17/05/2022 18/05/2022 Ένα από τα ιερότερα κειμήλια της Ορθοδοξίας, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, μεταφέρθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμωνα για προσκύνηση, στην πόλη του Ναυπλίου την Τρίτη 17 Μαΐου 2022. H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει από τις 17 Μαΐου και για μια εβδομάδα στο Ναύπλιο,...
17 Μαΐου, 2022 - 20:17
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2022 - 1:07

Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο Ναύπλιο

Διαδώστε:
Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο Ναύπλιο

Ένα από τα ιερότερα κειμήλια της Ορθοδοξίας, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, μεταφέρθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμωνα για προσκύνηση, στην πόλη του Ναυπλίου την Τρίτη 17 Μαΐου 2022.

H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει από τις 17 Μαΐου και για μια εβδομάδα στο Ναύπλιο, στον εορτάζονται Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Συνοικισμό Νέο Βυζάντιο. Η υποδοχή της από το Βέρμιο πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο. Η εικόνα θα αναχωρήσει την Τρίτη 24 Μαΐου και καθημερινά στον Ιερό ναό θα τελούνται Ιερές ακολουθίες. Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά βρίσκεται και φυλάσσεται στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα του Βερμίου. Μετά την υποδοχή ακολούθησε δισαρχιερατικός εσπερινός της Μεσοπεντηκοστής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμωνος και συχγοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου.

Την μεγάλη του χαρά και ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπο του Μητροπολίτη Βεροίας, εξέφρασε ο εφημέριος του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο ,πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Φρίμης, για την μεταφορά της Ιερής εικόνας στον εορτάζοντα ναό.

Τον εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο πλαισιώνουν πλούσιες πολιτιστικές και όχι μόνο εκδηλώσεις με την ονομασία «Κωνσταντίνεια 2022». Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος, τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο και τον Δήμο Ναυπλιέων, ενώ συμμετέχουν ο Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας «Παναγία Σουμελά», το Εργαστήρι Ελληνικού Χορού και το 2ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου.

 

 

Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της του Ιερού Προσκυνήματος «Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά». Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης της περίφημης ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας σώζονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν οι Πόντιοι, με πρωτεργάτη τον Φίλωνα Κτενίδη, ιδρυτή του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», το 1950 και ήδη στις αρχές του 1951 άρχισε να υλοποιείται. Τον Αύγουστο μάλιστα του ίδιου έτους μεταφέρθηκε η εφέστια εικόνα της Παναγίας που ζωγράφισε ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Λουκάς από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, όπου και φυλάσσονταν.

Το προσκύνημα είναι πανελλήνιας ακτινοβολίας και πλήθη πιστών περνούν για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, ενώ χιλιάδες χριστιανοί συρρέουν τις ημέρες της πανηγύρεως.

Η πρωτότυπη Εικόνα της Παναγίας κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Αυτός ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αποτύπωσε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Η εικόνα της Σουμελά μετά την κοίμηση του Ευαγγελιστού μεταφέρεται από τον μαθητή του Ανανία στην Αθήνα. «Στα τέλη του τετάρτου αιώνα (386 μ.Χ.)

Με τον ξεριζωμό, η Σουμελιώτισσα τάφηκε, με κοπετούς και θρήνους, από τους τελευταίους μοναχούς Της, στα αγιασμένα χώματά Της.

Δέκα χρόνια θαμμένη .Η απεριόριστη αγάπη των ξεριζωμένων και η λαχτάρα τους να ξαναπροσκυνήσουν την εικόνα της, θέριευε την ελπίδα της απελευθέρωσής της . Η πίστη και η τόλμη έφεραν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα ήρθαν στο φως η Εικόνα, ο πολύτιμος Σταυρός με το Τίμιος Ξύλο και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο, που ήταν θαμμένα κοντά στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας» και το 1931 επιστρέφουν στην Ελλάδα στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. «Είκοσι χρόνια μουσειακό αντικείμενο . Η Παναγία και πάλι φώτισε ένα νοσταλγό Και η φαεινή εκείνη ιδέα του Φ. Κτενίδη δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα η Εικόνα παραδόθηκε στο Σωματείο «Παναγία Σουμελά» και το 1952 ενθρονίστηκε, με κάθε επισημότητα στην καινούργια Της βίγλα, πάνω στο υψίπεδο του Βερμίου Κανείς δεν ήταν δυνατόν να υποψιαστεί ότι η Παναγία Σουμελά σε λίγα μέσα χρόνια θα γινόταν Πανελλήνιο Προσκύνημα με παγκόσμια φήμη».

Η Παναγία Σουμελά εορτάζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων