Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στην μεταβυζαντινή Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δρυμοναρίου στην Φλωριάδα Αιτωλοακαρνανίας, κατά την οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμάς.
Παρόλες τις συχνές επισκέψεις και τις Αρχιερατικές Θείες Λειτουργίες του Σεβασμιωτάτου στην ενορία της Φλωριάδος και στους οικισμούς της, ήταν η πρώτη φορά που ο Σεβασμιώτατος κ.Κοσμάς ιερούργησε ως Επίσκοπος στην συγκεκριμένη Ιερά Μονή, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, για πρώτη φορά στα νεώτερα χρόνια τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Μονή Δρυμοναρίου. Εκατοντάδες ήταν οι πιστοί που προσήλθαν και κατέκλυσαν όλους τους χώρους της Ιεράς Μονής για να εκκλησιαστούν και να ακούσουν τη φωνή του Επισκόπου τους την ιστορική αυτή ημέρα για την Μονή.
Ο Σεβασμιώτατος στο πνευματικώτατο και μεστών μηνυμάτων κήρυγμά του προς το πλήθος των προσκυνητών της Μονής, αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή υπογράμμισε: «Το πλήθος που συνέσφιγγε τον Κύριο, δεν ωφελήθηκε όπως η αιμορροούσα και Ιάειρος. Αυτοί βοηθήθηκαν γιατί ζήτησαν με πίστη προσωπικά την βοήθεια του Κυρίου. Όταν και εμείς στην ζωή μας προσωπικά ζητήσουμε να γνωρίσουμε και να δεχθούμε τον Κύριο, τότε θα γευθούμε την χάρη Του και τη σωτηρία μας.»
Στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ.Κοσμάς απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον εφημέριο της ενορίας της Φλωριάδας π.Ηλία Βανάκα, ο οποίος ταπεινά, σεμνά, αθόρυβα και με υπακοή διακονεί την απομακρυσμένη ενορία της Φλωριάδος, μιας διάσπαρτης ενορίας που αποτελείται από δώδεκα οικισμούς και στους οποίους ο απλοϊκός π.Ηλίας προσφέρει τον εαυτό του.
Στην Θεία Λειτουργία προσήλθε ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ.Γεώργιος Κατσούλας, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Φλωριάδας καθώς και οι δάσκαλοι με τους μαθητές της περιοχής.
Η Ιερά Μονή Δρυμοναρίου βρίσκεται κοντά στον οικισμό Λιάσκοβο Τοπ.Κοιν. Φλωριάδας, σε απόσταση 15 περίπου χιλιόμετρων από το Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για μια ιστορική Μονή των αρχών του 16ου αιώνα στην οποία θαυμάζει κανείς τον πλούσιο διάκοσμο με αγιογραφίες από διαφορετικές χρονολογικές περιόδους, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Το καθολικό της Mονής είναι στενόμακρη βασιλική χτισμένη σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα (με παλαιότερη χρονολογία 1639), με ξυλόγλυπτο τέμπλο, ταβάνι με ρομβόσχημο φάτνωμα. Ο εσωτερικός του διάκοσμος αποτελεί μια σύνθεση εικόνων και παραστάσεων που απλώνονται σε τέσσερις ζώνες, σε όλους τους τοίχους και με ανάγλυφο φωτοστέφανο των Αγίων. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι αυτή η Μονή χτίστηκε στην ίδια ακριβώς θέση που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας από έναν βοσκό που έβλεπε το ανέσπερο φως από μακριά και την ανακάλυψε μέσα σε μια συστάδα θάμνων (βατιά) από την οποία προέκυψε και το πρωτόγνωρο για θάμνο μαδέρι που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για την στήριξη του τέμπλου και αποτέλεσε και αποτελεί ένα μοναδικό θρησκευτικό σύμβολο. Τα πολλά κελλιά που διασώζονται τα ερήπιά τους, η αίθουσα υποδοχής και το αρχονταρίκι, το κελλί που σώζεται ακόμη, το πηγάδι με το άφθονο νερό και τα κτήματα στον περιβάλλοντα χώρο, μαρτυρούν την έντονη παρουσία του μοναχικού βίου και ιδιαίτερα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.
Σήμερα αυτός ο φάρος της Ορθοδοξίας μας με τα 400 χρόνια ζωής του, με την ιδιαίτερη προσκυνηματική του αξία και ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, δυστυχώς κινδυνεύει με κατάρρευση, όπως συμβαίνει και με την γειτονική Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Συγγενών του οικισμού Χρυσορράχης Φλωριάδος. Γι’αυτό είναι επιτακτική ανάγκη οι αρχές του τόπου μας να εκδηλώσουν άμεσα το ενδιαφέρουν τους για την ανακαίνιση και την συντήρηση των δύο αυτών ιστορικών Ιερών Μονών που βρίσκονται στο βορειότερο άκρο του νομού Αιτωλοακαρνανίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, προσδοκώντας στην ευαισθητοποίηση κυρίως της νέας Περιφερειακής αρχής και του νέου Περιφερειάρχη μας κ.Νεκταρίου Φαρμάκη.
Του Χρίστου Αλεξόπουλου