Ιερές Μονές
07 Αυγούστου, 2023

Τα Εγκώμια της Γηροκομήτισσας στην Πάτρα – Πλήθος πιστών έραιναν με άνθη, μύρα και δάκρυα την Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας

Διαδώστε:

Πλήθος πιστών κατέκλυσε το Μοναστήρι της Παναγιάς της Γηροκομητίσσας των Πατρών, για να προσκυνήσει το θαυματουργό και περίπυστο εικόνισμά Της και να Της ψάλλει τα Εγκώμια, τα οποία άγιο χέρι έγραψε, εκείνο του αοιδίμου Μητροπολίτη Πατρών, Διονυσίου, το 1541 μ. Χ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, προέστη της Ιεράς Ακολουθίας των Εγκωμίων της Κυρίας Θεοτόκου, η οποία Ακολουθία τελείται κατ’ έτος με την συμμετοχή χιλιάδων ευσεβών Πατρέων, οι οποίοι με ευλάβεια εκφράζουν τις ευχαριστήριες ωδές και τα ικετήρια άσματα προς την Θεόπαιδα Μαριάμ.

Η Ιερά Ακολουθία τελείται στον αύλειο χώρο της Μονής, όπου λιτανευτικά μεταφέρεται η ιερά Εικώνα της Θεοτόκου και τοποθετείται επί ηυτρεπισμένου κουβουκλίου.

Μετά τα εγκώμια ακολούθησε, όπως κάθε χρόνο, η Ιερά Λιτανεία της Εικόνος της Παναγίας στην εσωτερική και εξωτερική αυλή της Μονής, με πλήθος πιστών να ραίνουν με άνθη και μύρα, αλλά και με δάκρυα την Παναγία Μητέρα του Κυρίου και Μητέρα όλου του κόσμου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την Ιερά Μονή της Παναγίας της Γηροκομήτισσας των Πατρών, το καύχημα της τοπικής Εκκλησίας, το ιερό φυλακτήριο της πανσεβάσμιας και θαυματουργής εικόνος της Παναγίας μας, τον τόπο της πνευματικής χαράς και λαμπράς πανηγύρεως των θεοφρόνων, Μοναχών και Κληρικών και του χριστωνύμου Λαού του Θεού, που προσκομίζουν δώρα στη γιορτή της Γηροκομήτισσας, ουχί μόνον αισθητά, αλλά και τα πνευματικά, ως αντίδωρα της ευεργεσίας Της και θαυμαστής προστασίας Της.

Η πανήγυρις αυτή είπε ο Ιεράρχης, συνδυάζει άσματα ιερά, προσευχή, νηστεία, πνευματικόν αγώνα, Μυστηριακή ζωή, με κέντρο της πανηγύρεως την κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό το πανηγύρι δεν έχει καμμία σχέση με τα κοσμικά πανηγύρια, τα οποία παρασύρουν σε κοσμικές και πολλάκις αμαρτωλές διασκεδάσεις και μάλιστα κατ’ αυτήν την περίοδον της νηστείας και της περισυλλογής. Το πραγματικό πανηγύρι για μας είναι η Θεία Λατρεία με κέντρο την Θεία Λειτουργία, όλα τα άλλα ακολουθούν και έτσι θα είναι ευλογημένα για τον άνθρωπο. Ως κατακλείδα της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τους λόγους του ουρανίου Πατρός κατά την Τριαδοφάνεια στο Θαβώριον Όρος, «Αυτού ακούετε» και την προτροπή της Θεοτόκου «Ο,τι, αν λέγη υμίν ποιήσατε».

Τέλος επαίνεσε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμ. π. Συμεών Χατζή και την περί αυτόν Αδελφότητα και τους ευχαρίστησε για την πνευματική τους προσφορά στην Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών και γενικώτερα στην κοινωνία μας και ευχήθηκε σε όλους υγιεία ψυχοσωματική και συνέχιση του πνευματικού αγώνος, ώστε εν χαρά να φθάσωμε να εορτάσωμε την μεγάλη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

 

       

Διαδώστε: