Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού
23 Μαΐου, 2021

Τιμήθηκε η έναρξη της Επανάστασης στις Μηλιές του Πηλίου

Διαδώστε:

Ήταν 7 Μαΐου του 1821, όταν ο Μεγάλος Διδάσκαλος του Γένους Άνθιμος Γαζής ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στις Μηλιές του Πηλίου, κηρύσσοντας, με τον τρόπο αυτό, την έναρξη του απελευθερωτικού Αγώνα στην Θεσσαλομαγνησία. Αυτή η επέτειος τιμήθηκε χθες (22/5/2021) δεόντως στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλεών, όπου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Παρέστησαν ο πρ. Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Σούρλας, οι Βουλευτές Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, Αθανάσιος Λιούπης και Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, εκπρόσωποι των Αρχών και περιορισμένος αριθμός προσκυνητών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Στην Θεία Λειτουργία έψαλε κλιμάκιο του Βυζαντινού Χορού του Μουσικού Σχολείου Βόλου, υπό την δ/νση του Υποδ/ντού και Καθηγητού Βυζ. Μουσικής κ. Ευαγγέλου Παυλίδη, Θεολόγου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα “ιστορική”, καθώς παραπέμπει στην κήρυξη της Επανάστασης στον τόπο μας και επικέντρωσε τον λόγο του στην ιστορική σημασία του περικαλλούς Ναού των Ταξιαρχών στις Μηλιές. «Όταν κανείς τον αντικρίζει εξωτερικά, δύσκολα καταλαβαίνει ότι πρόκειται για Ορθόδοξο Ναό. Αυτό οφείλεται στην ευφυΐα των προγόνων μας, οι οποίοι δεν ανήγειραν και καμπαναριό. Έσωθεν, όμως, ο Ναός μεταμορφώνεται, αποκτά εκπληκτική αγιογραφία, πλούτο ανεπανάληπτο. Κι έτσι αποκαλύπτεται η ψυχή εκείνων των ανθρώπων, που παρέμενε ελεύθερη, αν και βίωναν την σκλαβιά. Σ’ αυτόν τον Ναό λειτουργούσε ο Μεγάλος Διδάσκαλος του Γένους Άνθιμος Γαζής, ο οποίος γεννήθηκε σ΄ αυτόν τον τόπο, διδάχθηκε σ’ αυτόν τον Ναό και μας δείχνει ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, ποια είναι η ιστορία, η πίστη και η παράδοσή μας. Εδώ διασώθηκε η Ελληνική γλώσσα και η αίσθηση του ανήκειν στην Ορθόδοξη πίστη, στην Ελληνορθόδοξη Παράδοση…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «οι Ορθόδοξοι Έλληνες, όταν γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, δεν γιορτάζουμε μόνο την κατάκτηση της ελευθερίας και την δημιουργία ενός ελεύθερου Κράτους, αλλά και το θαύμα που προηγήθηκε, ότι επί 400 και πλέον χρόνια, οι πρόγονοί μας παρέμειναν Έλληνες χάρη στην Ορθόδοξη πίστη τους και στην Ελληνική Παιδεία, που διέσωσε, τότε, η Εκκλησία. Πολλοί λογάδες και διδάσκαλοι, όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και ο Δανιήλ Φιλιππίδης, που γαλουχήθηκαν στην Εσπερία, υπήρξαν Κληρικοί, ετοίμασαν την ελευθερία αυτού του τόπου, καλλιεργώντας, μέσω της Παιδείας, τις ψυχές, που τις ετοίμασαν για την Επανάσταση…”. Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσφορά των Νεομαρτύρων στον Αγώνα για την Ελευθερία, με αφορμή την μνήμη των Νεομαρτύρων της Τριπόλεως Δημητρίου και Παύλου, που γιορτάζεται σήμερα: “είναι αυτοί που δεν αρνήθηκαν την πίστη στον Χριστό και ως τίμημα πλήρωσαν την ίδια τη ζωή τους. Οι Νεομάρτυρες κράτησαν άσβεστη την ελπίδα και την πίστη ότι θα έρθει η ώρα της αναστάσεως της πατρίδας. Είθε να φανούμε κι εμείς αντάξιοί τους, για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα και το Έθνος μας».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, εντός του Ναού, πραγματοποιήθηκε λιτή εκδήλωση μνήμης της σημερινής επετείου, κατά την οποία τον Πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο τ. Υπουργός κ. Γεώργιος Σούρλας. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και πάλι στο πρόσωπο του Ανθίμου Γαζή, επισημαίνοντας ότι “ενώ είχε όλες τις προϋποθέσεις να διαπρέψει στην διασπορά, ως σπουδαίος διανοούμενος, λόγιος, και διαπρεπής Κληρικός, εντούτοις επέστρεψε στην πατρίδα του, γνήσιος συνεχιστής του Ρήγα Φεραίου, τον οποίο αγάπησε και μελέτησε και το Σύνταγμά του θέλησε να εφαρμόσει. Επέστρεψε στον τόπο του, για να προσφέρει Παιδεία στα παιδιά, γιατί γνώριζε ότι χωρίς αληθινή Παιδεία, Ελευθερία δεν υπάρχει. Γι’ αυτό, είμαστε ευγνώμονες σε όσους επιστρέφουν στην πατρίδα, σε όσους κρατούν ζωντανή την παράδοση του Πηλίου. Στον ίδιο αγώνα επιδίδεται και η Τοπική μας Εκκλησία, που φροντίζει για την λειτουργία όλων των Ναών του Πηλίου, χάρη στους Ιερείς που προσφέρονται ανιδιοτελώς”. Τέλος, ευχαρίστησε το Μουσικό Σχολείο Βόλου και την χορωδία, για την εξαίρετη συλλειτουργία, αλλά και την διάσωση της παράδοσης και της ιστορίας μας, που με τόση επιμέλεια φροντίζει και διδάσκει.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος απένειμε τιμητικές πλακέτες, εκ μέρους του Ναού στο ζεύγος Σπυρίδωνα Μαράτο, Δικηγόρο και Ιουλία Μαλαμίτση, Πυρηνική Ιατρό, για την συνεισφορά τους στην ανακαίνιση του Καθολικού της παλαιάς Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Μηλεών, και στον Ιατρό κ. Νικόλαο Παπαθεοδώρου, για την συγγραφή του βιβλίου με την ιστορία του Ναού των Ταξιαρχών.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων ενώπιον της προτομής του Ανθίμου Γαζή, στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης των Μηλεών.

Διαδώστε: