Ι.Μ. Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου
04 Αυγούστου, 2024

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου στην εκδήλωση για την αρχαία Λύκτο

Διαδώστε:

Το Σάββατο 3 Αυγούστου εσπέρας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας μετέβη στον αύλειο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Λύττου-Ξυδά όπου παραβρέθηκε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της « εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας», με θέμα, “Λύκτος: μια κρητική πόλη αναδύεται από τη λήθη”.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της τέταρτης ανασκαφικής περιόδου. Ειδικότερα, έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Λύκτος ἐϋκτιμένη. Μελέτες για την ιστορία και την αρχαιολογία της Λύκτου και της περιοχής της» από τον κ. Άγγελο Χανιώτη, καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον και τη Δρα Γκαλανάκη Καλλιόπη, Επίτιμη Προϊσταμένη ΤΠΚΑΧΜ, ΕΦΑΗ.

Στην συνέχεια, παρουσιάστηκε το Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Λύκτου, που διενεργεί τις αρχαιολογικές ανασκαφές στον χώρο της αρχαίας Λύκτου- Λύκτου, από τους συνδιευθυντές της ανασκαφής: Δρ. Βάσω Συθιακάκη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, τον κ. Άγγελο Χανιώτη, Καθηγητή στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον και την κα. Σαμάνθα Ξημέρη, Αρχαιολόγο που εκπροσώπησε τον καθηγητή κ. Αντώνη Κοτσώνα απο το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης.

Τέλος, ακολούθησε μουσική παράσταση με οργάνωση του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και συνδιοργανωτές την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λύττου, Σωματείο «Φίλοι Αρχαίας Λύκτου».

Παρέστησαν οι ανωτέρω, μετά του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, οι Αντιδήμαρχοι κα. Καλλιόπη Αποστολογιωργάκη και κ. Στέφανος Ψυλλάκης, ο αρχαιολόγος κ. Γιώργος Ρεθυμνιωτάκης, ο οποίος ξεκίνησε τις ανασκαφές στη Λύττω.

 

Διαδώστε: