Η μονή του Μεγάλου Μετεώρου διαμόρφωσε μία σειρά από περικαλείς μουσειακούς χώρους, για την ανάδειξη του ανεκτίμητου κειμηλιακού πλούτου της και την προβολή της εθνικής μας κληρονομιάς, της ιστορίας και της παράδοσης.
Φορητές εικόνες, χρυσοκέντητες και ξυλόγλυπτες παραστάσεις, χειρόγραφοι κώδικες, αρχέτυπα και παλαιότυπα, λειτουργικά λατρευτικά σκεύη, αυθεντικά εθνικά κειμήλια και απλά αντικείμενα της καθημερινής ζωής, αλλά και νέα έργα ειδικά σχεδιασμένα για να προβάλουν και να αναδείξουν ιδέες, αξίες και ιδανικά, αποπνέουν την ευωδία της αγάπης προς τον Χριστό και τον πλησίον, της προσδοκίας της Βασιλείας του Θεού, της αδιάλειπτης προσευχής, της ισόβιας υπομονής και της αγνής φιλοπατρίας.
Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί και να θαυμάσει τους εξής χώρους:
Αίθουσα Σκευοφυλακείου «Λάζαρος Δεριζιώτης». Στεγάζεται στο παλαιό αναστηλωμένο Γηροκομείο της Μονής. Σ’ αυτήν εκτίθενται φορητές εικόνες, χρυσοκέντητοι επιτάφιοι και άμφια, βημόθυρα και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και μικρό προσευχάδιο των Αγίων Αναργύρων αγιογραφημένο από τον Βλάση Τσοτσώνη.
Αίθουσες Χειρογράφων και Νεομαρτύρων «Δημήτριος Σοφιανός». Στεγάζονται στον άνω όροφο του παλαιού αναστηλωμένου Νοσοκομείου. Εκεί εκτίθενται σπουδαία παλαιά χειρόγραφα, έγγραφα και παλαιότυπα, περίτεχνοι ξυλόγλυπτοι σταυροί και αγιογραφικές συνθέσεις Νεομαρτύρων ζωγραφισμένες επίσης από τον Βλάση Τσοτσώνη.
Αίθουσα Θεολογικής και Ιστορικής Πινακοθήκης «Γεώργιος Τσιουλάκης». Στεγάζεται στην παλαιά αναστηλωμένη Τράπεζα (τραπεζαρία) της Μονής. Σ’ αυτήν εκτίθενται ζωγραφικοί πίνακες (ελαιογραφίες) θεολογικού και ιστορικού περιεχομένου, ζωγραφισμένες από τον Καλαμπακιώτη ζωγράφο Κωνσταντίνο Αδάμο, καθώς και δύο αγιογραφικές παραστάσεις με θέμα το Άγιο Μανδήλιο και την Παναγία, έργα του Βλάση Τσοτσώνη.
Αίθουσα Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου «Κωνσταντίνος Μαντζάνας». Στεγάζεται κάτω από την παλαιά Τράπεζα. Περιέχει αυθεντικά ιστορικά κειμήλια από την Επανάσταση του 1821, το Μακεδονικό Αγώνα 1904-1908, τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13, την Εποποιΐα 1940-1941, παραδοσιακές ενδυμασίες και διάφορα άλλα σχετικά εκθέματα.
Αίθουσα Εγχρώμων Ιστορικών Λιθογραφιών «Νικηφόρος Κομίνης». Στεγάζεται στο διάδρομο έξω από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο. Αυτή περιλαμβάνει σπουδαίες αυθεντικές ιστορικές έγχρωμες Λιθογραφίες των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913 και της Εποποιΐας του 1940-41.
Παλαιά Εστία (Μαγειρείο, Μαγκιπείο). Βρίσκεται στα βόρεια της παλαιάς Τράπεζας με μικρό ξυλόφουρνο, πυροστιές, κεντρική άρουλα, ξύλινα και μπακιρένια σκεύη, κλειδοπίνακες, ξύλινες καρδάρες, βιτσέλες και άλλα παλαιά είδη εστιάσεως.
Κελλάρι – Παλαιό Ξυλουργείο. Βρίσκεται στο ισόγειο, βορείως της κεντρικής εισόδου της Μονής. Περιλαμβάνει παλαιά βαρέλια, κάδες, πατητήρια, ασκούς δερμάτινους, νταμιτζάνες, κόφες καλαμένιες, αλέτρια, ξυλουργικό πάγκο, ροκάνια, πλάνες, τρυπάνια, σκεπάρνια, χειροπρίονα, ξύλινους σφικτήρες κ.λπ.
Οστεοφυλάκιο. Βρίσκεται βορείως της κεντρικής κλίμακας από το ισόγειο στον α΄ όροφο της Μονής και περιλαμβάνει τα λείψανα των κεκοιμημένων πατέρων και αδελφών της μονής.
Βριζόνι – Αναβατόριο. Βρίσκεται βορείως της άνω κεντρικής εισόδου της Μονής και χρησιμοποιείτο για το χειροκίνητο ανέβασμα των οικοδομικών και πάσης φύσεως υλικών αλλά και για το ανέβασμα των πατέρων της μονής πριν την κατασκευή της κλίμακας ανόδου (1922).
Στην εξωτερική όψη του νότιου τοίχου της τράπεζας της μονής ιστορήθηκε διά χειρός Βλασίου Τσοτσώνη (2008) η μεγάλων διαστάσεων παράσταση “Ο Βασιλεύς της Δόξης”, όπου στην ανώτερη ζώνη εικονίζεται ο Ιησούς εν μέσω Προφητών και Δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης, ενώ στην κατώτερη ζώνη παρίστανται αρχαίοι Έλληνες σοφοί (ποιητές, ιστορικοί και φιλόσοφοι), οι οποίοι με τον σπερματικό τους λόγο προετοίμασαν την ανθρωπότητα για την έλευση του Μεσσία Χριστού και για το έργο της σωτηρίας των ανθρώπων.