Ιερές Μονές
01 Απριλίου, 2024

Πανηγύρισε η νεοσυσταθείσα Ιερά Μονή Αγίου Αλεξάνδρου εν Πύδνη στο Κίτρος Πιερίας

Διαδώστε:

Μεγαλοπρεπώς πανηγύρισε η νεοσυσταθείσα Ιερά Aνδρώα Μονή του Αγίου Αλεξάνδρου εν Πύδνη στο Κίτρος την ιερά μνήμη του. Πιο συγκεκριμένα τη Β΄ Κυριακή των Νηστειών τιμάται στην Πιερία η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αλεξάνδρου, που μαρτύρησε στην Πύδνα (αρχαία ονομασία του Κίτρους) το 303 κατά τον διωγμό του Διοκλητιανού.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων και με τη δέουσα λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 30 Μαρτίου η υποδοχή της ιεράς Εικόνος Παναγίας Οδηγήτριας από την ιστορική Ιερά Μονή Πέτρας Ολύμπου.

Την Εικόνα, που μετέφερε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου Αρχιμανδρίτης π. Βασίλειος Νάκας, υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, Μοναχοί και Ιερείς, οι τοπικές Αρχές και πλήθος πιστών.

Ακολούθησε ο πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη κ. Γεωργίου, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο.

Το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σταυροπηγίου κ. Αλέξιο και τον Ποιμενάρχη κ. Γεώργιο.

Παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών με επικεφαλής τους Βουλευτές Πιερίας Φώντα Μπαραλιάκο και Κομνηνό Δελβερούδη, ο οποίος και έψαλε επικεφαλής 10μελούς βυζαντινού χορού.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε το Μυστήριο του Ευχελαίου.

Ο Ιερός Ναός που αποτελεί το Καθολικό της νέας Μονής λειτουργούσε περιστασιακά ως προσκύνημα. Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου, αποτελεί πλέον το λειτουργικό κέντρο μιας νέας μοναστικής αδελφότητας που αποτελείται από τον Αρχιμ. Νικόλαο Πισιώτη, τον Ιερομ. Αλέξανδρο Καρακασίδη και τον δόκιμο Άγγελο Χρυσοστόμου.

Η τοπική κοινωνία δέχθηκε με χαρά τη μετατροπή του Προσκυνήματος και Μοναστήρι, γεγονός που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της λειτουργικής και πνευματικής ζωής στη βόρεια Πιερία.

ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΠΥΔΝΗ

Ο Άγιος Αλέξανδρος, ο εν Πύδνη, έζησε τον 3ο μετά Χριστόν αιώνα, επί βασιλείας Μαξιμιανού και ήταν συγγενής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου. Ο Άγιος υπήρξε άρχοντας και αυθέντης της Μακεδονίας, ευρισκόμενος στην Πύδνα.

Κληροδότησε από τους προγόνους του την ευσέβεια και τη σύνεση. Είχε μεγάλη νοημοσύνη και το έργο του ήταν ένα, να διδάσκει το λαό να απέχει από τις ακάθαρτες θυσίες των ειδώλων και να πιστεύει στον αληθινό Θεό, τον ποιητή και δημιουργό του κόσμου.

Τη Χριστιανική μάλιστα διδασκαλία τη βεβαίωνε και με θαύματα που πραγματοποιούσε στο όνομα του Χριστού, όπως ιάσεις ασθενειών και αποβολή δαιμόνων από τους ειδωλολάτρες.
Για τη σταθερότητα της πίστεώς του, μαρτύρησε στην Αρχαία Πύδνα.

Η Αρχαία Πύδνα συνδέεται με το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος κατά τη β΄ ιεραποστολική περιοδεία του, διήλθε από την Πιερία: Κολινδρό, Αιγίνιο, Μεθώνη, και κατέληξε στο λιμάνι της Αρχαίας Πύδνας, γνωστό εμπορικό λιμάνι της εποχής, απ’ όπου ταξίδεψε στην Αθήνα.

Ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου Αλεξάνδρου έγινε χριστιανικό προσκύνημα, ενώ τη Τιμία Κάρα του σώζεται στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, όπου τη δώρισε με χρυσόβουλό του ο Αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Πύδνας σώζει μέχρι σήμερα το μαρτύριο του Αγίου Αλεξάνδρου, καθώς και τα ερείπια παλαιοχριστιανικών εκκλησιών και της ομώνυμης πρωτοχριστιανικής Επισκοπής Πύδνας, η οποία κατά τη βυζαντινή εποχή μετονομάστηκε σε Επισκοπή Κίτρους.

    

Διαδώστε: