Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού
27 Σεπτεμβρίου, 2019

Επιτυχής η εκδήλωση για τον ένα χρόνο του Βυζαντινού Μουσείου στη Μακρινίτσα  

Διαδώστε:

Με τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 επετειακή συναυλία στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και πλήθους κόσμου.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως:

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δ/ντής του Μουσείου Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ο οποίος, αναφερόμενος στα ανεκτίμητα κειμήλια του Μουσείου, ανάμεσά τους και στη βυζαντινή ανάγλυφη μαρμάρινη εικόνα της Παναγίας Οξείας Επισκέψεως, επισήμανε ότι «δεν είναι χωρίς σημασία που για την επετειακή εκδήλωση του Βυζαντινού Μουσείου της Μακρινίτσας, όπου “κατοικεί” πλέον η Παναγία η Μακρινίτισσα, επιλέχθηκε ο υποβλητικός αύλειος χώρος της Μονής της, του σημερινού Ναού της Κοιμήσεως, όπου σε λίγο, σε ατμόσφαιρα γιορτινής κατάνυξης, θα ακουσθούν ήχοι και στίχοι μοναδικοί…».

Στη συναυλία παρουσιάστηκαν μελοποιημένα ποιήματα του μεγάλου Σκιαθίτη λογοτέχνη και κοσμοκαλόγερου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το δίσκο «Εικόνα αχειροποίητη», σε ενορχήστρωση του κορυφαίου Βολιώτη μουσικού και συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη, με τη γνωστή ορχήστρα «Εστουδιαντίνα». Οι εξαιρετικές ερμηνείες του δεξιοτέχνη Μπάμπη Τσέρτου και της ταλαντούχου Ελεάνας Βαρελά, όπως και η σκηνική επιμέλεια και η αισθαντική αφήγηση του σκηνοθέτη και ηθοποιού Σπύρου Μαβίδη «ενέδυσαν» με τον πιο άρτιο και αρμονικό τρόπο τον Παπαδιαμαντικό λόγο, συγκίνησαν το πολυπληθές κοινό και καταχειροκροτήθηκαν. Όπως, άλλωστε, τόνισε ο Σεβασμιώτατος στην καταληκτήρια προσλαλιά του, «αυτό που τόσο εμφαντικά αναδύεται από τον πεζό και ποιητικό λόγο του Παπαδιαμάντη είναι το τρίπτυχο Χριστός, φύση, παράδοση. Η δική μας ευθύνη είναι να μη το λησμονούμε».

Όσοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μυσταγωγία των μελοποιημένων Παπαδιαμαντικών στίχων στην αυλή της Παναγίας στη Μακρινίτσα, αποχώρησαν με την εμπειρία μιας μουσικής εκδήλωσης υψηλής ποιοτικής στάθμης, η οποία σηματοδοτεί την εξωστρέφεια και κυρίως το δυναμικό ξεκίνημα του νεοσύστατου Βυζαντινού Μουσείου Μακρινίτσας στην επιλογή των πολιτιστικών του εκδηλώσεων στο μέλλον.

 

Διαδώστε: