Μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε η Ακολουθία του Α’ Κατανυκτικού Εσπερινού το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.
Συμμετείχε το σύνολο των Κληρικών της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου και πλήθος πιστών.
Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχήθηκε σε όλους να διέλθουν με υγεία, ταπείνωση και αγωνιστικό φρόνημα την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την κατανυκτικότερη περίοδο του εκκλησιαστικού έτους και να αξιωθούν να φτάσουν να προσκυνήσουν τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου, μίλησε με θέμα: «Προσευχή: δωρεά του Θεού και προνόμιο του ανθρώπου».
Aκούστε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού:
Κατά την πρώτη αυτή εισαγωγική ομιλία στο εν λόγω θέμα, η ανάπτυξη του οποίου θα συνεχισθεί και στους επόμενους κατανυκτικούς εσπερινούς, ανέφερε ότι θα τολμήσουμε να εισέλθουμε στα άδυτα του ιερού μυστηρίου της προσευχής και να εμβαθύνουμε σε αυτή την ευλογημένη εμπειρία που είναι το δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο και ταυτόχρονα η ευθύνη του ανθρώπου να ανταποκριθεί σε αυτή την μέγιστη δωρεά του Θεού.
Κατέθεσε εισαγωγικές σκέψεις για την προσευχή και από τον επόμενο κατανυκτικό εσπερινό με τη βοήθεια το θεοφόρων πατέρων της Εκκλησίας και του Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού θα παρουσιάσει όλες τις πτυχές αυτής της μοναδικής εμπειρίας που έχει ο άνθρωπος να επικοινωνεί με τον Θεό.
Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την έννοια της προσευχής, όρισε τί είναι προσευχή με βάση τη διδασκαλία των ιερών Πατέρων, αναφέρθηκε στην καθολικότητα και την διαχρονικότητα της προσευχής μέσα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και τέλος αναφέρθηκε σε κάποιες από τις πολλές προσφορές της προσευχής που την καθιστούν αναγκαία στη ζωή του ανθρώπου.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε από καρδίας όλους τους ιερείς για όσα εργάζονται στον Αμπελώνα του Κυρίου και για όσα θα κοπιάσουν αυτήν την Τεσσαρακοστή.
Ευχαρίστησε τους Ιεροψάλτες του Ναού, αλλά και ολόκληρης της Ιεράς Μητροπόλεως, γιατί ο κόπος του θα είναι μεγάλος αυτή την περίοδο. Επίσης ευχαρίστησε όλους τους πιστούς για την πληθωρική παρουσία στον Κατανυκτικό Εσπερινό.
Κατά την απόλυση ο Σεβασμιώτατος αντάλλαξε με τους κληρικούς τον ασπασμό της συγγνώμης δίδοντας και λαμβάνοντας συγχώρεση ο ένας από τον άλλον και ακολούθησε όλος ο λαός, σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας, λαμβάνοντας την ευχή του Επισκόπου και ευχόμενοι ο ένας στον άλλο καλή Σαρακοστή και καλή δύναμη στον πνευματικό αγώνα αυτής της ευλογημένης περιόδου.
Ο Εσπερινός της Συγγνώμη τελέσθηκε επίσης:
Στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Μουλατσιώτη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος και θέμα: «Σαρακοστή 2024: Μια ακόμα ευκαιρία· ίσως η τελευταία».
Στην Αμφιλοχία, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο Καλλιάφα, Εφημέριο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και θέμα: «Λύχνος τοῖς ποσί μου γενοῦ ὁ Θεός».
Στον Αστακό, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Παύλο Ντανά, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και θέμα: «Ένα ευχάριστο πάθος».
Στην Βόνιτσα, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, με ομιλητή τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Χρήστο Βέττα, Αρχιερατικό Επίτροπο Βονίτσης και θέμα: «Ἔφθασε νῦν, εἰσῆκται ὁ τῶν ἀγώνων καιρός, τό τῆς Νηστείας στάδιον».
Στο Θέρμο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Ράπτη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και θέμα: «Αρχή πνευματικών αγώνων».