Πάνω από 145.000 πιστοί επισκέφθηκαν φέτος τον Πανορμίτη στη Σύμη
Η Μονή του Πανορμίτη είναι ιδιαίτερα ξακουστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε εκατομμύρια πιστούς Χριστιανούς και όχι μόνο. Δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας αλλά χιλιάδες προσκυνητές καταφτάνουν κάθε χρόνο στο μοναστήρι προκειμένου να βρεθούν έστω και για λίγο μπροστά στον Ταξιάρχη.
Η Χάρη του είναι μεγάλη και αυτό αποδεικνύεται και από την πληθώρα των ταμάτων που φτάνουν στη Μονή κάθε χρόνο. Μόνο πέρσι οι προσκυνητές που έφθασαν στον Πανορμίτη, ήταν 147.000(!) ενώ αυτοί που διέμειναν εκεί, ξεπέρασαν τους 8.500 συνολικά.
Ο Ηγούμενος της Μονής, Πάτερ Αντώνιος Πατρός μιλώντας στη «Ροδιακή» αναφέρθηκε στην ιστορία της Μονής, στα έθιμα που υπάρχουν και στο πώς αυτά δημιουργήθηκαν, στις βαπτίσεις και στους γάμους που λαμβάνουν χώρα, ενώ δεν παρέλειψε να καλέσει τον κόσμο να επισκεφτεί τον Πανορμίτη στη γιορτή του και να δει απο κοντά την ευλογία του.
Απο ποια χρονική στιγμή έχουμε στοιχεία αναφορικά με την πορεία της Μονής;
Το μοναστήρι του Πανορμίτη, το οποίο βρίσκεται στον χώρο που λέγεται Πάνορμος ανακαινίσθηκε το 1783 και απο αυτή την περίοδο και έπειτα έχουμε ιστορικά στοιχεία. Η εικόνα του Πανορμίτη, η οποία θεωρείται ιερή και πολύτιμη είναι επαργυρωμένη από το 1724, δηλαδή 60 χρόνια πριν από τη χρονολογία που έχουμε ιστορικά στοιχεία γεγονός που αποδεικνύει την ύπαρξη κάποιας Μονής για την οποία δεν έχουμε στοιχεία.
Η πορεία της Μονής είναι συνυφασμένη με την κοινωνική ζωή του τόπου της Σύμης και όχι μόνο. Έχει επηρεαστεί από την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία και μετά από την Ελληνική Επικράτεια. Η Μονή ενίσχυε οικονομικά το Πανορμίτειο γυμνάσιο, αλλά παράλληλα η προσφορά της στο φιλανθρωπικό έργο της Σύμης είναι σημαντική.
Αξιοσημείωτο είναι δε, ότι στην περίοδο της κατοχής το μοναστήρι βοηθούσε Έλληνες και ξένους, τους περιέθαλπταν αλλά και τους φυγάδευαν σε Μικρά Ασία και στη συνέχεια στη Μέση Ανατολή. Ενδεικτικό είναι ότι είχαν δολοφονήσει τον τότε Ηγούμενο της Μονής τον Χρύσανθο Μαρουλάκη και έναν στρατιώτη που υπηρετούσε εκεί.
Το τάμα με το μπουκάλι είναι ιδιαίτερα γνωστό. Πώς ξεκίνησε και τι ακριβώς λέει;
Πανορμίτης και τάμα με μπουκάλι είναι συνδεδεμένα. Ο κάθε άνθρωπος που θέλει να εκφράσει το ευχαριστώ, τοποθετεί σε ένα απλό μπουκάλι ένα ευχαριστήριο γράμμα για κάτι που έγινε. Εναλλακτικά στέλνουν παλιά ξύλινα κουτιά ή παλιά αυτοσχέδια καραβάκια.
Υπάρχουν δυο τρόποι να έρθουν τα τάματα στο μοναστήρι. Είτε απευθείας, δηλαδή να έρθει στο λιμάνι του Πανορμίτη μόνο του, είτε στην πορεία να προσκολληθεί σε κάποια βάρκα να το βρει κάποιος ψαρράς ή κάποιος λουόμενος στην παράλια και να το στείλει στη Μονή.
