Μαγνητών Κιβωτός: Πολλές διαδικτυακές δράσεις, αλλά χωρίς ναυτική εβδομάδα
Η πανδημία του κορωνοϊού δεν επιτρέπει φέτος τη διεξαγωγή της Ναυτικής Εβδομάδας, όμως η «Μαγνήτων Κιβωτός», υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, συνεχίζει τις δράσεις της διαδικτυακά με ομιλίες, συνέδριο για τη λαϊκή παράδοση, αλλά και εκδόσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Όπως ανακοίνωσε ο Σεβασμιώτατος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου από το φθινόπωρο θα γίνει μία σειρά ομιλιών, με πρώτη μία διαδικτυακή διάλεξη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στις 17 Ιουνίου στις 7μ.μ. με θέμα «Η διαχρονική αξία του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Οι ομιλίες θα απευθύνονται σε όλο τον κόσμο και πρόσβαση θα έχει ο καθένας μέσω youtube.
Επιπλέον, συνεχίζεται ο σχεδιασμός για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα που λαμβάνονται θα κριθεί αν θα γίνουν οι εκδηλώσεις που συνοδεύουν τα τελευταία χρόνια τις αυγουστιάτικες Παρακλήσεις.
Εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα
Έτοιμο προς διάθεση σε σχολεία όλων των βαθμίδων είναι το εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα «Πού πας, καραβάκι, με τέτοιο καιρό», για το οποίο εργάστηκαν εθελοντικά πάνω από 70 εκπαιδευτικοί και το οποίο περιλαμβάνει ψηφιακό υλικό αλλά και βιβλία για τους μαθητές και τον εκπαιδευτικό. Απώτερος στόχος είναι η Εθνική Επιτροπή Ελλάδα 2021 να το δώσει ως δώρο σε όλα τα σχολεία στο πλαίσιο διάδοσης της ναυτικής παράδοσης. Ωστόσο, η έγκριση του προγράμματος αναμένεται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Θρησκευμάτων.
Το μονοπάτι του Πηλίου
Η «Μαγνήτων Κιβωτός» έχει προτείνει, επίσης, στην επιτροπή να υιοθετήσει το πρόγραμμα του Ν. Μαγγίτση «Το μονοπάτι του Πηλίου». Στην πορεία του βρίσκονται πολλά πολιτιστικά μνημεία, που χρήζουν ανάδειξης, ενώ πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, που πηγαίνει πολύ καλά. Εξάλλου, μέσα στον Ιούνιο αναμένονται τέσσερις μεγάλες ομάδες από όλη την Ελλάδα, που θα επιχειρήσουν να κάνουν τη διαδρομή.
Τριήμερο συνέδριο για τη λαϊκή τέχνη
Το συνέδριο προγραμματίζεται για τις 26-29 Σεπτεμβρίου και θα γίνει διαδικτυακά, ενώ θα εκδοθεί τόμος με εισηγήσεις. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στον Κίτσο Μακρή και θα συμμετέχουν 60 καθηγητές από όλον τον κόσμο. Την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμος ο τόμος με τις εισηγήσεις. Το συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά με live streaming.
Καταγραφή γεφυριών του Πηλίου
Σε συνεννόηση με μια ομάδα νέων επιστημόνων, η «Μαγνήτων Κιβωτός» θα προχωρήσει σε μια τρισδιάστατη μοντελοποίηση των γεφυριών του Πηλίου με λέιζερ, σκάνερ και drone. Η αποτύπωση θα γίνει όσο τον δυνατόν πιο πιστά, ώστε αν κάποιο καταρρεύσει, να μπορεί να αποκατασταθεί. Είναι μια εργασία που θα έπρεπε να έχει κάνει το κράτος, τόνισε το μέλος του Δ.Σ. της Μαγνήτων Κιβωτού, Νίκος Τσούκας.
Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι θα εκδοθεί τελικά το πόνημα του Δημήτρη Παντελοδήμου για τους ευεργέτες της Μαγνησίας καθώς εξασφαλίστηκαν τα απαραίτητα κονδύλια και θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2020. Επιπλέον προχωρά και ο σχεδιασμός για το ημερολόγιο του 2021.
Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Αλ. Καπανιάρης, μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού», επόμενο βήμα για την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού που λειτουργεί με εξ’ αποστάσεως μαθήματα και ήδη έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος τρίχρονος κύκλος, είναι να γίνει Κέντρο Διά Βίου Εκπαίδευσης ΙΙ, σε συνεργασία με κάποια πανεπιστήμια.
Πηγές: Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, astratv.gr, volos.ert.gr
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.