Ιερές Μονές
05 Αυγούστου, 2024

Στις 14 Αυγούστου τα Θυρανοίξια του αποκατεστημένου Καθολικού της Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας

Διαδώστε:

Το έργο αποκαταστάσεως του Καθολικού της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρνακόβης ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2024. Τα θυρανοίξια του Ναού θα γίνουν την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024,στις 19:00 – πριν τον Εσπερινό- χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φωκίδος κ.Θεόκτιστου, ο δε εορτασμός του Δεκαπενταυγούστου θα πραγματοποιηθεί εντός του Ναού.

Το Καθολικό της Ιεράς Μονής είχε πληγεί επανειλημμένα από ισχυρούς σεισμούς, όπως του Αιγίου το 1995 και του Ευπαλίου το 2010, είχε υποστεί σημαντικές βλάβες και είχε περιδεθεί και υποστυλωθεί.

Με την από 23/11/2020 Απόφαση του ΥΠ.ΠΟ.Α., με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΣ, εγκρίθηκαν η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη αποκατάστασης του καθολικού και των κελιών της Ιεράς Μονής Παναγιάς Βαρνάκοβας, Δήμου Δωρίδας, Π.Ε Φωκίδος. Το έργο της αποκατάστασης βάσει της έγκρισης του ΥΠ.ΠΟ.Α., πραγματοποιήθηκε από τη μοναστική κοινότητα της Ι.Μ. Παναγίας Βαρνάκοβας με ιδιωτικούς πόρους που αποφάσισε να τους διαθέσει για την έγκαιρη, έναντι παντός κινδύνου, εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης.

Οι εργασίες άρχισαν στις 17 Ιουλίου 2021, με Αγιασμό από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο, ο οποίος και ενημερωνόταν αρμοδίως και με επί τόπου επισκέψεις σε όλη τη διάρκεια του έργου.

Το έργο αποκατάστασης χρησιμοποίησε τις προηγμένες τεχνικές, μεθοδολογίες και υλικά πλήρως συμβατά με εκείνα της αρχικής κατασκευής και βελτίωσε σημαντικά την αντισεισμική συμπεριφορά του Ναού, με υπόδειγμα τη μελέτη και το έργο στον Πανάγιο Τάφο.

Το έργο εκτελέστηκε από την τεχνική εταιρεία «Υιοί Π. Ζαφείρη Τεχνική» με βάση τη διεπιστημονική διαγνωστική μελέτη που εκπόνησε η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) με επικεφαλής την Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς και την έγκριση του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Την υψηλή επιστημονική επιστασία του έργου, σε επίρρωση των απαιτήσεων του Νόμου για έλεγχο ποιότητας των έργων συντήρησης δηλαδή και αποκατάστασης είχε το ΕΜΠ – η Διεπιστημονική Ομάδα της διαγνωστικής μελέτης -με χρηματοδότηση του ΕΛΚΕ ΕΜΠ από την Ιερά Μονή Βαρνάκοβας, την ευθύνη διαχείρισης του έργου είχε ο Νικόλαος Μορόπουλος.

Την ευθύνη της επίβλεψης εκτέλεσης της μελέτης είχαν οι μελετητές: Γεώργιος Ανδριωτάκης Αρχιτέκτων Μηχανικός, Χαράλαμπος Μουζάκης Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ Πολιτικός Μηχανικός, Αλέξανδρος Νικολαΐδης Μηχανολόγος Μηχανικός. Η τοπογραφική αποτύπωση προσφέρθηκε από τον ΑΤΜ Στέλιο Ζαχαρόπουλο σε συνεργασία με τη Δρ Ελισάβετ Τσιλιμαντού ενώ την τρισδιάστατη αποτύπωση πραγματοποίησαν οι συνεργάτες ΕΜΠ ΕΔΙΠ ΔρΤίμοςΚουϊμτζόγλου καθώς καιη Τζούλια Βομπίρη σε συνεργασία επίσης με τη ΔρΕλισάβετ Τσιλιμαντού.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας με επικεφαλής την Έφορο Αρχαιοτήτων Αθανασία Ψάλτη είχε την κατά νόμο εποπτεία του έργου. Ο Προϊστάμενος της Διευθύνσεως Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Θεμιστοκλής Βλαχούλης και η Προϊσταμένη της Διευθύνσεως Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων Μαρία Μερτζάνη επανειλημμένα επισκέφθηκαν το εργοτάξιο,επιθεώρησαν το Μνημείο και συνέβαλαν όπως και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας με ειδικές μελέτες και έργα, όσον αφορά στη συντήρηση του τέμπλου, του δαπέδου, του φρέσκο του πρόναου κ.α.

Επί τόπου στο έργο ο Πολιτικός Μηχανικός Βασίλης Ζαφείρης και το συνεργείο του, η Αρχαιολόγος Μαρία Βασιλείου αρχικά και μετά η Άννα Χοσιά.

Η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βαρνακόβης, Γερόντισσα Θεοδοσία μοναχή, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της προς τη Βουλευτή Αχαΐας κα Χριστίνα Αλεξοπούλου για την υποστήριξή της στη συνεργασία με το ΕΜΠ, προς τους χορηγούς της Μονής και του Ησυχαστηρίου και τελικά τις θερμές ευχαριστίες της προς όλες και όλους που συνετέλεσαν στην αποκατάσταση του Καθολικού της Ιεράς Μονής. Προσκαλεί τους πιστούς να επισκεφθούν τη Μονή για να προσευχηθούν και να δουν από κοντά το αποκατεστημένο Καθολικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Η ζωντανή ροή των θυρανοιξίων θα μεταδοθεί από το YouTubeστον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://www.youtube.com/live/wgCJLKA7Th4

Διαδώστε: