Ιερές Μονές
27 Αυγούστου, 2021

Πρόβλημα στην Κεφαλονιά: «Η Παναγία η Κεχρινιώτισσα δεν είναι ιδιωτικός ναός!»

Διαδώστε:

Υποχρεωμένη να εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με τις ανακρίβειες που γράφτηκαν για την Ιερά Μονή Κεχριώνος στην Κεφαλονιά και το δημοσίευμα που την «ήθελε» να είναι ιδιωτικός ναός αισθάνθηκε η Διοικούσα- Διαχειριστική Επιτροπή του μοναστηριού, που διευκρίνισε τα εξής:

Σε απάντηση δημοσιεύματος τού ηλεκτρονικού ιστότοπου lixouri.gr για την Κεχριωνιώτισσα και τις απίστευτες ανακρίβειες πού διατυπώθηκαν από εκπρόσωπο της οικογένειας Παύλου Ζακυθινού, επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε τα εξής:

Η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κεχριώνος είναι ιστορικό μοναστήρι γνωστό τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα . Την Κεχριωνιώτισσα αγαπούν, σέβονται και τιμούν όλοι οι κάτοικοι της Παλικής, οι οποίοι βρίσκουν ελπίδα και καταφύγιο στην θαυματουργή της εικόνα.

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας, το “καθολικό” δηλαδή της μονής, πού είναι σήμερα δυστυχώς κλειστός εξαιτίας των ζημιών, που υπέστη από τους σεισμούς του 2014 και από την περυσινή κακοκαιρία του Ιανού, ουδέποτε υπήρξε ιδιωτικός ναός.

Δεν ανήκε ποτέ αυτός ή ο γύρω από αυτόν χώρος και τα κτίρια της Μονής- προαύλιο, αυλή, κελιά, κοιμητήρι κλπ.- σε ένα φυσικό πρόσωπο ή σε μια οικογένεια, αλλά ήταν ανέκαθεν κτητορικός ναός, τον οποίο, μαζί με τα υπόλοιπα κτίρια και γαίες της μονής φρόντιζαν, προστάτευαν και διαχειρίζονταν οι κτήτορες, τα πρόσωπα δηλαδή, που, χωρίς να έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα ιδιοκτησίας επί της Μονής, είχαν το ηθικό προνόμιο να ασχολούνται με τη διαχείριση και την εκπροσώπησή της.

Το κτητορικό δικαίωμα – το οποίο απαντάται και στα Επτάνησα δεν φέρει στους κατόχους του κανένα απολύτως κέρδος, είναι μόνον τιμητικό ηθικό αξίωμα και οι κάτοχοί του δεν θεωρούνται ιδιοκτήτες της Μονής. Το κτητορικό δικαίωμα απονέμεται από τον εκάστοτε Μητροπολίτη, ο οποίος διορίζει ή παύει τούς κτήτορες από τα καθήκοντά των, αποδίδοντας ή αφαιρώντας αντίστοιχα από αυτούς το ηθικό τούτο αξίωμα.

Στην περίπτωση της Κεχριωνιώτισσας, κτήτορες ήσαν από αιώνων η οικογένεια των Ζακυθινών, η οποία είναι γνωστό ότι υπήρξε εκ των αρχικών κτητόρων. Αξιομνημόνευτο μέλος της ήταν ο Παπα-Διονύσης (Ιερομόναχος Διονύσιος Ζακυθινός), που απεβίωσε το 1891 και ευρίσκεται θαμμένος πίσω από το Ιερό τού Ναού της Παναγίας. Το μνήμα του υπέστη μεγάλη ζημιά το 2014 από την πτώση υλικών από την στέγη τού Ιερού Ναού.

Πιο πρόσφατα, ας θυμηθούμε τον σταφιδέμπορο Αλεξάκη Ζακυθινό, άνθρωπο με κύρος, ιδιαιτέρως αγαπητό στο Ληξούρι, ο οποίος έζησε ως το 1940 και βεβαίως, τον διακεκριμένο Βυζαντινολόγο διεθνούς εμβέλειας, καθηγητή Πανεπιστημίου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Διονύσιο Α. Ζακυθηνό, επίσης ενταφιασμένο στο κοιμητήρι της Ιεράς Μονής, πίσω από το Ιερό τού Ναού, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει, τιμώντας τον τόπο της καταγωγής του.

Στην ευρύτερη οικογένεια των Ζακυθινών ανήκουν και ο Παναγής, πατέρας τού Παύλου Ζακυθινού και βεβαίως ο ίδιος ο Παύλος. Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος έχουν στο παρελθόν εκπροσωπήσει την Ιερά Μονή με την ανωτέρω ιδιότητα του κτήτορος και διαχειριστού της, ως επί τόπου ευρισκόμενοι.

Ωστόσο ο Παύλος, ήδη από εικοσαετίας, όπως είναι γνωστό σε αρκετά μέλη της κοινωνίας του Ληξουριού, επιδιώκει την οικειοποίηση της περιουσίας της Ιεράς Μονής για λογαριασμό δικό του και της οικογένειάς του. Η πρώτη προσπάθειά του έγινε όταν εδήλωσε στο κτηματολόγιο του Ληξουρίου ως ιδιοκτησία του το κτήμα της Κεχριωνιώτισσας, εμβαδού περίπου 10 στρεμμάτων, αποσιωπώντας την ύπαρξη του Ιερού Ναού και του κοιμητηρίου μέσα στο κτήμα!

Ευτυχώς, η προσπάθεια αυτή απέτυχε τότε, καθώς η Επιτροπή του Κτηματολογίου έκρινε ότι πρόκειται για Ιερό Ναό, πράγμα εκτός συναλλαγής.

Ο Παύλος, όμως, επανήλθε το 2019: κατέθεσε αγωγή στο Πρωτοδικείο Κεφαλονιάς κατά του “Ιερού Ναού Υπεραγίας, αγνώστου διαμονής”(!) ζητώντας να διορθωθεί η κτηματολογική εγγραφή και να αναγνωρισθεί ο ίδιος ως κύριος τού κτήματος της Μονής! Με την μεθόδευσή του να μην επιδοθεί πουθενά η αγωγή, καθώς εμφάνιζε την Μονή ως “αγνώστου διαμονής”, επέτυχε η υπόθεση να εκδικασθεί ερήμην και την κέρδισε, όμως η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κεχριώνος έχει προσβάλει την πρωτοφανή αυτή απόφαση που θέτει την ύπαρξη της Ι. Μ. Παναγίας της Κεχριωνιώτισσας σε μεγάλους κινδύνους.

Η Διοικούσα- Διαχειριστική Επιτροπή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

Αρχιμ. Φώτιος Γαβριελάτος Πρωτοπρ. π. Αθανάσιος Λυκούδης

Άγγελος Σ. Καμινάρης, Δικηγόρος

Νικόλαος Γερ. Ζακυνθινός, Αρχιτέκτων

Ελένη Ζακυνθινού, χήρα Αλεξίου Ζακυνθινού

Παρακάτω αναφέρεται το τι υποστηρίζει η οικογένεια του Παύλου Ζακυνθινού:

“Η οικογένεια του Παύλου Ζακυνθινού, του πατέρα μου, που σήμερα λόγοι υγείας τον κρατάνε μακριά μας, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σας ευχαριστεί που βρίσκεστε σήμερα εδώ, στην Ιερά πανήγυρη της Παναγίας της Κεχριωνιώτισσας και την τιμάτε με την παρουσία σας.

Νιώθουμε την ανάγκη να τονίσουμε ότι το πανηγύρι γίνεται φέτος όπως κάθε χρόνο, αδιάλειπτά και με λαμπρότητα για τα τελευταία τετρακόσια χρόνια, παρά τις όποιες φήμες (για το αντίθετο) κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ο πατέρας μου, ο Παύλος ο Ζακυνθινός, κληρονόμησε τον Κεχριώνα από τον πατέρα του Παναγή.

Ο Παναγής Ζακυνθινός, ο παππούς μου, όπως έκαναν και πολλοί πρόγονοι μας πριν από αυτόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μετά το σεισμό του 1953, που βάναυσα έπληξε το νησί μας και κατέστρεψε ολοσχερώς την Παναγία την Κεχριωνιώτισσα, την ξανά έφτιαξε με τον κόπο του, από το μηδέν.

Το 2014, όταν οι δυο σεισμοί ξαναχτύπησαν την νήσο μας, το πλήγμα για την Παναγία υπήρξε μεγάλο αλλά όχι μη αναστρέψιμο. Οι εργασίες αναστήλωσης όμως βραδυπόρησαν καθώς μία ομάδα προσώπων, βλέποντας στην κτηματογράφηση της Κεφαλονιά μια τελευταία ευκαιρία, έναν αγώνα αμφισβήτησης της κυριότητας του πατέρα μου Παύλου Ζακυνθινού στην Παναγία του Κεχριώνα.

Παρόλα αυτά, όπως όλοι οι συμπολίτες μας γνωρίζουν, έγινε κάθε προσπάθεια με πολλή προσωπική δουλειά, κυριολεκτικά με τα ίδια μας τα χέρια και αποκλειστικά με δικά μας έξοδα να προστατευτεί η Εκκλησία και τα ιερά της κειμήλια.

Τελικά, ο δικός μας, δίκαιος αγώνας ευοδώθηκε και τα Ελληνικά Δικαστήρια αποφάσισαν πανηγυρικά ότι ο μοναδικός κύριος του Κεχριώνα, της Εκκλησίας και του σπιτιού μας, που ζούμε όλοι μας τη ζωή, είναι ο Παύλος Ζακυνθινός.

Ενώ τότε, ανασκουμπωθήκαμε για να αναστηλώσουμε το ναό, η Εκκλησία μας δέχτηκε το επόμενο χτύπημα του Ιανού.

Κι εκεί όμως η οικογένεια μας φάνηκε ετοιμοπόλεμη, γερή και δυνατή και προστάτευσε το ναό από το μεγάλο αυτό χτύπημα, πάντα με δική μας δουλειά και δικά μας έξοδα.

Όμως οι επιθέσεις εναντίον μας συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Πλέον, η Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας, σε αγαστή συνεργασία με τα πρόσωπα που κατατροπώθηκαν από τα Ελληνικά Δικαστήρια, προσπαθεί να ελέγξει την Εκκλησία του Κεχριώνα και αμφισβητεί ακόμη κι ότι ζούμε μια ζωή ολόκληρη στο σπίτι μας, που ο πατέρας μου κληρονόμησε από τον παππού μου και με φοβερό κόπο και προσωπική εργασία δική του, της μάνας μου Γερασιμούλας, δική μου και των αδερφών μου Παναγή κι Αναστασίας αναστήλωσαμε και συντηρουμε μέχρι σήμερα.

Ενόψει του φετινού εορτασμού δεχτήκαμε πλήθος επιθέσεων και προσπάθεια απαξίωσης της σημασίας του πανηγυριού, που γιορτάζεται αδιάλειπτα αιώνες τώρα.

Ο δικός μας σεβασμός προς τον εορτασμό της Παναγίας του Κεχριώνα, τους ιερείς όλης της Κεφαλονιάς γενικά και ειδικότερα της Παλικής, ήταν και παραμενει απεριόριστος.

Φέτος μόνος ένας ιερέας θα ιερουργήσει στον εορτασμό της Παναγίας του Κεχριώνα, ύστερα από απόφαση της Μητρόπολη μας.

Νιώθουμε την ανάγκη με μεγάλη συγκίνηση να σας ευχαριστήσουμε όλους που κρατάτε το πανηγύρι ζωντανό, που τιμάτε με την παρουσία σας όπως κάθε χρόνο την Παναγία του Κεχριωνα, με χαρά, λαμπρότητα, σεβασμό, κατάνυξη και βαθιά συγκίνηση.

Το μάθημα της αγάπης και της συγχώρεσης, που η Εκκλησία μας διδάσκει είναι αυτό που μας συντροφεύει τις πιο σκοτεινές ώρες.

Η Παναγία βοήθεια μας!”

Διαδώστε: