Ιστορία - Εθνικά Θέματα
15 Ιουλίου, 2019

Τιμητική εκδήλωση στη “Σπηλιά της Στρώμης”

Διαδώστε:

Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στην «Σπηλιά της Στρώμης» γνωστή και ως «Σπηλιά της Αντίστασης « για να τιμηθεί η Εθνική Αντίσταση και ο Αγώνας των Ελλήνων.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Της Παναγίας της Στρωμίτισσας

Ακολούθως τελέστηκε στη θέση “Κρύα Βρύση” τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων. Τον Δήμο Λαμίεων εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Καραγιάννης.

Η «Σπηλιά της Στρώμης» το Φθινόπωρο του 1942 ήταν το καταφύγιο των Άγγλων σαμποτέρ της Επιχείρησης του Γοργοποτάμου αμέσως μετά την ρίψη τους στα Βουνά της Γκιώνας.

Στη σπηλιά της Στρώμης έγινε ο σχεδιασμός της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Στη σπηλιά έφτασε το μεσημέρι της 19ης Νοεμβρίου ο Ζέρβας με αντάρτες του ΕΔΕΣ . Από τη σπηλιά ξεκίνησαν οι αντάρτες και οι Σαμποτέρ για να συναντήσουν τον Άρη στο Μαυρολιθάρι στις 20 Νοεμβρίου του 1942.

Η γέφυρα του Γοργοποτάμου ανατινάχτηκε τη νύχτα της 25ης προς την 26ηΝοεμβρίου 1942. Ήταν το μεγαλύτερο σαμποτάζ κατά των δυνάμεων του Άξονα μέχρι τότε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η επίθεση των συμμάχων στο Ελ Αλαμέιν είχε ξεκινήσει ήδη και η διακοπή της τροφοδοσίας των Αφρικα Κορπς μετά το σαμποτάζ στο Γοργοπόταμο, ήταν καθοριστική στην ήττα τους. Η σπηλιά της Στρώμης, οι φιλότιμοι ορεσίβιοι πατεράδες και παππούδες μας που βοήθησαν τους Σαμποτέρ και οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ που πολέμησαν στη γέφυρα, είχαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία.

 

Διαδώστε: