Σαν σήμερα, 17 Ιουνίου 1771, ο Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης βρήκε μαρτυρικό θάνατο στα χέρια των Τούρκων. Η επανάσταση στα Σφακιά, η ηρωική αντίσταση και η θυσία του Δασκαλογιάννη, που άναψε την «φλόγα» της ελευθερίας στην Κρήτη.
Ο Ιωάννης Βλάχος ή Δασκαλογιάννης γεννήθηκε στην Ανώπολη Σφακίων, γύρω στο 1725 (η ακριβής ημερομηνία δεν είναι γνωστή). Προερχόταν από πλούσια οικογένεια. Απέκτησε μόρφωση και είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στα λιμάνια της Μεσογείου και να συνδεθεί με επιφανείς προσωπικότητες (Έλληνες και ξένους) της εποχής του. Λόγω της μόρφωσής του, απέκτησε το προσωνύμιο Δασκαλογιάννης. Και ήταν εκείνος που εκπροσωπούσε τους συγχωριανούς του σε όλες τις υποθέσεις και εκκρεμότητες με τις αρχές.
Η επανάσταση του 1770
Έχοντας αναπτύξει στενούς δεσμούς με την Ρωσία, ο Δασκαλογιάννης προετοίμασε το 1769 την επανάσταση στα Σφακιά, συγκεντρώνοντας όπλα και πολεμοφόδια. Παρά τις αντιδράσεις κοντινών του προσώπων, ο Δασκαλογιάννης τέθηκε επικεφαλής της επανάστασης, που ξέσπασε την άνοιξη του 1770. Οι Σφακιανοί πέτυχαν σημαντικές νίκες, υποχρεώνοντας τις τουρκικές δυνάμεις να υποχωρήσουν προς τα Χανιά. Οι Τούρκοι όμως δεν άργησαν να ανασυνταχθούν και επιτέθηκαν στους Σφακιανούς σε τρία σημεία.
Ηρωική αντίσταση
Για πολλούς μήνες, ο Δασκαλογιάννης και οι άνδρες του (όχι περισσότεροι από 2.000) μάχονταν ηρωικά. Η μάχη όμως ήταν άνιση. Η ρωσική βοήθεια που περίμεναν οι Σφακιανοί δεν έφθασε ποτέ. Οι Τούρκοι λεηλατούσαν περιουσίες, έσφαζαν αμάχους και έπιαναν αιχμαλώτους. Ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειας του Δασκαλογιάννη. Οι επαναστάτες αναγκάστηκαν, τελικά, να δεχθούν τους όρους που επέβαλαν οι Τούρκοι. Ο Δασκαλογιάννης παραδόθηκε και φυλακίστηκε.
Τον έγδαραν ζωντανό
Στις 17 Ιουνίου 1771, οι Τούρκοι τον οδήγησαν στις Τρεις Καμάρες και τον έγδαραν ζωντανό, μπροστά στον τουρκικό όχλο. Ανάγκασαν, μάλιστα, τον αδερφό του, να παρακολουθήσει το φρικτό θέαμα. Το σώμα του Κρητικού ήρωα έμεινε εκεί για δύο ημέρες. Στην συνέχεια, δόθηκε άδεια στους χριστιανούς να ανοίξουν έναν λάκκο και να το θάψουν. Πολλοί από τους συντρόφους του Δασκαλογιάννη φυλακίστηκαν στον Κούλε και υπέστησαν φοβερά βασανιστήρια. Η κόρη του, Μαρία, υποχρεώθηκε να παντρευτεί Τούρκο.
Η επανάσταση του «θρυλικού» Δασκαλογιάννη «πνίγηκε» στο αίμα. Κράτησε όμως «ζωντανή» την «φλόγα» της ελευθερίας στην Κρήτη.
Πηγή: kritimono.gr