Στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου μετέβησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, όπου και τέλεσαν δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Γερόντισσας και Καθηγούμενης γενομένης της Ι. Μονής Ευπραξίας Μοναχής (κατά κόσμον Θωμαῒδος Ζέρβα 1938-2022).
Στην χθεσινή Θεία Λειτουργία, τον Θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Κεγχρεών, ο οποίος μίλησε, με αφορμή το Ευαγγελικό ανάγνωσμα, για τον συμβολισμό του θαύματος του χορτασμού των πεντακισχιλίων ανδρών, το οποίο φανερώνει το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αφού ο Άρτος, ο εξ ουρανού καταβάς, είναι ο Χριστός.
Το θαύμα αυτό επαναλαμβάνεται κάθε φορά που ο ευσεβής Χριστιανός προσεύχεται για τον άρτο τον επιούσιο, πριν από το φαγητό του, αλλά και κάθε φορά που οι πιστοί προσφέρουν τους πέντε άρτους στην Ιερά Ακολουθία της Αρτοκλασίας.
Ακόμη διδασκόμαστε την οικονομία γιατί ο Ιησούς Χριστός διατάσσει τους Μαθητές Του να περισυλλέξουν τα περισσεύματα των κλασμάτων. Οφείλουμε λοιπόν να μάθουμε να χρησιμοποιούμε λελογισμένα τα αγαθά του Θεού, ώστε από την οικονομία αυτή να τραφούν και οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη βοηθείας. Ο Χριστός πλούσια ευλογεί και δίδει τα αγαθά Του. Ας τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς υπερβολή και αυτά που περισσεύουν ας τα προσφέρουμε στους αναγκεμένους αδελφούς μας.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και πριν το Μνημόσυνο τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος κ. Διονύσιος μιλώντας για το πρόσωπο της μακαριστής Γερόντισσας Ευπραξίας, η οποία υπήρξε μεγάλη ανακαινίστρια ή αλλιώς νέα κτιτόρισσα της παλαιφάτου και ιστορικής Ιεράς Μονής Φανερωμένης.
Αγωνιζόμενη από μικρή για τον Θεό και την Εκκλησία Του παρέλαβε την Ιερά Μονή σε δύσκολή κατάσταση, τόσο κτηριακά όσο και πνευματικά, και με πίστη, νεανικό σφρίγος και «καλό» πείσμα, απόρροια της δυναμικής προσωπικότητάς της οδήγησε τις Μοναχές ενώ ζούσαν πλησίον του κόσμου να βιώνουν τον Μοναχισμό ως «μόνες, μόνω Θεώ»!
Πρόκειται για την μεγαλύτερη υπηρεσία, που μπορεί να προσφέρει ένας Ηγούμενος, σ’ όσους εμπιστεύονται τον Χριστό και την Εκκλησία που όταν πραγματοποιείται όλοι αυτοί στο πρόσωπο του Ηγουμένου βλέπουν τον ίδιο τον Χριστό. Προσωπικά, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, στο πρόσωπο της αοιδίμου, παρότι Επίσκοπος, έβρισκα μια φιλόστοργη μητέρα που «αγκάλιαζε» το αξίωμά μου και βλέποντάς το Εκκλησιολογικά ως τον Χριστό, το ενίσχυε και το στήριζε, όπως στήριζε κάθε ψυχή που προσέτρεχε στην Ι. Μονή.
Υπήρξε αναμφίβολα άνθρωπος που μιμήθηκε τον Θεό, «ἐσκόρπισεν, ἔδωκε τοῖς πένησιν. ἡ δικαιοσύνη αὐτοῦ μένει εἰς τὸν αἰῶνα» (Β΄ Κορ. Θ΄, 9), σκόρπισε άφθονα τις ελεημοσύνες της και μάλιστα ανωνύμως και ήταν «καθηγήτρια» του μοναχικού βίου και της αρετής, τόσο προς τις αδελφές όσο και προς τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής, με αποτέλεσμα να γίνεται σεβαστή και αγαπητή από όλους. Όταν οι άνθρωποι εγκαταλείπουν αυτόν τον κόσμο αυτό που μένει είναι το παράδειγμά και η θύμησή τους.
Με την κοίμηση της μακαριστής κατανοήσαμε απόλυτα τι σημαίνει «καλογριά» και τι σημαίνει «Ευπραξία», όπως είπα και κατά την Εξόδιο Ακολουθία της. Ας της ομοιάσουμε και ας την αναπαύει ο Θεός εν χώρα ζώντων και μετά Αγίων και Δικαίων!
Ολοκληρώνοντας, ανακοίνωσε την Ενθρόνιση της παμψηφεί νέας εκλεγμένης Ηγουμένης Ξένης Μοναχής (κατά κόσμον Γεωργίας Κωτσοβού), η οποία θα λάβει χώρα κατά την Πανήγυρη της Ιεράς Μονής στις 23 Αυγούστου, προσκαλώντας τους πιστούς να έλθουν να προσευχηθούν, ώστε ο Κύριος να την ενδυναμώνει στα νέα καθήκοντά της προκειμένου η Ιερά Μονή να συνεχίσει την ευλογημένη παράδοση και το έργο της.