Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας
03 Σεπτεμβρίου, 2024

Σύσταση Ιδρύματος Πολιτισμού Ι. Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός»

Διαδώστε:

Έπειτα από ένα χρόνο επιτυχών δράσεων του Τομέα Πολιτισμού, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας συνέστησε Ίδρυμα με την επωνυμία: Πολιτιστικό Κέντρο – Εκκλησιαστικό, Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός».

Σκοποί του Ιδρύματος είναι οι εξής:

α) Η μελέτη και διάδοση του πολιτισμού – ιστορίας, λαογραφίας, μουσικής, χορού, θεάτρου, λογοτεχνίας, ζωγραφικής, street art, αγιογραφίας, κινηματογράφου και των τεχνών γενικότερα – με κάθε μέσο επικοινωνίας και με την άσκηση σύγχρονης μορφωτικής κοινωνικής ενημέρωσης (ομιλίες, συνέδρια, σεμινάρια, φεστιβάλ, εκδόσεις, εκθέσεις, διαδίκτυο, συστήματα πολυμέσων, ψηφιοποίηση, φωτογραφικά μέσα, βιβλία, έντυπα, εκδόσεις, βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο κ.λπ.).

β) Η ευαισθητοποίηση και οι δράσεις σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, έτσι ώστε να αναπτυχθούν στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές που θα συμβάλλουν στην προστασία της οικολογικής ισορροπίας, της ποιότητας ζωής και θα εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

γ) Η καταγραφή, η διαφύλαξη, η συντήρηση των έργων τέχνης της εκκλησιαστικής – ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, η σύσταση ειδικού φυσικού και ψηφιακού εκθετηρίου και ιστορικού αρχείου με σκοπό την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, την διάσωση των ζωντανών στοιχείων της τοπικής μας παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού, καθώς και την προώθηση του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.

Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, Προέδρου του Ιδρύματος, συστήνεται Δ.Σ. με Τακτικά και Αναπληρωματικά μέλη, τα οποία είναι τα εξής:

Τακτικά Μέλη:

1. Την ερίτιμη κα Εύη Χρήστου, βιολόγο – γυμνασιάρχη.
2. Τον αξιότιμο κ. Κωνσταντίνο Κατσαρό, γυμνασιάρχη – σύμβουλο εκπαιδεύσεως.
3. Την ερίτιμη κα Αικατερίνη Πολυμενάκου – Πουρνάρα, μουσικό.
4. Την ερίτιμη κα Παρασκευή Πολίτη, φιλόλογο.

Αναπληρωματικά Μέλη:

1. Τον Παν/το Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Καζαντζή, εφημέριο Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου.
2. Τον αξιότιμο κ. Γεώργιο Λιούλιο, μουσικολόγο, καθηγητή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής.
3. Την ερίτιμη κα Μαρία Αγγέλη, φιλόλογο.
4. Την ερίτιμη κα Δήμητρα Φλώρου, φιλόλογο.
5. Την ερίτιμη κα Δώρα Μαργάρα, γυμνασιάρχη.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος ορίζεται ο κ. Χρήστος Ζήσης, μουσικός – φιλόλογος.

Σε συνέχεια των περσινών δράσεων ανακοινώνεται, ότι από 4 Σεπτεμβρίου 2024 αρχίζουν οι εγγραφές, για παιδιά άνω των 6 ετών και για ενήλικες, στα τμήματα:

⦁ Χορωδίας,
⦁ Θεατρικής Ομάδας,
⦁ Παραδοσιακών Χορών και
⦁ Φιλαναγνωσίας.

Τα ήδη υπάρχοντα τμήματα θα αρχίσουν τις δράσεις τους από την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024.

Οι εγγραφές γίνονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και τα μαθήματα πραγματοποιούνται για μεν το Αγρίνιο, στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου (έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος), για δε την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως (Διεύθυνση: Χονδρού και Κανατά).

Διαδώστε: