Το 1966 οι σεισμοί, που κατέστρεψαν σχεδόν όλη την επαρχία Μεγαλοπόλεως, χτύπησαν και το χωριό Τριπόταμο. Μεταξύ των πολλών και σημαντικών καταστροφών, κατεγράφη η απώλεια του Ενοριακού Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου. Οι κάτοικοι, παρ’ ότι είχαν ο καθένας το πρόβλημά του, εν τούτοις – όχι πλέον από το περίσσευμα αλλά από το υστέρημά τους – καθώς και με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από φίλους και γνωστούς, με πρωτοβουλία του αειμνήστου ιερέως π. Αγγελή, κατάφεραν να αναγείρουν τον νέο Ναό του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος εξυπηρέτησε τις θρησκευτικές ανάγκες του χωριού μέχρι τις ημέρες μας.
Δυστυχώς, όλο το χωριό μαζί με τον Ιερό Ναό, ο οποίος θεμελιώθηκε και εγκαινιάσθηκε με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, ο οποίος τότε διακονούσε ως ιεροκήρυκας την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, απαλλοτριώθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις ανάγκες της λιγνιτικής μονάδας Μεγαλοπόλεως.
Την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022 τελέσθηκε η τελευταία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ευσταθίου, τον οποίον συνεπικούρησαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Πανοσ. Αρχ. Ιάκωβος Κανάκης, ο Πανοσ. Αρχ. Αυγουστίνος Καραμπάς και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μεγαλοπόλεως, προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως και εφημέριος Τριποτάμου, Πρωτ. Βασίλειος Δάρρας. Στη Θεία λειτουργία συμπροσευχήθηκαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι μετά βίας κρατούσαν τα δάκρυά τους, ενώ παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλίου, ο Δημάρχος Μεγαλοπόλεως κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος και ο Αντιδημάρχος κ. Δημήτριος Σιέμπος.
Μετά το πέρας της Θεία Λειτουργίας, τελέσθηκε μνημόσυνο για όλους τους κεκοιμημένους Τριποταμίτες και τον αείμνηστο εφημέριο παπα – Αγγελή. Αμέσως μετά, μίλησαν για το αγαπημένο τους χωριό ο Πρωτ. Βασίλειος Δάρρας, ο διδάσκαλος κ. Ηλίας Δάρρας και ο επίσης εκπαιδευτικός κ. Βασίλειος Αθανασούλιας, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν θερμά τον Σεβασμιώτατο, για την παρουσία και τη συμμετοχή του στον πόνο και την τελευταία δοκιμασία τους.
Ύστερα από τις τρεις ομιλίες, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε, γεμάτος συγκίνηση, τον προσήκοντα λόγο. Αρχικά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την ημέρα αυτή τελείται ένα μνημόσυνο και μία κηδεία: μνημόσυνο για τους αειμνήστους Τριποταμίτες και κηδεία για την απώλεια του Ιερού Ναού και του χωριού. Στη συνέχεια έκανε έκκληση στους κατοίκους να μείνουν ενωμένοι, όπου κι αν εγκατασταθούν. Τους συμβούλευσε ο νέος Ιερός Ναός που θα ανοικοδομηθεί, να φέρει το όνομα του Αγίου Δημητρίου και ο καθένας να πάρει κάτι από τον υπάρχοντα Ναό, ώστε να το έχει ως ευλογία στο σπίτι του. Ολοκληρώνοντας, υποσχέθηκε ότι θα είναι δίπλα σε κάθε Τριποταμίτη υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους, ενώ ευχήθηκε ο Πανάγαθος Θεός να ευλογεί και να αγιάζει τη ζωή τους και το νέο τους ξεκίνημα.
Η συγκινητική, όσο και ιστορική ημέρα, επισφραγίστηκε με μία αναμνηστική φωτογραφία στο προαύλιο του Ναού.
(Δύο από τις φωτογραφίες προέρχονται από την ιστοσελίδα kafeneio-megalopolis.gr)