Ι.Μ. Δράμας
25 Ιουλίου, 2024

Εορτασμός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Χριστίνης στο Παρανέστι Δράμας

Διαδώστε:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος λειτούργησε χθες στο πανηγυρίζον Ιερό Ησυχαστήριο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Χριστίνης, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 860 μέτρων στην περιοχή Παρανεστίου Δράμας, στις πλαγιές του όρους Στάμνα και σε μικρή απόσταση από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πρασινάδας.

Το Ησυχαστήριο ανηγέρθη το 1997 από την γερόντισσα Χριστίνα, η οποία εμόνασε σε αυτό μέχρι την κοίμησή της και την ταφή της σε αυτό το 2012. Είχε γεννηθεί το 1925 στον Ακρίτα Κιλκίς, εκάρη μοναχή στα Ιεροσόλυμα, έζησε ερημικό βίο στο Σινά και υπήρξε κτήτωρ της Ιεράς Μονής Παναγίας Παγγαιωτίσσης.

Τη δεκαετία του ’90 η αποκάλυψη της παλαιάς μονής στον βράχο της Πρασινάδας Δράμας και η προσκυνηματική επίσκεψη της γερόντισσας Χριστίνας σε αυτήν έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για την επιστροφή της στον ερημικό βίο με την ανέγερση του Ιερού Ησυχαστηρίου της Αγίας Χριστίνης στην περιοχή και την εγκαταβίωση σε αυτό τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια της ζωής της.

Στον πανηγυρικό εορτασμό του Ησυχαστηρίου συμμετείχαν η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αναλήψεως Σίψας Γερόντισσα Πορφυρία με συνοδεία αδελφών της Μονής, ο ιερομόναχος π. Βασίλειος με συνοδεία από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πρασινάδας, ο εφημέριος Πρασινάδας ιερομόναχος π. Χρυσόστομος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχαήλ Μουρβετίδης, η αντιδήμαρχος Παρανεστίου κ. Κυριακή Παρλόγλου, ο πρόεδρος της κοινότητας Σίλλης-Πρασινάδας κ. Ηρακλής Σιαμίδης και προσκυνητές από την περιοχή, οι οποίοι έτυχαν της φιλοξενίας από τη μοναχή Θεοδοσία, η οποία μονάζει σήμερα στο Ιερό Ησυχαστήριο.

 

 

 

 

Διαδώστε: