Ιστορία - Εθνικά Θέματα
27 Ιουνίου, 2019

Ο Εθνικός Ευεργέτης Κωνσταντίνος Σισμάνογλου (1857 – 1951)

Διαδώστε:

Δεύτερος γιος του επίσης ευεργέτη Ιωάννη Σισμάνογλου. Γεννήθηκε το 1857 στο Καντήκιοϊ της Μικράς Ασίας. Σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη και συνέχισε στο Παρίσι. Μετά τον θάνατο του πατέρα τους τα δυο αδέλφια ανέλαβαν την τεράστια περιουσία και συνέχισαν τις αγαθοεργίες. Φρόντιζαν τους εκεί φοιτητές και ανήμπορους Έλληνες. Με την έναρξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας κατήλθαν στην Αθήνα, όπου παρέμειναν έως το 1922.

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή τα δύο αδέλφια άρχισαν να διαθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά για τη στέγαση και την περίθαλψη των προσφύγων.

Διέθεσαν το ξενοδοχείο τους στην Καβάλα για τη φιλοξενία των προσφύγων. Δώρισαν το μεγάλο κτήμα τους στην Καβάλα σε 300 οικογένειες προσφύγων και κατέβαλαν συγχρόνως τα έξοδα για την εγκατάστασή τους.
Λίγο πριν πεθάνει από φυματίωση ο αδελφός του Αναστάσιος ζήτησε να ιδρύσουν ένα Σανατόριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την περίθαλψη των πασχόντων από φυματίωση και την καταπολέμηση της νόσου. Στις 6 Νοεμβρίου 1936, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Αναστάσιου Σισμάνογλου, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του “Φυματιολογικού Ινστιτούτου Ιωάννου Α. Σισμάνογλου” (το σημερινό Σισμανόγλειο Νοσοκομείο – Αθήνα).

Την ίδια περίοδο δώρησε στην πόλη της Κομοτηνής το “Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο”, που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Στην Κωνσταντινούπολη, βοήθησαν με σεβαστά ποσά τους ομογενείς της Πόλης, πολλές κοινωνικές οργανώσεις για την βοήθεια του ελληνικού στοιχείου, την Μεγάλη του Γένους Σχολή, δώρισαν το πατρικό τους στο ελληνικό δημόσιο, για την στέγαση του Ελληνικού Προξενίου.

Ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου τάφηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Διαδώστε: