όπου θαύμασε τις υπέροχες τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 14ο αιώνα και ξεναγήθηκε στους χώρους του παρακείμενου μουσείου λαογραφίας και εκκλησιαστικής τέχνης. Το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος επεσκέφθη τις Ιερές Μονές Αγίου Κωνσταντίνου Δωριών, Τιμίου Σταυρού Καρδαμούτσας και Αγίας Τριάδος Αρετίου.
Οι επισκέψεις του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Ιωσήφ ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου με την μετάβασή του στο Οροπέδιο Λασιθίου και στις Ιερές Μονές Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρουσταλλένιας και Ζωοδόχου Πηγής Βιδιανής.