Ι.Μ. Γρεβενών
17 Ιανουαρίου, 2021

Γιορτή του Αγ. Γεωργίου του Νεομάρτυρος στη γενέτειρά του

Διαδώστε:

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γρεβενών στο Τσούρχλι, στη γενέτειρα, δηλαδή, του εορτάζοντα Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος, λειτούργησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ. Όλες οι ακολουθίες (από τον πανηγυρικό Εσπερινό έως και τον μεθέορτο) τελέστηκαν σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της πανδημίας.

Παρακάτω θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε μια ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών για τον Άγιο Γεώργιο, που μαρτύρησε στα Ιωάννινα, από παλαιότερη εορτή στη γενέτειρά του. Συγκεκριμένα, έγινε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό το απόγευμα της Τρίτης 16 Ιανουαρίου 2018, με αφορμή τη συμπλήρωση 180 χρόνων από το μαρτυρικό του θάνατο.

Νέα στοιχεία προκύπτουν για τον νεομάρτυρα Γεώργιο τον εκ Τσουρχλίου από κείμενο του 1912, του τότε γνωστού συγγραφέα και δημοσιογράφου της Ηπείρου, Χρήστου Χρηστοβασίλη. Το κείμενο βρίσκεται σε λεύκωμα με τίτλο: «Η Ήπειρος».

Ο Χριστοβασίλης στο κείμενό του αναφέρει καινούρια στοιχεία που αναφέρονται στον Άγιο Γεώργιο:

Το πρώτο ότι φεύγει από το Τσούρχλι, αφού υπερέβη τα 15 έτη της ηλικίας του, δηλαδή τα μισά χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο χωριό του στο Τσούρχλι κοντά στα μεγαλύτερά του αδέρφια, που τον φρόντιζαν στο διάστημα που έμεινε ορφανός. Κατέβηκε στα 16 έτη στα Γιάννενα, για να βρει πόρους για να επιβιώσει. Εδώ συμφωνεί με το κείμενο αγιοποίησής του, που υπογράφει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος και δέκα επίσκοποι, το Σεπτέμβριο του 1839, και το οποίο λέει ότι: «Ότι Γεώργιος τις τούνομα, εκ τινος χωρίου της επαρχίας Γρεβενών, Τζούρφλη ονομαζόμενον, υιός Κωνσταντίνου και μητρός Βασίλως, προ ετών πεντεκέδαικα (δεκαπέντε) εκείθεν αναχωρήσας, διατελέσας υπομίσθιος ιπποκόμος εν διαφόροις τόποις και εν Ιωαννίνοις, ανήρ άπειρος γραμμάτων…».

Επομένως ο Γεώργιος από το 1808 μέχρι και το 1824 διαμένει στο Τσούρχλι (1839-15=1824) και στη συνέχεια βρίσκεται στη δούλεψη μπέηδων και του Χατζή Αμπτουλάχ διοικητού στα Γρεβενά.

Στο Βιλαέτι Ιωαννίνων υπάγονταν διοικητικά η περιοχή των Γρεβενών τότε, και όχι στη Μακεδονία (στη Μακεδονία υπάγεται η περιοχή Γρεβενών μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας το 1881).

Το δεύτερο στοιχείο το οποίο αναφέρει ο Χριστοβασίλης είναι αυτό στο οποίο μας λέει ότι εκτός από ιπποκόμος εκτελούσε ο Άγιος και υπηρεσία χωροφύλακα, σύμφωνα με τα τότε κρατούντα της εποχής εκείνης.

Το τρίτο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το παιδί του Αη-Γιώργη, ο Ιωάννης, εκπαιδεύτηκε με δαπάνη που διέθεσε η πρώτη Βασίλισσα της Ελλάδος, η Αμαλία, σύζυγος του Βασιλιά Όθωνα.

 

Διαδώστε: