Ιστορία - Εθνικά Θέματα
07 Αυγούστου, 2020

Οι Ηπειρώτες Ολυμπιονίκες της αρχαιότητας

Διαδώστε:

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της αρχαιότητας, που ξεκίνησαν το 776 π.Χ. και γινόταν κάθε τέσσερα έτη, μέχρι την κατάργηση τους από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο το 393 μ.Χ., ήταν η μεγαλύτερη θρησκευτική, πολιτιστική και αθλητική γιορτή των Ελλήνων.

Τελούνταν στην Αρχαία Ολυμπία προς τιμήν της νίκης του Ολύμπιου Διός έναντι του Κρόνου (κατά την επικρατέστερη άποψη). Συγκεκριμένα ήταν ο θεσμός που πραγματικά ένωνε τους Έλληνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Οι πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδος συγκέντρωναν τους καλύτερους τους αθλητές για να αγωνιστούν σε ποικίλα αθλήματα όπως, αγώνες δρόμου (Στάδιον, Δίαυλο, Δόλιχο, Οπλίτης Δρόμος), Πάλη, Πυγμαχία, Παγκράτιο, Πένταθλον (Τροχάδην, Άλμα εις μήκος, Πάλη, Δισκοβολία, Ακόντιο) και διάφοροι Ιππικοί αγώνες, όπως το Τέθριππο (Αρματοδρομία).

Από αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός δε θα μπορούσαν να λείπουν οι αρχαίοι Ηπειρώτες. Η αρχαία Ήπειρος ήταν μία υπολογίσιμη αθλητική δύναμη, έχοντας κατακτήσει νίκες σε έξι Ολυμπιακούς Αγώνες, με σπουδαίους αθλητές, κυρίως σε αρματοδρομίες και αγώνες δρόμου. Ο πρώτος Ηπειρώτης Ολυμπιονίκης που πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας, ήταν ο Κλεοσθένης ο Επιδάμνιος (η αρχαία Ελληνική αποικία της Επιδάμνου πλέον λέγεται Δυρράχιο). Έλαβε μέρος στα ιππικά αγωνίσματα συγκεκριμένα στο Τέθριππο της 66ης Ολυμπιάδας που έγινε το 516 π.Χ. Από ιστορικές πηγές του Παυσανία, έγιναν γνωστά και τα ονόματα των αλόγων του, όπως Κόραξ, Κνακίας, Φοίνιξ, και Σάμος. Μετά το τέλος των αγώνων, στήθηκε ένας τεράστιος ανδριάντας του Ηπειρώτη νικητή στην Ολυμπία και ανέγραφε «Κλεοσθένης μ’ ανέθηκεν ο Πόντιος εξ Επιδάμνου, νικήσας ίπποις καλόν αγώνα Διός» (Ο Κλεοσθένης, γιος της Επιδάμνου, με αφιέρωσε μετά τη νίκη με τους ίππους του στους ένδοξους αγώνες του Δία) [Παυσανίας. «Ελλάδος περιήγησης». perseus. tufts.edu. 6.10.6., 6.10.7, 6.10.8].

Υπήρξε άλλη μία Ολυμπιακή νίκη στην 87η Ολυμπιάδα του 432 π.Χ. στο αγώνισμα δρόμου «Στάδιον», την οποία κατέκτησε ο Σώφρων ο Αμβρακιώτης (σημερινή Άρτα). Αργότερα στην 109η Ολυμπιάδα που έγινε το 344 π.Χ. στο Τέθριππο θα ανεβεί στην κορυφή ο Ηπειρώτης Βασιλιάς των Μολοσσών Αρύββας της Ηπείρου, μέλος της δυναστείας των Αιακιδών. Άλλη μία νίκη θα έρθει στην 161η Ολυμπιάδα το 136 π.Χ. και θα είναι η τελευταία των Ηπειρωτών με νικητή τον Αντίπατρο τον Ηπειρώτη.

Πλην αυτών, άλλοι δύο νικητές έχουν καταγραφεί. Ένας ήταν ο νεαρός Μενεπτόλεμος ο Απολλώνιος στο Στάδιον παίδων της 70ης Ολυμπιάδας του 500 π.Χ.. Το όνομα του δεύτερου δεν έγινε γνωστό, παρά μόνο το αγώνισμα που έλαβε μέρος (Οπλίτης δρόμος), η καταγωγή του από την Επίδαμνο, όπως και η Ολυμπιάδα (77η) που αγωνίστηκε το 472 π.Χ. Συμπερασματικά, έχει καταστεί σαφές πως οι Ηπειρώτες ήταν εξαιρετικοί στην ιπποδρομία, ειδικότερα στην αρματοδρομία, η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολο αγώνισμα. Ταυτόχρονα μπορούμε να καταλήξουμε με ευκολία στο συμπέρασμα, πως αυτό φανερώνει τη διαχρονική αγάπη τους για την κτηνοτροφία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Κωστάκης Βασίλειος
Προπτυχιακός φοιτητής
ΣΕΦΑΑ ΔΠΘ Κομοτηνής

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών.

ΠΗΓΗ: HIMARA.GR ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ

 

Διαδώστε: