28/08/2022 28/08/2022 Στις 28 Αυγούστου του 1968 έφυγε από αυτή τη ζωή ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός Δημήτρης Πικιώνης, υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου γύρω από την Ακρόπολη και του Λόφου του Φιλοπάππου, για την αναστήλωση του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη (1955) και για το «αναπαυτήριο» -όπως το είχε ονομάσει ο ίδιος- πλησίον του, τον...
28 Αυγούστου, 2022 - 11:24

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Πικιώνης

Διαδώστε:
Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Πικιώνης

Στις 28 Αυγούστου του 1968 έφυγε από αυτή τη ζωή ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός Δημήτρης Πικιώνης, υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου γύρω από την Ακρόπολη και του Λόφου του Φιλοπάππου, για την αναστήλωση του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη (1955) και για το «αναπαυτήριο» -όπως το είχε ονομάσει ο ίδιος- πλησίον του, τον Παιδικό κήπο Φιλοθέης, το Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης κ.ά.

Σήμερα, ο επισκέπτης, για να φτάσει στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη ακολουθεί τον σχεδιασμένο από τον Δ. Πικιώνη πλακόστρωτο δρόμο και διασχίζει ένα κατάφυτο από μεσογειακή βλάστηση περιβάλλον. Δίπλα αντικρίζει το ιστορικό καφενείο του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, γνωστό ως «αναπαυτήριο», μια σύνθεση από λιθόστρωτα πεζούλια, παγκάκια και… μετωπική θέα στον βράχο της Ακρόπολης. Ο Πικιώνης αναστήλωσε τον ναό και έφτιαξε τον περιβάλλοντα χώρο πλησίον του. Μάλιστα, εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τα σχέδιά του.

Παράλληλα με το σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο του, ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η πνευματική και καλλιτεχνική του δράση.

Το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. παρουσιάζει το επεισόδιο της σειράς ”Πορτραίτα και διαδρομές Ελλήνων Αρχιτεκτόνων”, παραγωγής 2005, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Δημήτρη Πικιώνη. Σε αυτό, η Αγνή Πικιώνη μιλά για το πώς ο πατέρας της αποφάσισε να χρησιμοποιήσει υλικά από κατεδαφισμένα νεοκλασικά για τη διαμόρφωση του λόφου του Φιλοπάππου, ενώ ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Αντωνακάκης και ο Ζήσης Κοτιώνης, αρχιτέκτονας και Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξηγούν την σημασία του έργου του Πικιώνη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το έργο στου Φιλοπάππου ανακηρύχθηκε το 1996 μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» και «έργο τέχνης».

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/archeio/

Φωτογραφίες: Julia Hayes

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων