Ι.Μ. Γρεβενών
12 Μαΐου, 2021

Δοξολογία στην Αγία Γλυκερία για τη διάσωση των Γρεβενών από τον καταστροφικό σεισμό

Διαδώστε:

????????????????????????????????????

Αύριο, Πέμπτη 13 Μαΐου 2021, που είναι η εορτή της Αγίας Γλυκερίας και επέτειος του σεισμού του 1995, θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Ἱ.Ν. Αγίας Γλυκερίας Βάρης Γρεβενών, για τη διάσωση της περιοχής από τον καταστροφικό σεισμό.

Οι ιερές ακολουθίες θα τελεσθούν κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:

Πέμπτη 13-5-2021 – Βάρη Γρεβενών

Ὥρα 07.30 – 10.00: Όρθρος καί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή της αγίας Γλυκερίας.

Ὥρα 10.00: Επίσημη Δοξολογία, για τη διάσωση της περιοχής μας από τον καταστροφικό σεισμό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ καί παρουσία των αρχών της περιοχής μας.

Το χρονικό και οι συνέπειες του καταστροφικού σεισμού της 13ης Μαΐου του 1995

Στις 11.43 το πρωί οι κάτοικοι των Γρεβενών, Κοζάνης και των γύρω περιοχών αισθάνονται έντονα τον προσεισμό των 4,1 R.

Στις 11.47, λίγα λεπτά, αργότερα η περιοχή σείεται στην κυριολεξία, συνοδευόμενη από ένα δυνατό και φοβερό βουητό. Ο κύριος σεισμός των 6,6 R ήδη έσπειρε τον πανικό και την καταστροφή.
Αμέσως οι πλατείες, τα πάρκα και οι δρόμοι γεμίζουν από νέους, ηλικιωμένους και μητέρες με τα μικρά παιδιά στην αγκαλιά τους.
Οι πολίτες, στα πρώτα αυτά λεπτά, δε γνωρίζουν για το επίκεντρο του σεισμού. Δε γνωρίζουν για τυχόν καταστροφές στην πόλη και στα χωριά. Υπήρξαν όμως μάρτυρες βλέποντας τις πενταόροφες και εξαώροφες οικοδομές της πόλεως να «φιλιούνται» στην κυριολεξία.
Οι φήμες διαδέχονται η μία την άλλη και οι πολίτες αναμένουν την επίσημη ενημέρωση.
Αμέσως φθάνουν οι πρώτες πληροφορίες και μεταδίδονται μέσα από τη συχνότητα του Ράδιο Γρεβενά 101,5.
Μεγάλες καταστροφές στα Βέντζια. Σπίτια καταρρέουν. Ο κόσμος είναι κυριολεκτικά τρομοκρατημένος.

Στις 12.15 το Ράδιο Γρεβενά 101,5 μεταδίδει την πρώτη δήλωση του κ. Σκορδίλη, σεισμολόγου, του Σεισμολογικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Το επίκεντρο του σεισμού 6,6 R βρίσκεται στο Όρος Μπούρινο, 2 χιλ. Βορειοανατολικά του οικισμού Βάρη. Πάγωσαν οι Γρεβενιώτες θεωρώντας πλέον πως και η περιοχή των Γρεβενών χαρακτηρίζεται σεισμογενής και θα πρέπει να συνηθίσουν να ζουν «μαζί με τα μικρά ή μεγάλα ρίχτερ».
Νομάρχης αυτή την περίοδο είναι ο Αντώνης Πέτσας, βουλευτής ο Κυριάκος Ταταρίδης και Δήμαρχος ο Βάϊος Α. Βάϊος.

Οι πληροφορίες έρχονται πλέον απ’ όλα τα χωριά. Κνίδη, Σαρακίνα, Παλαιοχώρι, Βάρη, Έξαρχος, Καλόχι, Καλαμίτσι, Μεσόλακκος, βρέθηκαν πάνω στο κεντρικό ρήγμα του σεισμού που τελικά κατέληξε στο Κηπουρειό.

Σοβαρές ζημιές στα οικήματα της πόλεως των Γρεβενών. Εκατοντάδες κατοικίες χαρακτηρίστηκαν κόκκινες (κατεδαφιστέες) κίτρινες (επισκευάσιμες) και πράσινες (κατοικήσιμες).
Το πρωί της Κυριακής καταφθάνει το πρώτο κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλή τον τότε υφυπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ Γιάννη Τσακλίδη.
Επισκέψεις στα χωριά μαζί με το βουλευτή Κυριάκο Ταταρίδη. Πρώτες εκτιμήσεις και αποφάσεις.
Άμεση επίσκεψη του Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ στα Γρεβενά Κώστα Λαλιώτη και μία σειρά άλλων υπουργών και υφυπουργών συνοδευόμενοι από σεισμολόγους με επικεφαλή τον κ. Παπαζάχο.

Οι άμεσες πολιτικές αποφάσεις και εξαγγελίες του Κώστα Λαλιώτη:

Εργολάβοι, εταιρείες και μηχανικοί από όλη την Ελλάδα βρίσκονται καθημερινά στα Γρεβενά.
Το έργο της ανασυγκρότησης ξεκίνησε.
Στα Γρεβενά κατασκευάσθηκαν 5.500 νέες κατοικίες και 1500 συμβατικές μονοκατοικίες. Δόθηκαν 40 δις. Δραχμές και δημιουργήθηκαν υποδομές που πάνω σε αυτές στηρίζεται σήμερα ο Νομός μας.
Στο μεταξύ το πρώτο δίμηνο – 15 Μαΐου – 15 Ιουλίου – η πόλη άδειασε. Οι σκηνές στήθηκαν στα πάρκα της πόλεως.
Οι βοήθειες άρχισαν να καταφθάνουν στα Γρεβενά. Απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και από την Αμερική.
Η διοίκηση της Νομαρχίας μεταφέρεται σε σκηνή στο σημερινό χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων .
Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν τους πολίτες να αποφεύγουν τα σπίτια τους « έως νεοτέρας ».
Διανέμονται ταυτόχρονα επί δύο μήνες τρόφιμα, γάλα και κουβέρτες σ’ όλους τους πολίτες.
Οι μετασεισμοί συνεχίζονται καθημερινά με μεγαλύτερο αυτόν των 5,1 ρίχτερ.
Από τον Αύγουστο οι πολίτες άρχισαν σιγά- σιγά να επισκέπτονται τα σπίτια τους και όσα από αυτά είχαν την ένδειξη « πράσινο»
Τα σχολεία ανοίγουν. Οι γονείς « τρέμουν» έναν νέο σεισμό. Οι μηχανικοί εξετάζουν λεπτομερώς όλα τα δημόσια κτίρια. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στο πρώτο Δημοτικό Σχολείο. ( κατασκευής 1909-1913). Επισκευάζονται με τις υποδείξεις ειδικών μηχανικών .
Ο χειμώνας του 1995-1996 έρχεται. Οι πολίτες με τη σκέψη και τον φόβο επιστρέφουν στις μόνιμες κατοικίες τους. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται για δύο χρόνια. Αρκετές φορές οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους… έχοντας την σκέψη στο μεγάλο σεισμό.
Ήδη άρχισε ένας οργασμός έργων στο Νομό Γρεβενών μέσα από το πρόγραμμα του ΟΠΑΓΚ. Ο Κώστας Λαλιώτης από την Αθήνα δηλώνει : « Δημιούργησα ένα νέο Νομό και είμαι ευτυχής γιατί αυτός ο Νομός ήταν μέχρι πρότινος ξεχασμένος και παραμελημένος. Η Πολιτεία ήταν εκεί στα Γρεβενά». Ο βουλευτής Γρεβενών Κυριακός Ταταρίδης τόνισε στη συνέχεια: « Οι υποδομές που δημιουργούνται στα Γρεβενά και οι νέες κατοικίες ήταν αποτέλεσμα των δικών μου προτάσεων προς τον κ. Λαλιώτη και την Κυβέρνηση. Χτίζουμε τον Νομό για τα επόμενα εκατό χρόνια».
Είναι πλέον γεγονός και σήμερα το βλέπουμε και το ζούμε όλοι. Ο σεισμός ήταν καταστροφικός αλλά ταυτόχρονα μέσα από τα χαλάσματα δημιουργήθηκαν οι σημερινές υποδομές και τα 7.000 οικήματα κυρίως στα χωριά των Γρεβενών.

Κείμενο για τον σεισμό: Γιάννης Κ. Παπαδόπουλος, aegeanews.gr

Διαδώστε: