Η μονή του Αη Γιάννη βρίσκεται μέσα στο σπήλαιο του ακρωτηρίου της Βρουκούντας στην Κάρπαθο και τιμάται με ένα μεγάλο πανηγύρι στις τέλος Αυγούστου που κρατά τρία μερόνυχτα, με τη συμμετοχή όχι μόνο ντόπιων αλλά και επισκεπτών του νησιού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο οικισμός της αρχαίας Βρουκούντας, γνωστός για τους λαξευτούς του τάφους του 4ου π.χ. αιώνα, παρέμεινε σε ακμή μέχρι τον 7ο μ.χ. αι. Το φυσικό σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, διαμορφώθηκε ως υπόγεια εκκλησία πάνω στα ερείπια αρχαίου ιερού της Αφροδίτης ή της Αρτέμιδος. Η είσοδος προς το ιερό σπήλαιο γίνεται μέσω πέτρινων σκαλοπατιών που οδηγούν στο εντυπωσιακό εσωτερικό του ναού όπου σώζεται λευκού κονιάματος τέμπλο με 3 παραστάδες. Στον περίβολο ορθώνεται καμπαναριό με χειροκίνητη καμπάνα.
Δεν υπάρχει ούτε δρόμος για να φτάσεις, και από την αρχή πρέπει να διαλέξεις, το τρόπο της προσωπικής εξάγνισης, του καθαρμού, που ξεκινά από τη ταλαιπωρία του μικρού ταξιδιού…
Οι ντόπιοι ξεκινούν από την Αυλώνα με τα πόδια ή από το Διαφάνι με καΐκι από την παραμονή της γιορτής. Αφού φτάσουν, στήνουν τις προμήθειες τους και ξεκινούν μεγάλο φαγοπότι γλεντώντας και χορεύοντας μέχρι το ξημέρωμα.
Αφού ο ήλιος ανατείλει, οι ντόπιοι αποκαμωμένοι κοιμούνται σε στρωσίδια που έχουν τοποθετήσει στον υπαίθριο χώρο έξω από το σπήλαιο. Το επόμενο πρωί παρακολουθούν την εκκλησιαστική λειτουργία και συνεχίζουν το γλέντι μέχρι το βράδυ.
Δείτε το αφιέρωμα του Πρακτορείου Ορθοδοξία στο μεγάλο Πανηγύρι της Βρουκούντας με τον παπά Γιάννη Διακογεωργίου να μας μυεί στην Επάνω Κάρπαθο, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις που τηρούνται ακόμη και σήμερα με θρησκευτική ευλάβεια…
Κάμερα – Μοντάζ: Μανώλης Δημελλάς
Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονομάκη