Στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατησίων βρέθηκε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος για να τελέσει Τρισάγιο επί του σκηνώματος ενός γνησίου «Ανθρώπου του Θεού», του μακαριστού Κωνσταντίνου Γανωτή, Φιλολόγου – Συγγραφέα, μιας από τις ξεχωριστές προσωπικότητες των αληθινά πνευματικών ανθρώπων του τόπου μας.
Ο Σεβασμιώτατος συνδεόταν παλαιόθεν με τον αείμνηστο Κώστα Γανωτή, οποίος εκοικήθη την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 σε ηλικία 93 ετών, και έτρεφε για το πρόσωπό του ειλικρινή αισθήματα βαθέως σεβασμού και υιικής αγάπης, ενώ συνεργάστηκε καρποφόρα μαζί του τόσο κατά τα χρόνια της διακονίας του στον Πειραιά, όσο και ως Μητροπολίτης της γενέτειράς του, του Βόλου, όπου ο Μακαριστός βρέθηκε πολλάκις τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ομιλήσει στον Ιερό Κλήρο και στον λαό μας για ζητήματα πνευματικής ζωής.
Βιογραφικό
Ο Κωνσταντίνος Σταύρου Γανωτής γεννήθηκε στο Βόλο το 1933, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επί διετία βοηθός στην έδρα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπηρέτησε ως φιλόλογος σε γυμνάσια της Κύπρου, της Εύβοιας και ως γυμνασιάρχης στα γυμνάσια Κερατσινίου και Κολωνού.
Το έτος 1983 μετά την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών στα γυμνάσια ίδρυσε τα λεγόμενα “κρυφά σχολειά” σε ιερούς ναούς του Κολωνού, όπου με τη συνεργασία της συζύγου του και άλλων συναδέλφων διδάχτηκαν τα αρχαία ελληνικά με τρόπο και επιλογές κειμένων, που αποτέλεσαν πρότυπο για την σύνταξη των εγχειριδίων, με τα οποία επανήλθε η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα γυμνάσια.
Διετέλεσε συνεργάτης των ραδιοφωνικών σταθμών της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραϊκής Εκκλησίας. Ομιλούσε τακτικά σε πνευματικές συγκεντρώσεις των ιερών ναών Αγίου Ανδρέου οδού Λευκωσίας και Αγίου Γεωργίου Κυψέλης καθώς και σε σχολές γονέων σε διάφορους ιερούς ναούς των Αθηνών και στην επαρχία.
Ως μέλος της επιτροπής διδασκαλίας της Εκκλησιαστικής γλώσσας συνέταξε αναλύσεις λειτουργικών κειμένων για διδασκαλία της λειτουργικής γλώσσας. Είναι μέλος της συνοδικής επιτροπής πολιτιστικής ταυτότητας.
Τιμήθηκε από την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον χρυσούν σταυρόν του Αποστόλου Παύλου για το έργο του στην ερμηνεία και διδασκαλία της λειτουργικής γλώσσας.