Ως απόδειξη στον αποστολέα ότι το τάμα του έφτασε του στέλνεται μία επιστολή, καθώς μέσα σε αυτά τα γράμματα υπάρχουν τηλέφωνα και διευθύνσεις. Η πρώτη κίνηση είναι να πάρουμε τηλέφωνο τον αποστολέα και να μάθουμε από πού έφυγε το τάμα και πώς. Στη συνέχεια, θα συμπληρώσουμε τα υπόλοιπα δηλαδή η πορεία που πραγματοποιήθηκε μέχρι να φτάσει. Με αυτόν τον τρόπο ο άνθρωπος θα ξέρει ότι ήρθε το τάμα του, με τη Χάρη και την ευλογία του Πανορμίτη
Σε τι άλλο βοηθάει ο Πανορμίτης;
Σε άλλο έναν τομέα που ο Πανορμίτης δίνει τη Χάρη του είναι στην τεκνογονία. Πολλά ζευγάρια που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά επικαλούνται το όνομα του και στη συνέχεια, αφού τα φέρουν στον κόσμο έρχονται μαζί τους προκειμένου να προσκυνήσουν, διαφορετικά τα βαπτίζουν στη Μονή ή δίνουν το ονομά του στα παιδιά τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει κάποιος με πίστη και να μην λάβει αυτό που θέλει.
Από πότε πραγματοποιούνται τα τάματα και ποιο ειναι το πιο σημαντικό;
Τα τάματα πραγματοποιούνται από τότε που ιδρύθηκε η Μονή αλλά υπάρχουν και από παλαιότερα. Το πιο σημαντικό τάμα είναι η ίδια η εικόνα του Πανορμίτη.
Πώς ξεκίνησε το έθιμο με τη σκούπα;
Το έθιμο με τη σκούπα ξεκίνησε από μία γυναίκα, η οποία αντιμετώπιζε μία δερματική πάθηση και παρακάλεσε τον Πανορμίτη να εξαφανίσει την πάθηση και αυτή ως αντάλλαγμα να του σκουπίσει όλο το πλατύ με τα βότσαλα, το οποίο δεν είναι εύκολο να σκουπιστεί. Από τότε η γυναίκα καθάρισε το σώμα της. Έκτοτε έχει γίνει παράδοση να φέρνουν σκουπάκια οι προσκυνητές, τα οποία είτε θα αγοράσουν από τη Μονή είτε θα τα φέρουν μαζί τους. Αφού σκουπίσουν ένα χώρο τα αφήνουν μπροστά από την εικόνα ή τα παίρνουν μαζί τους ως ευλογία στο σπίτι τους.
Για ποιον λόγο χτίστικε η Μονή σε αυτό το σημείο;
Ο Πανορμίτης ιδρύθηκε εδώ διότι μία γυναίκα βρήκε μέσα σε ένα σχίνο μία εικόνα, την οποία και πήρε στο σπίτι της και θαυματουργικά η εικόνα επέστρεψε στη θέση της. Από αυτό το γεγονός, η γυναίκα κατάλαβε ότι η εικόνα θέλει να μείνει εκεί, σε εκείνον το τόπο. Έκτοτε ο Πανορμίτης έγινε ο προστάτης του τόπου και όχι μόνο.
Πόσοι γάμοι και πόσες βαπτίσεις πραγματοποιούνται;
Πολλοί γάμοι δεν πραγματοποιούνται, λαμβάνουν χώρα περίπου 10 τον χρόνο. Αντίθετα, η βάπτιση, η οποία γίνεται και η ίδια ως τάμα είναι πιο συχνή κυρίως από τον Απρίλιο έως και τον Νοέμβριο. Από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 1.500 βαπτίσεις.
Πόσοι προσκυνητές έρχονται;
Κατά τους χειμερινούς μήνες οι προσκυνητές στη Μονή μειώνονται. Υπάρχει απευθείας σύνδεση με Πειραιά για να μπορεί ο κόσμος να βρεθεί για λίγο μπροστά στον ταξιάρχη. Παράλληλα, αυτούς τους μήνες τα ημερόπλοια μειώνονται επίσης.
Στη γιορτή του, στις 8 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, παρεβρέθηκαν στη Μονή ενώπιον του Ταξιάρχη περίπου 16.000 προσκυνητές. Ο Πανορμίτης δεν απευθύνεται μόνο στη Σύμη ή στα Δωδεκάννησα αλλά σε όλη την Ελλάδα και πανευρωπαϊκά.
Ο κόσμος αξίζει να έρθει στη γιορτή του και να δει την ευλογία του Πανορμίτη από κοντά. Και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου βέβαια. Εμείς είμαστε συνεχώς εδώ και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορέσει ο προσκυνητής να νιώσει από κοντά την ευλογία και τη Χάρη του.
Πηγή: www.rodiaki.gr
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.