Ιερές Μονές
22 Δεκεμβρίου, 2022

Χειροτονία Πρεσβυτέρου στην Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας

Διαδώστε:

Σε κλίμα κατάνυξης και ιδιαίτερης συγκίνησης την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022, στο κατάμεστο καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας της Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού Σητείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Γεωργίου Λογκάκη, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, επί τη εορτή της μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, της οποίας το δεξιό χέρι από τα τίμιά της λείψανα φυλάσσεται άφθαρτο στη Μονή, ως πολύτιμο κειμήλιο.

Ειδικότερα τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, η ευλόγηση των άρτων και ακολούθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η χειροτονία του νέου Πρεσβυτέρου της Τοπικής Εκκλησίας, μετά την Μεγάλη Είσοδο.

Ο χειροτονηθείς στην προσφώνησή του εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνησή του, καθώς ο Θεός τον αξιώνει να καταστεί εργάτης του Αμπελώνος του Κυρίου, υπηρέτης και οικονόμος των αχράντων μυστηρίων της Εκκλησίας Του, και ζήτησε τις προσευχές όλων ώστε να αναδειχθεί άξιος του ιερατικού χαρίσματος.

Ο π. Γεώργιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την πατρική αγάπη και την εμπιστοσύνη του, λαμβάνοντας από τα τίμια χέρια του το δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, καθώς και τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως και Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη και τους συμμετέχοντες Κληρικούς και όλους τους παριστάμενους.

Στη μεστή και συγκινητική αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην εορτή της μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, τονίζοντας ότι τη σωματική και ψυχική ανακούφιση που χάριζε στους φτωχούς, τους ανήμπορους και τους βασανισμένους χριστιανούς, συνεχίζει δαψιλώς να παρέχει και μετά τον θάνατό της μέσω των χαριτόβρυτων λειψάνων της.

Η αγία «φάρμακα προχέουσα μυστικά ψυχών και σωμάτων θεραπεύει πάθη δεινά», «εκλύει» φάρμακα για την θεραπεία των σωματικών και ψυχικών ασθενειών, λύει και καταστρέφει τις ενεργείες των δηλητηρίων, αλλά και λύνει τις φαρμακείες, δηλαδή τα μάγια.

Απευθυνόμενος στον νεοχειροτονούμενο σημείωσε ότι: «Όχι τυχαία και χωρίς νόημα η εις Πρεσβύτερον χειροτονία σου συμπίπτει σήμερα με την εορτή της μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, της οποίας τεμάχιο του χαριτόβρυτου λειψάνου, το δεξιό της χέρι με το δέρμα, είναι αποτεθησαυρισμένο στην παλαίφατη και ιστορική αυτή ιερά Σταυροπηγιακή Μονή. Στο προπύργιο αυτό της πίστης και της ευλάβειας, την παλαίστρα των ασκητικών αγώνων και καμάτων πολλών αγιασμένων πατέρων, μέχρι τις μέρες μας. Τον τόπο του μαρτυρίου πολλών πατέρων από τους τούρκους και γερμανούς κατακτητές και της διαχρονικής μαρτυρίας της εν Χριστώ ζωής στον άνθρωπο. Στον τόπο που ευλογήθηκε ιδιαιτέρως από τον Δημιουργό με τόσες φυσικές ομορφιές και κάλλος. Στον τόπο των θαυμάτων και των θαυμασίων του Θεού. Στον τόπο που βρέχεται από θάλασσα, μέσα στην οποία πριν από μερικά χρόνια είδες και βίωσες ολοζώντανη την παρουσία της Παναγίας της Ακρωτηριανής και ναυαγός για μία ολόκληρη μέρα στα φουρτουνιασμένα και αγριεμένα κύματα, σώθηκες από βέβαιο θάνατο. Γι᾿ αυτό και επιλέξαμε τον ιερό τόπο αυτό για να επιτελέσουμε την εις Πρεσβύτερο χειροτονία σου, ως ελάχιστη ευχαριστία και δοξολογία στον εν Τριάδι Θεώ και την Υπεραγία Θεοτόκο για τη σωτηρία σου.

Και όπως η Αγία Αναστασία η Φαρμακολυτρία «των μαρτύρων ταις χρείαις διακονήσασα», περιποιούνταν τις πληγές των χριστιανών, διακόνησε τις ανάγκες των πρώτων μαρτύρων, έτσι και εσύ από σήμερα, που ο Κύριός μας σε αξιώνει να λάβεις το δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, θα επιχέεις «έλαιον και οίνον» στα πολλά τραύματα και στις αιμοροούσες πληγές των συνανθρώπων μας. Των ανθρώπων που θα κληθείς να διακονήσεις και να υπηρετήσεις με τη χάρη του Θεού… Αυτή τη θυσιαστική προσφορά, το διακονικό έργο και τη «μαρτυρική» άθληση της Αγίας Αναστασίας, που «ψυχή και σώματι» αφιερώθηκε στην υπηρεσία των χειμαζομένων μαρτύρων της πίστεως, καλείσαι και εσύ να μιμηθείς ως εργάτης του Αμπελώνα του Κυρίου και πνευματικός ποιμένας των εν Χριστώ αδελφών μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: “Να θυμάσαι ότι «ο Θεός όψεται εις καρδίαν» (Α΄ Βασ. ιστ΄ 7). Όταν ο Προφήτης Σαμουήλ πήγε απεσταλμένος από τον Θεό να χρίσει βασιλιά ένα από τα παιδιά του Ιεσσαί, τον εκλεκτό του, σκόπιμα δεν του αποκάλυψε το όνομά του. Και όταν ο Προφήτης επεθύμησε να χρίσει βασιλιά τον πρωτότοκο γιο, που εξωτερικά συγκέντρωνε όλα τα προσόντα, ο Θεός του είπε «ότι ουχ ως εμβλέψεται άνθρωπος, όψεται ο Θεός». Δεν βλέπει ο Θεός τα πράγματα, όπως τα βλέπουμε και τα ερμηνεύουμε εμείς οι άνθρωποι εξωτερικά και επιδερμικά. Γιατί «ότι άνθρωπος όψεται εις πρόσωπον, ο δε Θεός όψεται εις καρδίαν». Ο Θεός βλέπει την καρδιά μας. Και όταν θέλει να αναθέσει σε κάποιον μια αποστολή, έχει διαφορετικά κριτήρια από εμάς. Και έτσι έχρισε βασιλιά τον Δαυίδ, το πιο μικρό και άσημο παιδί του Ιεσσαί, που ούτε καν είχε παρουσιαστεί ενώπιον του Προφήτου. Και όμως αναδείχθηκε ο πιο φημισμένος βασιλιάς του Ισραήλ. Έτσι και εσύ σήμερα, ως άλλος Δαυίδ, λαμβάνεις το χάρισμα της ιερωσύνης και καλείσαι να διακονήσεις ψυχή τε και σώματι τον λαό του Θεού”.

Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι ο πρεσβύτερος της Εκκλησίας μας, κατά τον Μέγα Βασίλειο, «είναι μεσίτης Θεού και ανθρώπων και ιερουργεί ενώπιον του Θεού το μυστήριο της σωτηρίας των πιστών». Η ταπεινοφροσύνη, η σεμνότητα, η απλότητα, η πραότητα, η σωματική και πνευματική καθαρότητα, η αγνότητα, η ευλάβεια της ψυχής, η υπακοή, το εκκλησιαστικό φρόνημα, ο ζήλος και η ιεραποστολική πνοή, η ανιδιοτέλεια, η αυταπάρνηση, η αίσθηση του ιερατικού χρέους είναι μερικά μόνο από τα γνωρίσματα του ιερατικού ήθους. Τέλος ευχήθηκε, «ο των όλων Κύριος και Δεσπότης Ιησούς Χριστός, με τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου της Ακρωτηριανής, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και την ευεργετική χάρη της εορταζομένης αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας», να ενισχύει εν παντί τον νέο στέλεχος της τοπικής Εκκλησίας και να ευλογεί την ιερατική του σταδιοδρομία.

Μετά την Απόλυση και κατά το έθος της Εκκλησίας μας ο νέος Πρεσβύτερος μοίρασε το αντίδωρο και δέχθηκε τις ευχές όλου του εκκλησιάσματος.

Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στο Αρχονταρίκι και εόρτια τράπεζα στην τράπεζα της Μονής.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Προηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο εκ των Αδελφών της Μονής Αρχιμ. Πορφύριος Αγγελάκης, και πλειάδα Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Αϊλαμάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παλαικάστρου κ. Νικόλαος Χατζηδάκης, ευσεβείς χριστιανοί από την περιοχή της Σητείας, η οικογένεια, φίλοι και συγγενείς του χειροτονούμενου και της πρεσβυτέρας του από τη Σητεία και το Καβούσι Ιεράπετρας.

Αναλυτικά, ο λόγος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου κατά την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Γεωργίου Λογκάκη:

Αγαπητέ μου Διάκονε π. Γεώργιε,

Όχι τυχαία και χωρίς νόημα η εις Πρεσβύτερον χειροτονία σου συμπίπτει σήμερα με την εορτή της μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, της οποίας τεμάχιο του χαριτόβρυτου λειψάνου, το δεξιό της χέρι με το δέρμα, είναι αποτεθησαυρισμένο στην παλαίφατη και ιστορική αυτή ιερά Σταυροπηγιακή Μονή.

Στο προπύργιο αυτό της πίστης και της ευλάβειας, την παλαίστρα των ασκητικών αγώνων και καμάτων πολλών αγιασμένων πατέρων, μέχρι τις μέρες μας. Τον τόπο του μαρτυρίου πολλών πατέρων από τους τούρκους και γερμανούς κατακτητές και της διαχρονικής μαρτυρίας της εν Χριστώ ζωής στον άνθρωπο. Στον τόπο που ευλογήθηκε ιδιαιτέρως από τον Δημιουργό με τόσες φυσικές ομορφιές και κάλλος. Στον τόπο των θαυμάτων και των θαυμασίων του Θεού. Στον τόπο που βρέχεται από θάλασσα, μέσα στην οποία πριν από μερικά χρόνια είδες και βίωσες ολοζώντανη την παρουσία της Παναγίας της Ακρωτηριανής και ναυαγός για μία ολόκληρη μέρα στα φουρτουνιασμένα και αγριεμένα κύμματα, σώθηκες από βέβαιο θάνατο. Γι᾿ αυτό και επιλέξαμε τον ιερό τόπο αυτό για να επιτελέσουμε την εις Πρεσβύτερο χειροτονία σου, ως ελάχιστη ευχαριστία και δοξολογία στον εν Τριάδι Θεώ και την Υπεραγία Θεοτόκο για τη σωτηρία σου.

Και όπως η Αγία Αναστασία η Φαρμακολυτρία «των μαρτύρων ταις χρείαις διακονήσασα» περιποιούνταν τις πληγές των χριστιανών, διακόνησε τις ανάγκες των πρώτων μαρτύρων, έτσι και εσύ από σήμερα, που ο Κύριός μας σε αξιώνει να λάβεις το δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, θα επιχέεις «έλαιον και οίνον» στα πολλά τραύματα και στις αιμορροούσες πληγές των συνανθρώπων μας. Των ανθρώπων που θα κληθείς να διακονήσεις και να υπηρετήσεις με τη χάρη του Θεού.

Η σήμερα τιμωμένη Αγία Αναστασία, μετά τον θάνατο του άσωτου και ασεβή άνδρα της, κατά την περίοδο των διωγμών του Διοκλητιανού, περιερχόταν κρυφά στα σπίτια των φτωχών και με κάθε μυστικότητα παρείχε οικονομική ενίσχυση και σύχναζε στις φυλακές, όπου κρατούνταν χριστιανοί και τους πρόσφερε τα απαραίτητα εφόδια, γιάτρευε τις πληγές τους, θεράπευε τους πόνους τους και τους ελευθέρωνε από τα δεσμά τους. Γι᾽ αυτή τη σωματική και ψυχική ανακούφιση που χάριζε στους φτωχούς, τους ανήμπορους και τους βασανισμένους χριστιανούς, ανακούφιση -που συνεχίζει δαψιλώς να παρέχει και μετά τον θάνατό της μέσω των χαριτόβρυτων λειψάνων της- έλαβε και την προσωνυμία «Φαρμακολύτρια» σε μεταγενέστερα χρόνια, από τα πολλά βασανιστήρια και το δικό της μαρτύριο, κατά το οποίο την παρέδωσαν στη φωτιά και την έκαψαν ζωντανή.

Η Αγία, όπως ψάλλουμε στο Μεγαλυνάριο της ακολουθίας της «φάρμακα προχέουσα μυστικά ψυχών και σωμάτων θεραπεύει πάθη δεινά», «εκλύει» φάρμακα για τη θεραπεία των σωματικών και ψυχικών ασθενειών. Λύνει και καταστρέφει τις ενέργειες των δηλητηρίων, αλλά και λύνει τις φαρμακείες των δαιμόνων, τα δαιμονικά μάγια.

Αυτή λοιπόν τη θυσιαστική προσφορά, το διακονικό έργο και τη «μαρτυρική» άθληση της Αγίας Αναστασίας, που «ψυχή τε και σώματι» αφιερώθηκε στην υπηρεσία των χειμαζομένων μαρτύρων της πίστεως, καλείσαι και εσύ να μιμηθείς ως εργάτης του Αμπελώνα του Κυρίου και πνευματικός ποιμένας των εν Χριστώ αδελφών μας. Καλείσαι να γίνεις πατέρας και αδελφός για τις ψυχές που θα σου εμπιστευθεί η Εκκλησία να διαποιμάνεις.

Μέγα όντως και φοβερόν «και αυταίς ταις επουρανίαις δυνάμεσι», είναι η ιερατική διακονία. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στους περιφήμους λόγους του περί Ιερωσύνης σημειώνει ότι «η Ιερωσύνη τελείται μεν επάνω εις την γην, έχει όμως τάξιν και θέσιν ανάμεσα εις τα επουράνια τάγματα» (Περί Ιερωσύνης PG 4,8, λογ. γ᾽, παράγρ. δ’, σ. 642). Ο πρεσβύτερος της Εκκλησίας μας, κατά τον Μέγα Βασίλειο, «είναι μεσίτης Θεού και ανθρώπων και ιερουργεί ενώπιον του Θεού το μυστήριο της σωτηρίας των πιστών» (Μ. Βασιλείου, PG 31, κεφ. Κβ΄, παρ. 4-5, σ.1408). Είναι, λοιπόν, κορυφαία τιμή η Ιερωσύνη, καθώς ο Ιερέας είναι τρόπον τινά η ζωντανή παρουσία του Χριστού μέσα στον κόσμο. Αυτό το χάρισμα της Ιερωσύνης κανείς μας δεν δικαιούται να διεκδικήσει εν ονόματι τάχα της αξιωσύνης του, αλλά του το προσφέρει ως δωρεά ο Μέγας Αρχιερεύς και Αρχιποίμην της Εκκλησίας μας Κύριος μας Ι. Χριστός και μόνος Αυτός. «Ουχ εαυτώ τις λαμβάνει την τιμήν, αλλά καλούμενος υπό του Θεού» (Εβρ. 5,4) μας λέει ο Απόστολος Παύλος.

Αυτή τη Μία και Μόνη και Αιώνια Ιερωσύνη του Χριστού, που λαμβάνουμε με τη χειροτονία μας για να ιερουργούμε τα ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας και να διακονούμε τον λαό του Θεού, έχουμε όλοι οι κληρικοί. Επομένως έχουμε μεγάλη ευθύνη να διαχειριζόμαστε σωστά, όχι την δική μας Ιερωσύνη, αλλά την Ιερωσύνη του Χριστού. Αυτός είναι το πρότυπο μας και Αυτού είμαστε διάκονοι. Αυτό το διαρκές πνεύμα διακονίας είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του ιερατικού υπουργήματος και των διαφόρων αξιωμάτων του κόσμου τούτου, και σε αυτό το διακονικό και θυσιαστικό χαρακτήρα της Ιερωσύνης βρίσκεται και η αξία, η τιμή και το μεγαλείο της.

Αγαπητέ μου Διάκονε Γεώργιε,
Σε λίγο θα κάμψεις τα γόνατα κατενώπιον της Αγίας Τραπέζης για να λάβεις τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης και να καταστείς πρεσβύτερος και λειτουργός των αχράντων μυστηρίων της Εκκλησίας μας. Καλείσαι να ακολουθήσεις τη βιοτή και τον σταυρικό τρόπο ζωής του Ιερέως. Η ταπεινοφροσύνη, η σεμνότητα, η απλότητα, η πραότητα, η σωματική και πνευματική καθαρότητα, η αγνότητα, η ευλάβεια της ψυχής, η υπακοή, το εκκλησιαστικό φρόνημα, ο ζήλος και η ιεραποστολική πνοή, η ανιδιοτέλεια, η αυταπάρνηση, η αίσθηση του ιερατικού χρέους είναι μερικά μόνο από τα γνωρίσματα του ιερατικού ήθους.

Γίνε, λοιπόν, άξιος υπηρέτης και οικονόμος των Θείων Μυστηρίων και της Ιεράς και πνευματικής Τραπέζης. Γίνε ποιμένας και διάκονος των λογικών προβάτων. Γίνε στοργικός πατέρας, φρουρός και πνευματικός ιατρός του λογικού ποιμνίου, που σου εμπιστεύεται σήμερα η Εκκλησίας μας. Φύλαξε και αύξησε στην καρδιά σου τον φόβο του Θεού που σε διακρίνει. Γίνε, όπως ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, «τοις πάσι τα πάντα, ίνα πάντως τινάς σώσης» (Α΄ Κορ. 9,22).

Φύλαξε, αγνό το σώμα σου και καθαρή την ψυχή σου από τους σπίλους της αμαρτίας. Ας είναι μόνιμη και συνεχής η φροντίδα σου να προσεγγίζεις «αθώος χερσί και καθαρός τη καρδία» (Ψαλμ. 23,4) το φρικτό θυσιαστήριο για να κρατάς στα χωμάτινα χέρια σου το πανάγιο σώμα και να πίνεις το πανάχραντο αίμα του Κυρίου μας.

Η μεγάλη σου περιουσία πλέον είναι η ιερά παρακαταθήκη που λαμβάνεις κατά την ώρα της χειροτονίας σου, και για την οποία θα  δώσεις λόγο κατά την Δευτέρα και ένδοξη Παρουσία του Κυρίου μας, προκειμένου να λάβεις «τον μισθόν της αγαθής οικονομίας», της πιστής και καλής άσκησης του ιερατικού χαρίσματός σου.

Όλοι μας ευχόμαστε η πανθενουργός χάρη του Αγίου Πνεύματος να σε  επισκιάσει πλούσια τη ζωή σου και να σε αξιώσει να γίνεις ένας άξιος και αφοσιωμένος Λειτουργός του Υψίστου, ένας αληθινός ποιμένας των λογικών προβάτων Του.

Να θυμάσαι ότι «ο Θεός όψεται εις καρδίαν» (Α΄ Βασ. ιστ΄ 7). Όταν ο Προφήτης Σαμουήλ πήγε απεσταλμένος από τον Θεό να χρίσει βασιλιά ένα από τα παιδιά του Ιεσσαί, τον εκλεκτό του, σκόπιμα δεν του αποκάλυψε το όνομά του. Και όταν ο Προφήτης επεθύμησε να χρίσει βασιλιά τον πρωτότοκο γιο, που εξωτερικά συγκέντρωνε όλα τα προσόντα, ο Θεός του είπε «ότι ουχ ως εμβλέψεται άνθρωπος, όψεται ο Θεός». Δεν βλέπει ο Θεός τα πράγματα, όπως τα βλέπουμε και τα ερμηνεύουμε εμείς οι άνθρωποι εξωτερικά και επιδερμικά. Γιατί «ότι άνθρωπος όψεται εις πρόσωπον, ο δε Θεός όψεται εις καρδίαν». Ο Θεός βλέπει την καρδιά μας. Και όταν θέλει να αναθέσει σε κάποιον μια αποστολή, έχει διαφορετικά κριτήρια από εμάς. Και έτσι έχρισε βασιλιά τον Δαυίδ, το πιο μικρό και άσημο παιδί του Ιεσσαί, που ούτε καν είχε παρουσιαστεί ενώπιον του Προφήτου. Και όμως αναδείχθηκε ο πιο φημισμένος βασιλιάς του Ισραήλ.

Έτσι και εσύ σήμερα, ως άλλος Δαυίδ, λαμβάνεις το χάρισμα της ιερωσύνης και καλείσαι να διακονήσεις ψυχή τε και σώματι τον λαό του Θεού. Ετοίμασε την καρδιά σου κατάλληλα γι᾽ αυτό. Και να γνωρίζεις ότι η Θεία Λειτουργία θα μιλά στην καρδιά των ενοριτών σου, όταν περνά μέσα από την δική σου καρδιά. Σου εμπιστευόμαστε το μέγα της ιερωσύνης αξίωμα, προσβλέποντας στο κρητικό σου φιλότιμο, την εργατικότητα, την πίστη, την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, την απλότητα και καθαρότητα της καρδίας σου και τις άλλες σου αρετές. Η καταλληλότητα κάποιου δεν κρίνεται από την ικανοποίηση ενός καταλόγου κριτηρίων, όσο άγια και υψηλά είναι αυτά. «Ο Θεός όψεται εις καρδίαν». Δεν είναι η ιερωσύνη μόνο η απλή διεκπεραίωση κάποιων μυστηρίων και τελετών, όσο άγια και αν είναι αυτά. Είναι διαρκές βίωμα και συνεχής πνευματικός αγώνας όλων μας να μην μείνομε έξω του Νυμφώνος, όπως οι Πέντε μωρές παρθένες της παραβολής, αλλά και ο δόλιος μαθητής που πρόδωσε τον Διδάσκαλο Χριστό. Γιατί πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος για όλους μας.

Με τις ευχές εμού του χειροτονούντος Αρχιερέως, του Ηγουμένου της Μονής π. Αμβροσίου, του Προηγουμένου π. Φιλοθέου και όλων των αδελφών και συλλειτουργών μας κληρικών, της εκλεκτής συζύγου σου και Διακόνισσας Μαρίας, των ευσεβών γονέων σου και των λοιπών οικείων σου, και του παρισταμένου πιστού λαού του Θεού, σε προσκαλώ να ανέλθεις τις ιερές βαθμίδες για να λάβεις τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης και να αναδειχθείς, θεία χάριτι, άξιος του ιερατικού χαρίσματος. Ο των όλων Κύριος και Δεσπότης Ιησούς Χριστός, με τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου της Ακρωτηριανής, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και την ευεργετική χάρη της σήμερα εορταζομένης αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, να σε ενισχύει εν παντί και να ευλογεί την ιερατική σου σταδιοδρομία.

Με αυτές τις πατρικές σκέψεις και προτροπές σε προσκαλώ να εισέλθης εις την χαράν του Κυρίου σου, εις τα Άγια των Αγίων για να λάβης τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης. Όλοι μας συνενώνουμε την ιερή τούτη ώρα την προσευχή μας προς τον Παντοδύναμο Κύριο να σε λούσει με τη χάρη και τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος για να γίνεις «άξιος παρεστάναι αμέμπτως τω Θυσιαστηρίω Του, κηρύσσειν το Ευαγγέλιον της βασιλείας Του, ιερουργείν τον λόγον της αληθείας Του, προσφέρειν Αυτώ δώρα και θυσίας πνευματικάς, ανακαινίζειν τον λαόν Του δια του λουτρού παλιγγενεσίας» (Ευχή χειροτονίας Πρεσβυτέρου).

Είσελθε, λοιπόν, εις την χαράν του Κυρίου σου! Αμήν!

Διαδώστε: