Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας
16 Ιανουαρίου, 2024

«Τί μας διδάσκουν τα … κακά παιδιά» – Τρίτη Συνάντηση της Σχολής Γονέων στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο

Διαδώστε:

Συνεχίζεται με επιτυχία η λειτουργία της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Το απόγευμα της Κυριακής 14ης Ιανουαρίου 2024 στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κτιρίου «Χρυσόγελου» και το απόγευμα της Δευτέρας 15ης Ιανουαρίου στο Αγρίνιο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αγρινίου, μίλησε ο Διδάκτωρ Θεολογίας, Μουσικοπαιδαγωγός και Καθηγητής στην Ελληνογαλλική Σχολή κ. Ηλίας Λιαμής, με θέμα: «Τί μας διδάσκουν τα … κακά παιδιά».

Ο ομιλητής ανέφερε, ότι το μεγάλωμα των παιδιών είναι δύσκολο. Συχνά φαίνεται βουνό. Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο, όταν οι προσδοκίες δεν εκπληρώνονται, οπότε, όλο και ευκολότερα, όλο και συχνότερα, γονείς και δάσκαλοι διαπιστώνουν πως,  στην εποχή μας, τα παιδιά έχουν δυσκολέψει πολύ.

Στη συνέχεια της ομιλίας του έθεσε κάποια ερωτήματα για να προσφέρει αφορμές για συζήτηση και γόνιμο προβληματισμό. Μήπως οι δυσκολίες αυτές αποκαλύπτουν; Μήπως στέλνουν μηνύματα με έναν τρόπο διαφορετικό; Μήπως τα παιδιά επιλέγουν να μιλήσουν με τον τρόπο τους, επειδή δεν ακούστηκε ο λόγος τους; 

Αυτές τις δύσκολες συμπεριφορές παρότρυνε ο Ηλίας Λιαμής τους γονείς να τις «διαβάσουν» μαζί. Οδηγός και βοηθός πολύτιμος, οι παιδαγωγικές παρακαταθήκες ενός Επισκόπου αγάπης, που δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας· του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου. 

Με αναφορές και παραδείγματα από το τελευταίο βιβλίο του «Παιδί μου», ψηλάφησαν όλοι μαζί τα τραύματα στις ψυχές των παιδιών μας και αναζήτησαν τρόπους να τα βοηθήσουμε, ωριμάζοντας συγχρόνως και εμείς οι ίδιοι.

Η ομιλία προσέφερε πολλές αφορμές για τον διάλογο που ακολούθησε, κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες έθεσαν τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς και ο εισηγητής έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός εξέφρασε τη χαρά του γιατί «για άλλη μία φορά άκουσα τον αγαπητό φίλο, αδελφό και συνεργάτη, τον Ηλία Λιαμή. Είναι απόλαυση, όταν μιλάει και νομίζω είναι απόλαυση και όταν γράφει. Είναι ένας άνθρωπος που έχει μέσα του τόσο φως, που ό,τι και αν κάνει είναι φωτεινό και σκορπίζει τη χαρά και την ανάπαυση. Αυτό το αισθάνονται όλοι όσοι συνδέονται μαζί του και όσοι έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν μαζί του».

Υπογράμμισε και ο ίδιος, ότι δεν υπάρχουν κακά παιδιά ή τουλάχιστον ότι όσο υπάρχουν τα «κακά» παιδιά θα πρέπει να υπάρχουν και οι καλοί γονείς και όσο υπάρχουν οι καλοί γονείς, τότε υπάρχει και ο δρόμος της επιστροφής και της σωστής ανατροφής. 

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη συγκίνησή του για τις αναφορές στον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου Παύλο, με τον οποίο συνδεόταν και υπογράμμισε, ότι «συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου ότι δεν μας αξίζει ο ρόλος της οπισθοφυλακής. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να δούμε τις ποιμαντικές προκλήσεις που θα δημιουργηθούν από αυτό το περίφημο νομοσχέδιο και τον νέο τρόπο ζωής που θα εμφανίσει μέσα στην κοινωνία μας. Το θέμα μας είναι η ποιμαντική. Η αγάπη, η πρόσκληση για σωτηρία, η μετοχή στο μυστήριο της ζωής. Αυτές θα είναι οι δικές μας ποιμαντικές προκλήσεις. Και εκεί η Εκκλησία δεν θα πρέπει να απολέσει τον διαχρονικό της ρόλο να είναι μητέρα όλου των ανθρώπων. Αυτό, όμως, είναι σταυρός, είναι πόνος, κένωση, θυσία, ταπείνωση, θάνατος. Μέσα από αυτόν τον θάνατο, όμως, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ζωή και ελπίδα».

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων τα παιδιά των συμμετεχόντων είχαν την δυνατότητα να απασχοληθούν δημιουργικά σε παρακείμενες αίθουσες. 

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με ομιλητή τον π. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο (π. Λίβυο), στο Μεσολόγγι, την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 με θέμα: «Άλλο θλίψη και άλλο μετάνοια. Τί είναι και τί δεν είναι μετάνοια στην Εκκλησία» και στο Αγρίνιο την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, με θέμα: «Τα μυστήρια του Αγίου Πορφυρίου. Η τέχνη της “κατά Χριστώ” ζωής».

Δείτε ΕΔΩ περισσότερες φωτογραφίες 

Διαδώστε: